Gardianul

Plagiat la varful medicinei romanesti

de     Gardianul
Joi, 28 iunie 2007, 0:00


Foto: Gardianul

Pro-rectorul Universitatii de Medicina, unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi din Romånia, este acuzat de plagiat. Prof. dr. Ionel Sinescu a copiat fragmente intregi si grafice dintr-un tratat american din 1957, in lucrarea sa, „Urologie clinica”, aparuta in 1998. Editura americana nu a autorizat reproducerea.

Un nou caz de plagiat tulbura apele in lumea medicala. Redactia ziarului nostru a intrat in posesia unor fotocopii dupa o lucrare coordonata de prof. dr. Ionel Sinescu, dar si a textelor originale, publicate intr-un tratat american. Cele doua lucrari stiintifice „impart” aceeasi grafica si au texte similare.

Ghinionul face ca lucrarea americana sa fi aparut prima, cu multi ani in urma. Specialistii Ministerului Educatiei au confirmat asemanarile dintre aceste lucrari, iar reprezentantii editurii McGraw-Hill, care au pe piata si in prezent lucrarea „General Urology”, ne-au informat ca nu li s-a solicitat niciun fel de autorizatie de reproducere.

Profesorul Sinescu ne-a declarat ca nu a avut niciodata pretentia ca lucrarea sa sa fie considerata originala, fara sa explice de ce a semnat-o si a trecut-o in CV. Profesorul crede ca totul ar fi o diversiune pusa la cale de inamicii sai.

Care ar fi acestia? Medici suparati ca si-a depus candidatura la Academia Romåna, ca vrea sa infiinteze Institutul de Urologie sau sa candideze la functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie. De fapt, cei care au semnalat cazul sunt studenti obligati sa invete dupa „copiute”.

Prof. Dr. Ionel Sinescu detine in prezent numeroase functii. El este profesor de chirurgie Urologica si prorector la U.M.F. „Carol Davila“ - Bucuresti, director al Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal si director medical la Institutul Clinic Fundeni, dar si presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

Lucrarea „Urologie Clinica”, aparuta in 1998, preia insa paragrafe intregi dintr-un tratat american, „General Urology”, care a fost publicat pentru prima oara in 1957. Tratatul a fost republicat, iar in momentul de fata a ajuns la cea de-a 16-a editie.
Integral in Gardianul

de Florin Pupaza

433 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version