Seceta prelungita din acest an, care le-a adus agricultorilor din tara noastra pierderi de zeci de milioane de euro, s-ar putea transforma intr-o sursa de venituri pentru societatile de asigurari. Acest lucru este sustinut chiar de reprezentantii companiilor.

"Seceta ar putea sa aiba un efect benefic in toamna. Producatorii agricoli isi vor da seama pana atunci ca nu primesc despagubiri pentru terenurile afectate decat daca au o asigurare", sustine Anghel Burghila, directorul general al Fata Asigurari, companie cu actionariat italian, specializata pe asigurari agricole.

El estimeaza ca aceasta piata ar putea ajunge la 25-30 de milioane de euro anul viitor.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primul trimestru din acest an primele brute subscrise din asigurari agricole au fost de 1,7 mil. euro (5,4 mil. lei), numarul total de polite incheiate fiind de circa 14.000. In aceeasi perioada, indemnizatiile brute platite de asiguratori au fost de circa 0,6 mil. euro (1,8 mil. lei).

Pentru anul trecut nu exista cifre exacte referitoare la piata asigurarilor agricole, deoarece asiguratorii nu au raportat separat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor primele brute subscrise din aceasta activitate. Unii jucatori din piata estimeaza, insa, valoarea primelor brute subscrise in 2006 la aproximativ 15 mil. euro (50 mil. lei).

Integral in Ziarul Financiar