Comisia de Etica si Arbitraj din TVR „a cercetat-o disciplinar” pe Rodica Culcer, director de stiri, pentru „lipsa de echidistanta politica in articolele semnate in „Evenimentul zilei” si in revista „22”.

In raspunsul adresat comisiei, Rodica Culcer suspecteaza ca tentativa de indepartare din functia pe care o detine, initiata de fostul presedinte Tudor Giurgiu, are la baza o comanda politica.

Sedinta Comisiei de etica (25 iunie) vine intr-un context in care conducerea TVR a fost preluata de Alexandru Sassu, reprezentantul PSD.

Articole incriminate

„Continutul unora dintre articole probeaza ca directorul Directiei Stiri nu si-a respectat angajamentul in baza caruia a primit aprobarea Comitetului Director de a colabora in presa scrisa”, se arata in concluziile comisiei, din care au facut parte Ioana Dumitrescu, Horia Grusca, Sorin Hobana, Claudiu Lucaci, Mihai Radulescu si Tudor Calin Zarojanu.

In angajamentul citat, semnat de Culcer, se spunea: „Ma angajez ca in materialele pe care le voi scrie sa nu sustin puncte de vedere partizane, sa nu afectez negativ imaginea TVR si sa nu periclitez reputatia de impartialitate si echidistanta a institutiei”.

Rodica Culcer: „Comanda politica”

Directorul de stiri al TVR sustine ca nu a incalcat angajamentul citat. Intr-o scrisoare intrata in posesia EVZ, trimisa Comisiei, dar si echipei de stiri din TVR, Rodica Culcer isi exprima pozitia si sustine ca demersul are la baza o comanda politica.

Citam din scrisoare: „Desi inteleg ca mi se reproseaza tonul critic la adresa unor reprezentanti ai puterii, consider ca mi-am facut datoria de jurnalist si cetatean si nu am incalcat cu nimic nici deontologia profesionala, nici angajamentul asumat fata de CD.

Nu am sustinut niciun partid politic sau grup de interese economice, iar criticile pe care le-am formulat s-au referit la chestiuni de interes public. (...)

Dupa cum stiti, scriam in presa inca inainte de a veni in TVR si am scris in EVZ si revista „22”, ca angajat SRTV, timp de un an si jumatate, fara sa sesizeze nimeni cu privire la continutul articolelor mele.

Tonul si atitudinea mea au fost intotdeauna aceleasi. Ele nu s-au schimbat in martie 2007, luna in care a inceput monitorizarea PDG (presedintele director general - n.r.). Dar in martie 2007 PDG a anuntat ca va inceta colaborarea cu mine!

Motivele invocate la conferinta de presa au fost vagi si tineau de pretinsele deficiente din activitatea mea manageriala, nicidecum de activitatea mea jurnalistica. Or, aceste deficiente nu au fost evidentiate de o evaluare obiectiva a PDG, asa cum o cer regulamentele SRTV.

integral in EvZ