Batalia pe patru cladiri din Bucuresti si Constanta din zestrea ITC a ajuns la stadiul "cat vrei sa nu participi la licitatie?".

Privatizarea ITC (institutul de Tehnica de Calcul) a atras rapid rechinii imobiliari sau firme fara interes in domeniul cercetarii, dar cu planuri pentru cele patru cladiri ale firmei si terenul aferent.

S-au format consortii si au avut loc tentative de indepartare a concurentei prin plata unei "consultante" sau pur si simplu a retragerii din cursa.

In total, zece firme se lupta cu toate fortele pentru adjudecarea pachetului majoritar, care a fost pus pe taraba de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Institutia este acuzata ca are interes sa joace de partea unor posibili investitori in aceasta negociere ce are drept miza istoria de 40 de ani a ITC, plus bunurile mobile sau imobile.

O miza de cateva milioane de euro, care poate ajunge la unul dintre participanti cu doar cateva sute de mii de euro. Asa cum s-a mai intamplat in istoria privatizarilor institutelor de cercetare. Mai mult, AVAS accepta plata in rate pana in trei ani de la data semnarii contractului.

AVAS a accelerat privatizarea in ritm de melc

La mijlocul lunii ianuarie 2007, AVAS a anuntat privatizarea ITC, institut de cercetare in domeniul IT, la care detine 69,9 % din actiuni. Restul sunt impartite intre SIF Muntenia, care are in portofoliu 29,8%, si persoana fizica Grigore Popescu, directorul revocat al ITC, care detine 0,224%.

Din ianuarie si pana acum, AVAS nu a reusit sa faca mai mult de un pas spre finalizarea acestui proces, dupa ce a prelungit depunerea ofertelor. Au trecut insa sase luni de la anuntul de privatizare si mai bine de doua de la inregistrarea participantilor, dar nu s-a intamplat nimic.

Iar privatizarea se poate prelungi pana in toamna cu verificarea tuturor documentelor depuse de firmele interesate de pachetul majoritar al Institutului de Tehnica de Calcul. Deocamdata, nu s-a facut o preselectie clara si nici nu au fost deschise ofertele tehnice.

Apelul cercetatorilor contra profitorilor tranzitiei

Circa 200 de personalitati din cercetare au facut un apel catre premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a modifica OUG 2193/2004. Initiativa PAS-ului de la ITC s-a vrut un semnal de alarma pentru ca privatizarea sa nu fie viciata.

"Cerem AVAS sa fie adoptate masuri discriminatorii in raport cu cei care au prejudiciat intr-un fel cercetarea, cu cei care au facut afaceri necurate de pe urma carora numai tara nu a profitat si care se pot afla pe lista potentialilor cumparatori, atat timp cat legea nu ii opreste efectiv.

Noi luptam ca cercetarea sa ramana a cercetatorilor si sa nu intre pe mana profitorilor tranzitiei", au semnalat cele 200 de persoane, dar apelul lor a ramas fara raspuns, chiar daca acestea au desenat modelul prin care se poate ocoli legea.

In cazul ITC, este simplu: un oarecare cercetator se asociaza cu o firma, formeaza un consortiu, apoi participa la licitatie ca si cum asta este activitatea de baza a companiei: cercetarea.

Actiunea a avut totusi un efect: a fost revocat directorul general Grigore Popescu si a fost inlocuit din functie presedintele Consiliului de Administratie, respectiv Florin Teodor Tanasescu.

Popescu a ramas inca pe pozitie, pentru ca schimbarea sa a incalcat anumite proceduri administrative.

Integral in Romania libera