Hotnews.ro: Care sunt resursele locale complementare structurilor administrative pe care doriti sa le valorificati in procesul de dezvoltare regionala?

Laszlo Borbely: Ne bazam foarte mult pe specialistii care nu sunt implicati in administratie in general, ci provin din mediul universitar, societatea civila, care pot sa contribuie prin bagajul lor stiintific la dezvoltarea regionala.

De aceea eu o sa am o intalnire, pana la mijlocul lunii iulie, cu toate universitatile unde exista catedre de dezvoltare regionala, Sunt lucrari foarte bune aici, care trebuie folosite.

Strategia nationala de referinta s-a finalizat prin punerea cap la cap a programelor operationale. Acestea vor fi aprobate in luna iulie. Avem deocamdata 90 de proiecte, din care sper sa fie finalizate mai mult de jumatate pana atunci, dar trebuie sa venim si cu altele noi, pentru ca, altfel, vom putea absorbi banii mai greu.

Sta in puterea noastra: proiectare, proiectare, proiectare. Acesta este cuvantul cheie in perioada urmatoare.(“proiectare” = a scrie proiecte - n.red.)

Care ar fi rolul cunoasterii si al capabilitatilor pe care mediul universitar le poate aduce in accesarea si implementarea fondurilor structurale?

Noi ne-am angajat sa facem o strategie de dezvoltare spatiala si teritoriala a Romaniei. Acest lucru inseamna ca vor fi generate date, statistici, repere pentru autoritatile locale, care sa ii ajute.

Avem proiecte integrate numai pentru dezvoltare urbana durabila, in valoare de peste 1,2 miliarde de euro, utilizabile pentru necesitatile imediate ale unui cartier, de exemplu.

Nu vom putea accesa aceste fonduri daca nu avem proiecte pregatite. Si, acest lucru e important, sa stabilim parteneriate, iar partenerii pot accesa la randul lor fonduri din asistenta tehnica. Acest lucru trebuie sa functioneze intr-un sistem coerent.

In momentul de fata autoritatile locale depind financiar in mare masura de autoritatile de la centru. In cat timp credeti ca poate fi stabilizat un mediu economic local care sa sustina administratia independent de fluctuatiile politice de la Bucuresti?

Evident, in ceea ce priveste descentralizarea mai avem multe de facut. Depinde foarte mult de ministere - Ministerul Agriculturii, Educatiei, Sanatatii - care trebuie sa delege cat mai multe responsabilitati institutionale catre localitati si judete.

In ceea ce priveste programul regional, autoritatile locale au toata libertatea sa decida, noi nu “prioritizam”, ci aplicam numai un set de criterii care sunt finalizate de un comitet de monitorizare, unde doua treimi sunt nominalizate de regiuni si o treime de Guvern.

Regiunile detin majoritatea si au toata libertatea sa decida. Nu cred ca avem probleme cu descentralizarea, insa trebuie sa ramana mai multi bani la autoritatile locale, iar acestea au nevoie de o putere de decizie mai mare.

De cati ani ar avea nevoie Romania pentru o normalizare in acest sens?

Din pacate, din varii motive, de multe ori discutam probleme colaterale si nu ne concentram asupra esentelor. Este un program guvernamental important, apropo de noi, de UDMR. Ministrul Korodi descentralizeaza Agentia pentru Mediu, care va fi subordonata consiliilor judetene. Daca vrea ministrul, daca vrea Guvernul, atunci se poate face.

Da, am vazut ca domnul ministru a fost foarte implicat in judetele Harghita si Covasna pe diverse proiecte. Dumneavoastra, insa, cum considerati ca stau lucrurile acolo, din punct de vedere al descentralizarii?

Eu sunt un ministru care raspunde de intreg teritoriul tarii, sa fie foarte clar. Evident, ne intereseaza toate locatiile, dar, normal, si aceste doua judete sunt importante si nu sunt din pacate cele mai bogate, ca sa ma exprim diplomatic. Eu o sa cer la intalnirea cu “regiunile” eliminarea, cat se poate, a disparitatilor.

Chiar daca sunt unele zone puternice si care-si pot impune punctele de vedere, nu este normal ca intr-o lista de 87 de proiecte sa nu fie reprezentate toate judetele. Un judet bogat ca Timisul sa aiba 6 sau 7 proiecte si un judet, stiu eu, ca si Covasna sau Olt sa nu aiba niciunul.

Trebuie sa vedem de ce nu au. Eu sunt convins ca trebuie sa vina cu proiecte si trebuie sa realizam un echilibru. Este nevoie de echilibru pentru a elimina disparitatile. Avem o groaza de bani de cheltuit si trebuie sa asiguram aceasta posibilitate si regiunilor mai sarace.

Nu putem sa apropiem regiuni daca nu acordam o atentie mai mare acelor regiuni care prin propria putere n-o sa poata sa acceada niciodata la foarte multe fonduri.