Subscriind unei adrese a sefului Cultului Musulman din Romania referitoare la echivalarea unor diplome de teologie musulmana obtinute in tari arabe, Ministerul Culturii si Cultelor a afirmat practic ca in institutiile de invatamint superior din Iordania, Egipt, Siria, Arabia Saudita si Sudan s-ar propaga un islam radical.

Unele universitati din aceste tari sint insa recunoscute la nivel international, iar generalizarea i-a ofensat pe ambasadorii tarilor respective la Bucuresti.

Neintelegerile au inceput atunci cind mai multi romani de origine tatara, care au efectuat studii superioare de teologie musulmana in Iordania, Egipt, Siria, Arabia Saudita si Sudan au cerut echivalarea pentru Romania a diplomelor obtinute.

Conform adresei trimise de Ministerul Educatiei si Cercetarii pe 29 martie lui Cherim Enghin, absolvent al “Zarqa Private University” din Iordania, acest minister a solicitat punctul de vedere al Ministerului Culturii si Cultelor si al Muftiatului Cultului Musulman (institutia care reprezinta oficial musulmanii in Romania), privind posibilitatea de a echivala studiile efectuate.

Raspunsul trimis de muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, in 23 februarie, Ministerului Educatiei si Cercetarii, arata ca “Prin prezenta, Muftiatul Cultului Musulman din Romania, prin reprezentantul sau legal, muftiul Iusuf Murat, va solicita sa nu echivalati diplomele de studii teologice (liceale, universitare etc.) ale unor cetateni romani care au studiat in tarile arabe”.

Adresa muftiului continua: “Mentionam ca in aceste tari arabe (Siria, Iordania, Egipt, Sudan, Arabia Saudita etc.) se propaga un islam radical, iar acesti tineri cetateni romani sint indoctrinati cu dogmele radicale ale religiei islamice”.

Ministerul Culturii si Cultelor raspunde la rindul sau solicitarii Ministerului Educatiei, printr-o adresa din 28 februarie, semnata de secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni: “Referitor la adresa dumneavoastra privind situatia recunoasterii studiilor teologice in religia islamica, va comunicam ca institutia noastra subscrie punctului de vedere exprimat de conducerea Cultului

Musulman in adresa pe care o anexam”. Ministerul anexeaza adresa muftiatului citata mai sus, subscriind astfel pozitiei conform careia in toate tarile arabe mentionate s-ar propaga un islam radical, cu care ar fi indoctrinati si absolventii care cereau echivalarea diplomelor.

Consiliul ambasadorilor arabi la Bucuresti a fost sesizat de catre absolventii de studii teologice musulmane care cerusera echivalarea diplomelor asupra pozitiei exprimate de muftiat si de Ministerul Cultelor. Ambasadorii s-au adresat, la rindul lor, Ministerului roman al Afacerilor Externe, in a doua jumatate a lunii aprilie.

Contactati de Cotidianul, reprezentantii MAE ne-au confirmat faptul ca ambasadorii au considerat afirmatiile muftiului “drept defaimatoare si generalizate cu privire la calitatea invatamintului teologic islamic practicat in anumite state arabe”.

Ca urmare a sesizarii, Ministerul Afacerilor Externe a organizat intilniri intre Consiliul ambasadorilor tarilor arabe si muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, dar si cu reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor. Ulterior intilnirii cu ambasadorii arabi, muftiul a trimis o noua adresa Ministerului Educatiei, in care isi declina competenta in problema echivalarii diplomelor.

„Am lasat totul la latitudinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, singura institutie ce are competenta de a se exprima in astfel de cazuri”, ne-a explicat muftiul Iusuf Murat continutul adresei de revenire pe care a redactat-o ca urmare a intilnirii cu ambasadorii arabi.

La rindul sau, secretarul de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, ne-a declarat ca tot scandalul este cauzat de o neintelegere: „Noi nu avem competente in domeniul echivalarii diplomelor. Intr-adevar, din adresa noastra se putea intelege ca subscriem exprimarii din hirtia muftiului”. Secretarul de stat ne-a asigurat ca neintelegerea a fost lamurita la intilnirea cu ambasadorii arabi.

Integral in Cotidianul