Aceasta este concluzia raportului „Doua televiziuni. Doua lumi”, prezentat ieri la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). „Cine se uita la Antena 1 vede crime sau copii abuzati, imagini care depasesc limita suportabilului emotional.

Pe de alta parte, la TVR 1 este foarte multa politica interna, urmata de politica externa”, a spus autoarea raportului, Manuela Preoteasa, partener la HotNews.ro si EurActiv.ro.

De la TVR 1 lipsesc stirile dedicate tinerilor si copiilor, fata de Antena 1. Raportul are la baza monitorizarea principalelor jurnale ale zilei de pe TVR 1 si Antena 1 (ora 19.00) din luna aprilie.

Cercetarea a constatat ca anumite domenii au fost slab acoperite de ambele posturi: educatie, protectia mediului sau subiectele de business.

Abordari diferite

In topul tematicilor TVR 1 s-au regasit stiri de politica interna si externa, investigatii in cazuri de coruptie, subiecte externe, stiri economice interne si sport, in timp ce Antena 1 a abordat mai mult tematici sociale sau stiri de infotainment, prezentate spectaculos.

„Antena 1 impacheteaza informatiile in sunete si imagini puternice, menite sa socheze, sa stoarca lacrimi. Faptele diverse sunt facute mai sexy prin filmari cu camera ascunsa”, arata raportul.

O alta diferenta intre cele doua posturi este formatul: Antena 1 este fidela stirii si reportajului, iar postul public prefera transmisiile in direct.

Integral in Evz