Pe data de 1 iulie se implinesc zece ani de la transferul de suveranitate asupra Hong-Kong-ului, eveniment ce va fi marcat cu o mare ceremonie pe insula. Presedintele chinez Hu Jintao si-a anuntat deja participarea la aniversare, un bun prilej pentru instalarea unui nou guvern in Hong Kong, in care se va intari pozitia sustinatorilor puterii de la Beijing.

Hong Kong-ul, supranumit "Perla Orientului", este astazi o regiune administrativa speciala a Republicii Populare China, cea mai bogata metropola a Asiei, dupa ce timp de 156 de ani a fost administrata de Marea Britanie.

La 30 iunie 1997, fix la miezul noptii, oficialii britanici au retrocedat Chinei teritoriul insular Hong Kong, punand astfel capat unei lungi perioade de dominatie coloniala.

Conform textului Declaratiei comune chino-britanice, semnata in 1984 de primul ministru britanic din acel moment, Margaret Thatcher, si de liderul chinez Deng Xiaoping, artizanul politicii de reforme in China, revenirea Hong Kong la China trebuia sa aiba loc in schimbul acordarii unei ''largi autonomii'' teritoriului.

La un deceniu de la retrocedare, in concordanta cu principiul ''o tara, doua sisteme'', Regiunea Autonoma Speciala Hong Kong beneficiaza in continuare de sistemul economic de tip capitalist si de propriile puteri executiva si legislativa, dar sub atenta supraveghere a puterii comuniste de la Beijing.

Economia infloritoare a „Perlei Orientului”

[c:1:s]Bilantul perioadei de zece ani de cand Hong Kong se afla sub administrarea Chinei este, pentru observatori, imbucurator, desi insula s-a refacut cu greutate in urma crizei economice care a afectat regiunea in anii 1997-1998, cand ajutorul financiar al Beijingului s-a dovedit salvator.

Hong Kong-ul a avut de infruntat si unele turbulente politice generate de restrangerea dreptului la libera exprimare sau demisia unui sef nepopular al executivului.

De asemenea, ascensiunea in forta a oraselor Shanghai si Shenzhen a dat nastere la numeroase temeri printre insulari. Chiar daca isi pastreaza statutul privilegiat pana in anul 2047, Hong Kongul si-ar putea pierde intaietatea financiara si rolul sau de poarta de intrare pentru investitiile straine, odata cu dezvoltarea celor doua orase.

Cu toate acestea, economia „Perlei Orientului” este in continuare infloritoare, schimburile comerciale cu China propriu-zisa au explodat, la fel si turismul, transformand punctul de trecere a frontierei de la Lo Wu in cel mai aglomerat astfel de loc din lume.

Hong Kong este cel de-al 11-lea sistem de comert international, cea de-a 6-a piata valutara internationala si cel de-al 12-lea centru bancar mondial.

In ultimii trei ani, economia Hong Kongului a crescut cu 7,6 procente anual, iar produsul intern brut ajunge la 37.385 de dolari pe cap de locuitor, depasindu-si astfel fostul "stapan". In plus, guvernul Tsang a ajutat la scaderea ratei somajului pana la 4,3 procente de la 8,6%, cat era in 2003.

Desi China are propriile sale burse, cea din Shanghai si cea din Shenzhen, Hong Kong ramane numarul unu in ceea ce priveste sursele de capital ale economiei cu cea mai mare crestere din lume.

In ceea ce priveste bogatii Hong Kong-ului, aceasta regiune administrativa este casa pentru cei mai multi miliardari pe cap de locuitor din lume. La o populatie de doar sapte milioane de oameni, sunt nu mai putin de 29 de miliardari in dolari, iar unul la fiecare 50 de rezidenti este milionar in dolari.

Cel mai popular oras asiatic pentru turisti

Orasul contrastelor
Foto: telegraph.co.uk

In urma cu peste 150 de ani, Hong Kong era numit „pamantul necultivat". Dar acum, fostul pamant parasit s-a dezvoltat intr-un centru economic si turistic international.

Situat in extremitatea sudica a provinciei Guangdong, la est de gura de varsare a Fluviului Perlelor, si invecinat la vest cu Macao, metropola reprezinta locul de intalnire a civilizatiilor orientale si occidentale. Templele si satele construite in stil arhitectonic traditional si bisericile datand din perioada coloniala sunt locuri ideale pentru recreere.

La Hong Kong sunt 23 de parcuri rezidentiale periferice si 15 zone speciale, cu o suprafata totala de 41.582 de hectare, unde se gasesc privelisti mirifice, precum dealuri, paduri, lacuri, litoral, mlastini si terenuri inalte. Cele patru parcuri de pe coasta si rezervatia marina reprezinta un important areal pentru diverse animale salbatice.

In mlastina Mipu traiesc aproape 300 specii de pasari, printre care cel putin 110 sunt rar intalnite in celelalte locuri din Hong Kong.

Surse: Reuters, cri.cn, bloomberg.com, wikipedia.org