Terenurile de pe Valea Prahovei reprezinta aproape jumatate din oferta imobiliara din aceasta zona. Potrivit unui raport intocmit de catre agentia imobiliara Mervani in baza solicitarilor primite de catre aceasta, 44% din oferte vizeaza terenurile. „Terenurile au un rol important in zona.

Putem afirma aici faptul ca valoarea de piata a terenurilor dicteaza preturile la toate celelalte categorii de imobile“, ne-a spus Ciprian Kore, director de vinzari al agentiei Mervani. Preturile terenurilor de la munte sint date in principal de destinatia terenului, de localitatea unde se afla, de suprafata acestuia si nu in ultimul rind de infrastructura din zona si de utilitati.

Analiza Mervani a luat in calcul terenurile de pe Valea Prahovei, incepind cu Cimpina si terminind cu localitatea Predeal.

Cele mai ieftine terenuri pot fi achizitionate in Comarnic, cu aproximativ 20 de euro metrul patrat, iar cele mai scumpe sint cele din Predeal, care se comercializeaza cu aproximativ 229 de euro metrul patrat. In localitatile Breaza si Cornu, metrul patrat de teren se vinde cu un pret mediu de 28 de euro, iar in Cimpina, un metru patrat de teren costa 58 de euro.

Terenurile mai scumpe sint in Sinaia, unde metrul patrat de teren se comercializeaza cu 188 de euro, in Busteni, unde acesta costa 179 de euro, precum si in Azuga, unde cei care vor sa isi ridice case platesc aproximativ 137 de euro metrul patrat de teren intravilan.

Daca terenurile stau bine la infrastructura si utilitati, preturile pot fi mai mari cu peste 100%. Astfel, se poate ajunge ca un teren in Sinaia sa coste 381 de euro metrul patrat, iar in Busteni, 289 de euro metrul patrat. „Pentru toate localitatile, deschiderea medie aferenta terenurilor din oferta este cuprinsa in intervalul de 20-30 de metri.

Asta confera un avantaj din punctul de vedere al obtinerii autorizatiei de construire“, arata analiza Mervani.

integral in Cotidianul