BAC 2007: Subiecte controversate la proba scrisa de limba si literatura romana

de D.Galantonu     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2007, 0:00

Documente:
Varianta 78 limba romana
(29.06.2007) PDF

Dupa anuntarea variantei, comisiile de examen au multiplicat subiectele in numar egal cu cel al candidatilor si le-au distribuit in sali. Accesul elevilor in salile de examen s-a facut pe baza actului de identitate, fara manuale, dictionare, notite, insemnari, mijloace electronice de calcul sau de comunicare etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor.

Luni, elevii care provin de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de limba materna. Pe 3 si 4 iulie, se vor desfasura proba obligatorie a profilului si proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii.

Ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare va avea loc miercuri, 5 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate pe 10 iulie.

Cele trei subiecte din varianta 78

 • 1. Un text de Calistrat Hogas - Parintele Ghermanuta. La acest subiect elevii au de rezolvat zece cerinte, notate cu patru puncte fiecare.

 • 2.Realizarea unui text de tip argumentativ pornind de la afirmatia "Noi suntem ceea ce faptele noastre sunt" (Tudor Vianu).

 • 3. Realizarea unui eseu argumentativ in care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la afirmatiea critica "Traditionalismul nu este convertirea samanatorismului, traditionlismul este un stil, o forma inventata de poetii moderni, iesiti adesea din scoala simbolismului (Nicolae Manolescu - Metamorfozele poeziei).

  Nicolae Manolescu:”Un subiect dificil pentru Bacalaureat”

  Criticul literar Nicolae Manolescu a carui apreciere critica a facut obiectul celui de al treilea subiect de la Bacalaureat a declarat pentru NewsIn ca subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat.

  "Daca profesorii care l-au formulat si care predau la liceu au indicat o bibliografie critica era foarte usor, daca nu, era foarte greu. Este vorba despre un fenomen care se petrecea in urma cu zeci de ani".

  Nicolae Manolescu a explicat si cum trebuie inteleasa afirmatia lui despre traditionalism: "Ideea in sine este foarte simpla - traditionalismul este o formula noua care se revendica de la trecut." • 42347 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   pt cei ce nu au invatat... (Vineri, 29 iunie 2007, 9:17)

   unu [anonim]

   poezie-poezie ......e de ... si e groasa......situatia
  • 0 (0 voturi)    
   Ouch (Vineri, 29 iunie 2007, 9:24)

   Cristian [anonim]

   Varianta aceasta este una in cele mai grele, si nu ma reger aici doar la subiectul cu traditionalismul
  • 0 (0 voturi)    
   Naspa! (Vineri, 29 iunie 2007, 9:50)

   Dorin [anonim]

   vai de sarmanii copilasi... foarte naspa subiectul
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 10:13)

   mustatea monica [anonim]

   as vrea sa zic ceva de cel care a extras subiectul: usca-ti-s-ar mana!
   sau sa dea D-zeu sa -ti ajunga copilul in bac si sa-i pice poezia postmodernista si sa demonstreze ca e traditionalista!
   si sa nu cunosti pe nimeni in comisie si sa ia nota pe bune:1.00(unu)
  • 0 (0 voturi)    
   iui (Vineri, 29 iunie 2007, 10:17)

   Dan [anonim]

   cam greu ... zic eu oricum bafta tuturor
  • 0 (0 voturi)    
   dificile subiecte (Vineri, 29 iunie 2007, 10:26)

   ernst [anonim]

   Dificile subiecte! mai ales al doilea si al treilea! Mult succes!
  • 0 (0 voturi)    
   ups! (Vineri, 29 iunie 2007, 10:53)

   simon [anonim]

   E,ca sa zic asa,belita treaba!Daca mi-ar fi picat mie subiectul asta in 1990 luam categoric sub 3...Oricum,cine a facut subiectul asta nu e sanatos la cap.Ce dracu' bai,vor sa scoata numai critici literari din liceu???
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Mustatea Monica (4) (Vineri, 29 iunie 2007, 10:58)

   Henry Chinaski [anonim]

   Ala care a extras subiectul nu are nici o vina, saracul....
   Gandeste-te ca subiectele sunt alcatuite in mare parte de imbecili.
   Subiectele astea nu reflecta in nici un fel abilitatile eseistice ala elevilor ci capacitatea lor de a memora cuvant cu cuvant aberatiile vreunui profesor cu care s-au meditat sau comentariile pseudo-calinesciene ale vreunui profesor cu pile care isi publica frustrarile an de an in "manualele pregatitoare".
   Chiar si cei care stiu sa le rezolve "corect" vor uita totul deja de saptamana viitoare.
  • 0 (0 voturi)    
   dificil ? (Vineri, 29 iunie 2007, 10:58)

   fabius [anonim]

   Poate ca a treia cerinta este mai ampla si mai grea ( trebuie sa fi invatat cu adevarat), dar am ramas masca atunci cand am citit mai sus ca unii cred ca al doilea punct este dificil.

   "Noi suntem ceea ce faptele noastre sunt" este greu de argumentat ?!? Lol

   Cat de manelist tre' sa fii sa nu stii ce sa scrii la punctul doi ?!

   In fiecare an, BAC-ul si exam. de capacitate demonstreaza cat de idioti devin copiii nostri.
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 11:06)

   Ion Creanga [anonim]

   Subiectele au fost intentionat ,cautat ,sa fie foarte dificile ,ca sa se obtina numai note mici ,si sa se poata intra la facultate doar cu taxa, ca sa aiba guvernul de unde sa scoata bani pentru pensii,stiindu-se ca facultatile percep anual mii de euro de la studenti si produc mai mult decat fabricile,fara ca statul sa investeasca ceva. E cea mai buna afacere de la
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 11:26)

   mustatea monica [anonim]

   sunt dintre cei care au stat in spatele catedrei pana acum o luna si cred ca mai rau nu se putea!
   si totusi nu pot sa nu ma leg de mana lui Adomnitei!
   Multumesc lui D-zeu ca am plecat din sistemul asta imbecil,ca m-am trezit la timp!
   mi-e mila de copii si de cei care au ramas!(iarta-ma ,mama!).
   va urez cea mai MARE bafta din lume! aveti mare nevoie!
   Domnilor profesori,fiti ingaduitori si generosi cu copiii,n-au nicio vina!
   sunt rodul muncii noastre!
  • 0 (0 voturi)    
   Pt numarul 10 (Vineri, 29 iunie 2007, 11:41)

   Pentru Ion Creang [anonim]

   Vad ca iti place sa fi carcotas, dar rau de tot. Faptul ca admiterea se face pe media de la bac nu are nici o legatura cu ce ai scris tu. Oricare ar fi notele, sunt un numar de locuri la stat iar restul sunt la privat. Asa ca orice note ar fi acel numar ramane constant.
  • 0 (0 voturi)    
   ABERATII (Vineri, 29 iunie 2007, 11:42)

   o mama [anonim]

   in ce fel sunt relevante aceste subiecte pentru evaluarea unui absolvent de liceu - profil real, de ex.?
   parca ar termina toti facultatea de filologie, dar si pentru asa ceva subiectele astea sunt ... TOTAL AIUREA
  • 0 (0 voturi)    
   LIPSA ONOAREI PROFESIONALE (Vineri, 29 iunie 2007, 11:51)

   iuliana Obreja [anonim]

   DOMNII CARE AU CONCEPUT ASEMENEA SUBIECTE DAU DOVADA DE O LIPSA ONOAREI PROFESINALE. ARGUMENTEZ AVCEST LUCRU CU FAPTUL CA, BACALAUREATUL INSEAMNA EXAMENE CU GRAD MEDIU DE DIFICULTATE.UN GRAD AVANSAT DE DIFICULTATE AL SUBIECTELOR SE CERE LA FACULTATILE PE FIECARE PROFIL.CONSTAT O MARE NEDREPTATE FACUTA BIETILOR ABSOLVENTI DE LICEE.ROG PRESA SI FORURILE DE SPECIALITATE SA ISI SPUNA CUVANTUL.DE ASEMENEA ROG PE DOMNUL MINISTRU AL MINISTERULUI DE EDUCATIE SI CERCETARE URGENT SA DISPUNA O ANALIZA OBIECTIVA A CESTUI FAPT PETRECUT IN INVATAMANTUL UNEI ROMANII EUROPENE. TINERII ABSOLVENTI DE LICEU NU SUNT BATAIA DE JOC A UNUI GRUP DE DOMNI CARE AU CONCEPUT ASEMENEA SUBIECTE! ACESTI DOMNI SUNT PLATITI DIN BANII STATULUI CA SA ISI FACA PROFESIA ONORABIL NU SA ISI BATA JOC DE TINERII CARE FAC SCOLI IN ROMANIA.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce subiecte MIZERABILE! (Vineri, 29 iunie 2007, 12:06)

   Cristina [anonim]

   Cine a putut concepe aceasta varianta de subiecte? Subiectele sunt absolut oribile.
  • 0 (0 voturi)    
   shi pan' la urma...??? c tre' sa se scrie la sb III? c poezie tre comentata? (Vineri, 29 iunie 2007, 12:13)

   smen [anonim]

   ............... vai d kpu lor...
   (astia din minister)... probabil k ei nici nu au vazut sb....
  • 0 (0 voturi)    
   exista si o parte buna... (Vineri, 29 iunie 2007, 12:15)

   io [anonim]

   partea buna e ca poti sa bati campii cu gratie la subiectul 3 k foarte putini din profesori au habar despre ce e vorba...
  • 0 (0 voturi)    
   pt 14 (Vineri, 29 iunie 2007, 12:15)

   unuzero [anonim]

   Pai si ce subiect vroiai domnita sa dea? se stiau subiectele astea de cateva luni! cine vroia sa se pregateasca avea timp sa treaca cel putin de 2 ori prin ele. Nu ii mai compatimiti pe asa zisii liceeni din ziua de azi. asta e! te pregatesti, treci, nu te pregatesti nu treci. in plus nu inteleg ce ai matale cu profesorii care au elaborat aceste subiecte? Ar trebui respectati ca au fost in stare sa elaboreze 100 variante, adica de 10x mai multe decat intr-un an normal, 100 variante care cuprind toata materia ce ar trebui stiuta de un elev la finalizarea liceului. ca nu le stie, asta e treaba prof. de la clasa. dar asta e alt subiect
  • 0 (0 voturi)    
   Previzibil... (Vineri, 29 iunie 2007, 12:17)

   Gerula [anonim]

   Ca 98% din profesorii de romana... Profesori ,care isi inchipuie ca curentele sunt cele care impart epocile, ci nu operele sunt cele care definesc curentele (cacofonie voita), care isi inchipuie ca critica literare este matricea generatoare de literatura, ci nu literatura cea care nate critica literara, preofesori care cred ca prin cuvinte exegente reusesc sa se exprime la fel cu ceea ce citesc, stiind in neputinta lor ca doar sub o spoiala de cuvinte vor masca de ochii vulgului propria neputinta in exprimare. Nu vor intelege niciodata ca LITERATURA este o arta adresata simtului, iar daca o singura fraza nu te-a facut sa tremuri in tine, degeaba scrii un milion. LITERATURA este si va fi, din fericire, o ARTA, si nu va fi putea fi descrisa vreodata de n comentarii idioate. Cum poti comenta un semtiment? Doar traindu-l. De aceea nu am vrut sa dau litere, sa nu omor spiritul in mocirla analizei plate si pseudosavante a unor indivizi care nu au inteles niciodata ce inseamna Adevarul. Slava domnului ca mi-am ales alta meserie.
  • 0 (0 voturi)    
   Inceputul e dezastruos (Vineri, 29 iunie 2007, 12:19)

   Gogu Steriade [anonim]

   Din pacate (nu e tocmai inceputul optimist) subiectele vor fi tratate corect de "o mana firava" de elevi..am vazut cam ce le poate "caputzul". Inca este un examen stupid, subiectiv, ce pune "bete in roate" unor oameni deosebiti ce vor sa-si aleaga anumite cai de dezvoltare in ramuri tehnice. Imi pare rau ca tinerii nu sunt informati de fapt de ceea ce urmeaza...facultatea, institutia care le va dauna grav unora datorita dezorientarii si lipsei de comunicare. Trist este faptul ca multe facultati au "concurs de dosare", desi sunt pur tehnice, asadar ce relevanta are nota unuia care stie matematica de 10 si romana de 5? In fine, totul e de fatzada se pare...O zi buna!
  • 0 (0 voturi)    
   Subiecte create de imbecili de pe alta lume (Vineri, 29 iunie 2007, 12:29)

   Vaf Uut [anonim]

   Acest subiect nr 3 dovedeste inca odata cat de departe de realitate sunt cei ce au conceput acest subiect.

   Traim intr-o tzara unde elevilor de liceu li se cere sa scrie esee si comentarii literale imbecile (majoritatea memorate dupa ce dicteaza profesorul de romana, si apoi elevii se chinuie sa le reproduca din memorie folosind cuvinte pe care saracii nici macar nu le inteleg)

   Bacul trece cum trece dar realitatea crunta este ca majoritatea intelectualilor nu se pot exprima in scris. Asta nu inseamna ca sistemul de invatamant pe limba si literatura romana e prost? E prost pt ca rezultatele sistemului sunt proaste. Daca-i prost de ce nu il schimba nimeni?

   Si nu il schimba nimeni pt ca is prosti aia care pot sa il schimbe.
  • 0 (0 voturi)    
   nasoale subiecte (Vineri, 29 iunie 2007, 12:36)

   raluca [anonim]

   Nici ca se putea mai bine...impuscati-i pe toti!!
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 12:38)

   Maria [anonim]

   Ingrozitor! Bafta multa!
  • 0 (0 voturi)    
   Super greu (Vineri, 29 iunie 2007, 12:39)

   Alexandru [anonim]

   Mama copii, va-ti ars :))
   Super nasol si greu subiect v-a picat , oricum asta umple paharul ca la proba orala cam toti ati luat note cam mari si multi nici nu meritati. Lasa ca va prin acest subiect, sa vedem cine a invatat cu adevarat. Bravo, bun subiect
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ii mai compatimiti atat (Vineri, 29 iunie 2007, 12:50)

   Jeriko [anonim]

   E un progres fata de subiectele din anii trecuti care cereau redarea comentariilor tocite de elevi. Totusi, profesorii de limba si literatura romana ar trebui sa ia in considerare si exprimarea creativitatii si utilizarea operelor literare ca mijloc de sensibilizare artistica. Abordarea este mult prea tehnica.

   Nu ii mai cocolositi atat ca au 18 ani. Copii in sus si in jos. Primele doua subiecte sunt usoare, ceea ce le asigura un 7 daca s-au pregatit cat de cat. Ultimul subiect presupun ca este pentru detasare, ceea ce este si normal din moment ce bacalaureatul este o etapa in accederea catre studiile universitare. Daca ai un liceu nu inseamna ca trebuie sa fii mediocru, terminati cu prostiile astea. Sa fie clar, liceul nu este obligatoriu. Dar ce sa mai zic, in Romania exista persoane care considera ca si studiile universitare ar trebui sa fie accesibile tuturor (nu la bani ma refer). De-asta avem absolventi dezorientati care nu isi gasesc joburi din cauza incompetentei. Si asa ajung vanzatori cu studii superioare si se jelesc de cruzimea sortii. Uitati-va in jurul vostru, inca acesti copilasi sunt norocosi fata de colegii lor din alte tari. Cati absolventi de liceu, cu bacalaureat, nu se sperie de cratima? QED
  • 0 (0 voturi)    
   BAC-ul trebuie tratat cu seriozitate !!! (Vineri, 29 iunie 2007, 12:55)

   Cornel [anonim]

   Citesc conentariile anterioare, cele ce se plangeau de dificultatea sufiectelor si ma gandesc cu groaza cat s-a indobitocit omul din popor (chiar si cel de un intelect mediu - utilizator de internet) .

   Pornecs de la premiza ca acest examen reprezinta un criteriu de selectie si de evaluare a celor 12 clase urmate care ar trebui sa fi desteptat elevul (binenteles daca si acesta din urma a dorit acest lucru).
   Nu uitati ca:
   - nu este un concurs pe numar fix te locuri
   - nu totzi trebuie sa ia 10
   - nu e obligatoriu sa il treaca toti ( ne trebuie oameni si sa dea cu matura, sa si opereze vidanja sau sa lucreze pe ogor)

   Sau doriti ca sa mancati rosii culese / vandute de un absolvent de bacalaureat, eventual cu studii superioare.

   FRATILOR, desteptativa! Avem nevoie si de valoare in aceasta tzara balcanica, in care manelismul, footbalul si "curcubeul" sunt ridicate la rang de cinste.
   BAC-ul acesta, asa greu cum il considerati voi e un bun instrument pentru a separa graul bun de pleava culturala ce ne-a cotropit mai rau decat caldura ultimilor zile.

   BAFTA tuturor candidatilor !!!
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 13:05)

   ale [anonim]

   Nu mi se pare o varianta usoara, dar nici una foarte grea. Un eseu argumentativ e usor de facut daca se cunosc definitiile semanatorismului, traditionalismului.... si caracteristicile lor.
   Daca ai putina imaginatie si talent, se poate fae un eseu foarte bun.Am dat anul trecut bac-ul si nu m-as fi plans daca mi-ar fi cazut si aceasta varianta.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 29 iunie 2007, 13:16)

   Cam [anonim]

   de-aia vad pe toate forumurile diverse persoane care scriu "sa fii fost" sau "pantaloni negrii".
  • 0 (0 voturi)    
   Sacul si petecul! (Vineri, 29 iunie 2007, 13:28)

   Prisecaru Aurel [anonim]

   Sunt subiectele de care era nevoie sa se faca lumina in procentul acela de promovabilitate absolut rusinos, de 99.5%, obtinut de liceeni, dupa probele orale! E strigator la cer sa crezi ca niste liceeni de 18 ani din licee industriale, unde cartea e cvasi-nula, au procent de promovare de peste 95% in conditiile in care nu sunt in stare sa articuleze corect 2 fraze in limba romana. Ce sa mai vorbim despre studiera literaturii, despre lectura, despre folosirea ingrijita a vocabularului limbii. Astea sunt vise.
   Si totusi s-a facut lumina si acum vor trece doar cei care, depasind socul din momentul citirii subiectelor, au reusit sa se adune si sa realizeze ca subiectele au "zero-la-suta zahar" (aka "toceala") si ca e momentul sa gandeasca, daca au cu ce / la ce!
  • 0 (0 voturi)    
   Bac de kkt (Vineri, 29 iunie 2007, 13:28)

   MAV [anonim]

   Azi am dat si eu bacul la romana, si vreau sa va zic ca varianta mai tampita ca si asta nu se putea. Pentru mine o fost putin dificil, insa am scris trei pagini la partea a treia, da sper ca le-am scris bine. Din cate am vazut eu in curtea scolii prea putini elevi au stiut sa rezolve varianta, multi au iesit planganad, altii fiind convinsi ca nu trec la romana... Sa ne rugam sa avem o comisie buna.
   - pentru mine poezia In gradina Ghetsemani era singura care nu am invatat-o pentru ca profesoara nu a binevoit sa isi termine materia.
  • 0 (0 voturi)    
   mda.. (Vineri, 29 iunie 2007, 13:33)

   cezar [anonim]

   oameni buni acum am ajuns acasa de la bac...si dak asta a fost subiect de sa iti dai in cap...inseamna ca aveti copii care nu au o capacitate intelectuala atat de dezvoltata incat sa poata sa retina macar in mare cateva curente... sper sa iau peste 9...ca nu degeaba am tras tare un an. Iar pentru cei care cred ca totul e o conspiratie si cine mai stie ce...sa vad eu ce am fi scris la subiectul cu lovinescu....atunci era nebunie curata...imaginativa ca unui coleg ia cazut subiectul cu traditionalism la oral si acum la scris...el ce conspiratie ar trebui sa mai creada? bagati-va mintile in cap, dak vrei sa inveti inveti dak nu nu...si o mare vina o au parintii atunci cand un copil nu invatat...desi nu ii zic mamei in fata ii sunt recunoscator ca anul asta macar a avut grija de mine si ma pus calumea la invatat, altfel ma plangeam si eu ca majoritatea. bafta la restul probelor
  • 0 (0 voturi)    
   Bac (Vineri, 29 iunie 2007, 13:54)

   ela [anonim]

   Cata inconstienta, nr 26! Despre ce criteriu de selectie vorbesti? Poate se face o clasificare in functie de ,,importanta,, locala sau de banii parintilor....Nu avea grija - cei care vor obtine media 10 sau aproape de 10 la acest Bac si la multe altele, trecute si viitoare, sunt in majoritate iubitori de manele (doar asa ceva se asculta la petrecerile familiilor imbogatite datorita conjuncturilor si nu inteligentei sau instruirii). Bac-ul a pierdut de mult sansa de a putea separa graul bun de pleava pentru ca ani de zile a demonstrat, si va demonstra si anul acesta si in continuare, ca va fi promovat cu ,,10,, de progeniturile semi-analfabete si dezaxate ale unor parinti care in afara de bani si putere nu au nimic (cel putin in cap unde creierul lor sta lejer).
  • 0 (0 voturi)    
   Bataie de joc (Vineri, 29 iunie 2007, 13:54)

   Ionescu Mihai [anonim]

   ok ... treziti-va , subiectele au fost foarte nasoale ... nimeni nu poate contesta chestia asta . Mi-e greu sa cred ca cei care nu au facut nimic la traditionalism ( cred ca sunt o groaza) au fost in stare sa rezolve perfect restul subiectelor .

   Citatu si tema de la subiectu 2 au fost poate printre cele mai nasoale care se puteau da . .

   Textu de la sub 1 sa zicem ca a fost mai usor , dar ATENTIE , 3 - 4 cerinte tot au fost destul de grele .

   Din pacate , doar elevii bine pregatiti vor lua note maricele , imi pare rau sa va spun asta dar e realitatea , un elev mediu pregatit a invatat ion , nuvela etc , astea mai usurele , eu va doresc tuturor care v-ati pierdut timpu cu astea sa luati bacu . MERITATI !

   Era normal sa se dea greu pt note mari dar s-a dat greu pt nota 5 !!!!!!! Cand am venit acasa am vazut o fata care saraca plangea si era in culmea disperarii .

   IN SCOALA ROMANEASCA NU SE FACE LIMBA ROMANA ! ADOMNITEI TATA DACA VOR FI SUTE DE MII DE PICATI
   DA-TI DEMISIA SI PLEACA DEPARTE

   Numai bafta !
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Vineri, 29 iunie 2007, 14:12)

   ana [anonim]

   abea am sosit de la examen si vreau sa precizez in primul rand ca din momentul in care am iesit din sala de examen am uitat tot ce m-am straduit un an de zile sa memorez....cui ii mai foloseste traditionalismul in viata.ce ati vrut sa demonstrati, ca romanii sunt buni papagali, ca ati reusit inca o data sa ne tratati ca pe niste cobai????
   la proba orala am luat nota 8...mentionez ca sunt premianta si ca am terminat liceul cu media 9.64.deci, de ce am luat 8?pt ca nu am fost in stare de repetentie cum au fost unii dintre colegii mei?acesti colegi au trecut de proba orala la lb romana cu nota 10, si nu au venit tot anul la scoala.sa va fie rusine!!!!banul este cel care strica scara valorilor morale si culturale a romaniei.asta e....
  • 0 (0 voturi)    
   trist (Vineri, 29 iunie 2007, 14:15)

   pumpkin [anonim]

   Subiect facut prost. Nu am nimic cu prfesorii care le'au facut, dar in mod normal daca ti se da un citat faci un text de tip argumentativ si il structurezi dupa cuvintele cheie din citat. In cazul variantei de azi, citatul nu avea nicio legatura cu tema impusa. Sincer eu am inercat sa le imbin, dar e cam greu cand citatul vorbeste despre doctrina, iar tema care ti se cere este imaginarul poetic. Si chiar daca treci prin subiecte daca nu ai bani de pregatire si mai si un prof slab la clasa [cum se intampla in multe cazuri] degeaba inveti. Cat te'ai chinui, nu se compara cu informatia asimilata prin predare
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu...:) (Vineri, 29 iunie 2007, 14:17)

   Marius [anonim]

   Nu comentez daca a fost greu sau nu bacalaureatul, desi mi se pare fara nici o culoare si sunt convins ca peste cateva luni copii nici nu vor mai tine minte ce au trebuit sa faca, mai ales la subiectul trei.
   Problema adevarata la acest bacalaureat este lipsa de consideratie a ministerului fata de tipologiile de oameni. Nu te poti astepta ca toti oamenii sa aiba aceleasi talente, valori. Mi se pare inadmisibila aceasta abordare a sistemului de invatamant romanesc, care are foarte multe reminiscente comuniste. Se doreste o uniformizare. Parerea mea este ca nu ai cum sa scoti in evidenta valorile din aceasta tara, din moment ce le triezi cu un algoritm general; adica ii testezi si la romana si la matematica si la limbi si la stiinte, etc.
   Geniile din stiinta, din literatura, din arta, sport trebuie ajutate sa se dezvolte cat mai repede si nu e voie sa li se inhibe dezvoltarea lor sclipitoare punandu-i sa rezolve probleme aberante, care nu dezvolta deloc creativitatea ci dor memorarea. Pe langa acest aspect, mai departe de liceu ei primesc alta lovitura, facultatea.
   Concursurile de dosare permit accedarea la facultate la tot felul de oameni care doar dilueaza fondul de valoare din respectivul domeniu.
   Aici trebuie facute modificari
  • 0 (0 voturi)    
   pt ana (Vineri, 29 iunie 2007, 14:22)

   pumpkin [anonim]

   Nota cu care ai absolvit liceul nu arata inteligenta ta si capacitatea ta de a asimila si de a expune. AM destui colegi care au tocit cat cuprinde in liceu si au niste medii mari dar in momentu in care au trebuit sa gandeasca singuri nu au reusit sa ia nota maxima. Da! se mai dau spagi, dar nu toti platesc. e bine sa-ti asumi responsabilitatea pt nota si sa nu mai dai vina pe colegii tai sau pe profi. poate au avut noroc. Sau poate chiar nu ai fost buna.nu tot timpu se da spaga
  • 0 (0 voturi)    
   ce porcarie (Vineri, 29 iunie 2007, 14:24)

   Easy Rider [anonim]

   Hmmm. Ce porcarie de subiect. Nu cred ca as fi luat acest examen. Acest subiect ar fi fost bun pentru o lucrare de diploma universitara sau dizertatie mai degraba decit pentru un examen de maturitate unde teoretic se testeaza cunostiintele generale a unui elev. Formularea subiectului nr 3 imi aduce aminte de frazele prostesti din shourile Vacanta Mare.
  • 0 (0 voturi)    
   Romania , trezeste-te (Vineri, 29 iunie 2007, 14:34)

   bedeu [anonim]

   Subiectele au fost facute pentru cei care invata/studiaza, nu pentru tocilari...Ne invatasem sa memoram o carte de comentarii, si gata bacul la limba nationala....

   A fost provocata gandirea elevilor, ceea ce duce la o selectie atat de necesara pe piata muncii...

   Trebuie sa intelegem ca sistemul se schimba...

   De exemplu, in SUA, subiectele in scoala suna asa: timp de 5 minute, rezolvati 20-3o de inmultiri sau adunari....Conteaza cantitatea (ceea ce era si la noi), calitatea (un pic si la noi), si timpul f scurt (deloc la noi). Asta se cere pe piata muncii...
   Avem zeci de mii de absolventi, dar angajatorii se plang de calitatea lor slaba...Iar dintre cei angajati, putini sunt orientati catre furnizarea unui rezultat de calitate intr-un timp dat.
  • 0 (0 voturi)    
   bacul acum 12 ani (Vineri, 29 iunie 2007, 14:39)

   andrei [anonim]

   aoleu, citesc despre bac-ul de azi si ma apuca aceeasi groaza de acum 12 ani, acelasi sentiment ca e vorba de o conspiratie imbecila de scos din minti populatia de 18 ani a Romaniei.

   stressul e cumplit si maxim la Limba si Literatura Romana, si mereu din acelasi motiv. Nu e vorba de a sti vorbi si scrie romaneste, de a cunoaste ce inseamna literatura ..... examenul este cel mai aberant mod de a testa cit de bine "tocesc" elevii de 18 ani. Numai cind imi aduc aminte cit de greoi era manualul si cit de fara rost mi se parea sa invat pe de rost fraze, texte etc .... mi se face rau.

   Am luat o nota foarte mica la scris :) si eram cel care scria comentariile la romana la toata clasa. Evident, n-am scris frazele din manual, nici cele din meditatiile pe care nu le-am facut vreodata ... si era si un subiect care ma atragea.

   restul lumii a tocit si au luat numai note mari :D

   tocitul asta e adesea folositor in masura in care urmeaza anii de facultate in care, in majoritatea institutiilor de invatamint superior din Romania, altceva nici nu se asteapta de la studenti, dimpotriva.

   uitindu-ma in urma, la "invatamintul" care m-a "format", mi-e groaza de atita timp pierdut in van ...
  • 0 (0 voturi)    
   Subiectele sunt rezonabile, nu toti trebuie sa ia 10 sau sa treaca BAC-ul... (Vineri, 29 iunie 2007, 14:44)

   Alina [anonim]

   Nu stiu de ce sa face atata tevatura. Subiectele per ansamblu sunt mai mult decat convenabile.

   Daca nu a picat Ion, Enigma Otiliei sau Harap Alp inseamna ca sunt subiecte grele??? Punctajul pana la nota 6 se poate realiza pe baza unor cunostinte de cultura generala. Intradevar subiectul 3 nu este facil, dar daca cunosti coneptele poti f. f. usor dezvolta acel eseu.

   Din pacate in moajoritatea liceelor nu se invata conceptele literare si nu se promoveaza creativitatea ci invatzarea mecanica, a unor comentarii dictate de catre profesor. Atunci imi pare rau pentru cei care au invatzat pe dinafara comentariul la Morometii...

   Din pacate aceasta metoda se aplica si in cazul multor facultati. Se invatza mecanic si se copiaza in nestire. Ca angajator te trezesti ca dupa ce ai recrutat 10 absolventi care au promovat toate examenele cu note foarte mari, 9 din acestea, in afara faptului ca nu au cunostinte profesionale de baza, sunt incapabili sa redacteze un memoriu decent sau sa argumenteze necesitatea unei informatii intr-un mod coerent.... si incepi sa le explici structuri de fraza, incepi sa le explici teori de comunicare ( ne referim la notiuni ce tin ce cultura generala). Dar pe timpul cui? Ce au facut in 16 ani de scoala? au invatat pe dinafara comentariul la Morometzii... Si in minim 12 ani s-au cheltuit bani buni de la bugetul statului pentru instruirea lor.

   In plus nu toata lumea trebuie sa ia 10, nici sa treaca Bac-ul. Sunt foarte multe pozitii pentru studii medii disponoibile si destul de bine remunerate.

   Pentru cei care nu au ezitat sa isi manifeste creativitatea si sa raspunda intr-o maiera proprie cerintelor, respectele mele.

   P.S: sper ca si membri comisiilor de corectare sa aiba o viziune mai larga si sa nu fie absurzi in corectare
  • 0 (0 voturi)    
   Ce nota ar fi luat Adormitei? (Vineri, 29 iunie 2007, 14:46)

   lonewolf [anonim]

   Greu,doamna,greu! Dincolo era mai usor!!!Dar Adormitei,ce nota ar fi luat Adormitei la Bac-ul asta?

   Cind am vazut subiectul nr. 3 mi-a fost clar:anul asta ministerul educatiei vrea sa scoata critici literari inca din liceu, pentru a compensa cumva existenta santieristului (Dorel?)Adormitei in fruntea ministerului.
   Pai, daca la Lb.Romana a fost asa,sa vedeti ce va fi la Matematica,"punctul forte" al lui nea ministrului(ca sa ma exprimesc ca pe santier sa priceapa si nea minstru ceva...:D)
  • 0 (0 voturi)    
   si staniolul invelea ciocolata in marmota (Vineri, 29 iunie 2007, 14:48)

   tudor [anonim]

   acum am ajuns si eu acasa... nu credeam ca` poate pica asa ceva, e incredibil, cand io ma gandeam ca pica ceva lapusneanul... orice nuvela, dar nu asta... in orice caz, sa trecem si sa fim sanatosi...
   P.S. : sa ii putrezeasca mana la cine o fi extras varianta asta ... eu totusi cred ca e suspect, oarecum metoda asta de a extrage asa variantele
  • 0 (0 voturi)    
   Frustarile Anei plus alte comentarii (Vineri, 29 iunie 2007, 14:51)

   amuzatu [anonim]

   Ana...imi pare rau pentru tine. Nu inteleg nici eu cum esti premianta (cu media 9.64) si ai luat numai 8 la proba orala. Cred ca te-au furat profesorii? Sau albitrii? Probabil comentariul 32 (ela) v-a face putina lumina. Au trecut destul de multi anisori de cand am dat si eu proba orala/scrisa la limba si literatura romana. Aceleasi frustari ... subiecte grele sau mult prea grele raportat la interesele noastre si la capacitatea de intelegere a multora dintre noi. Si ca sa citez pe cineva, au trecut ani si viata s-a schimbat.......si am ajuns si eu si in alte cercuri sau am luat parte si la alt gen de intalniri. Si de cateva ori mi-am inteles limita, pentru ca nu stiam sa leg o conversatie sau pentru ca nu stiam sa discut despre impresionism sau orice alta tema (poate si pentru o idee patetica de a place unei domnisoare).......Ana, sincer nu stiu la ce anume o sa te ajute traditionalismul....insa gandeste-te in ce mod te-ai dezvoltat intelectual......Si poate asta ar trebui sa dea mai mult de gandit decat 3 subiecte la romana.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt. nr. 14 (Vineri, 29 iunie 2007, 14:51)

   radu [anonim]

   Faptul ca tot post-ul tau e scris cu majuscule il face deranjant. Incearca sa citesti ce ai scris acolo. E greu de citit si nu obti nimic

   Propun cenzurarea post-urilor care sunt scrise doar cu majuscule.

   Eu ma simt ofensat de ele.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt nr 40 (Vineri, 29 iunie 2007, 15:03)

   Di [anonim]

   Perfect de acord cu ce incerci sa spui. Si mie mi-e groaza de atita timp pierdut in van ...
  • 0 (0 voturi)    
   Simptomatic (Vineri, 29 iunie 2007, 15:11)

   sile [anonim]

   Mi se pare o treaba foarte comuna in invatamantul romanesc recent. Elevii nu sunt obisnuiti sa gandeasca, ei doar reproduc. De aceea, orice subiect care implica analiza (in orice masura) va fi mereu catalogat drept 'inuman'. Sa mai amintesc ca toate variantele erau cunoscute de multa vreme, deci nu era ceva de neconceput?
  • 0 (0 voturi)    
   Subiecte (Vineri, 29 iunie 2007, 15:13)

   kean [anonim]

   of...nu sunt extrase variantele pe bune din urnele alea..sunt stabilite inainte...sa picam toti pe capete...k deh...asta e satisfactia invatamantului din ziua de azi...cat mai multi picati means cat mai multa fericire si cat mai multi bani la toamna probabil...nu le mai ajung...
  • 0 (0 voturi)    
   Ooops... (Vineri, 29 iunie 2007, 15:24)

   Arbaces [anonim]

   Err... radule cand e scris cu majuscule inseamna ca sunt nervi la mijloc, si e normal. E groaznic... are dreptate... Na... asta e.... Limba romana de liceu oricum e o materie vulgara, cel putin asa o vad cei ce nu pot inghiti ceva cu care nu sunt de acord: literatura contrafacuta, vulgara, expirata.   Arbaces.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 15:38)

   contiuroxana [anonim]

   Subiectele sunt urate dar nu imposibil de invatzat(de fapt mai mult de gandit) in conditii corecte..adica fara toceala din caietul de romana si altele.Oricum,spunea cineva aici ca nu trebuie sa ia toti 10.Da,e adevarat dar ce-i mai dezavantajati sunt ce-i de la porfile reale..adica ei primesc la romana la fel ca la profil uman dar la matematica primesc mai greu.Si ajung ca si mine la o facultate tehnica unde in primul an,cel putin,platesc o taxa de cateva ZECI DE MILIOANE(levi vechi) pt ca vin cei de la umane cu note mult mai mari...ca dupa primul an(o parte) se lasa de faculta e partea a doua...dar oricum nu e placu!
  • 0 (0 voturi)    
   Riiiiight (Vineri, 29 iunie 2007, 15:41)

   Creanga [anonim]

   Asa e Mr. Kean... Ai perfecta dreptate... Este clar vorba de o conspiratie franc-masona are tine in mana economia mondiala si... subiectele la bac la Romani. Riiiight....

   Cat despre domnul Amuzatu - sa-ti explic cum se ia 8 (sau ma rog, in cazul meu 8.50) la romana la oral... E chiar "amuzant" de simplu - e de ajuns ca stimatele si distinsele Doamne profesoare din catunul de la 100 Km de oras, sa stea de vorba intre ele 80% din timpul in care am vorbit eu. Si apoi, intr-o strafulgerare de orgoliu, intr-un moment de profunda iluminare didactica, sa-mi explice ca nu-mi pot da mai mult pentru ca nu mentionasem o idee la care vorbisem aproximativ 2 minute.

   As mai mentiona si ce au raspuns cand un prof mai infipt le-a chestionat despre 7-le acordat unei colege care se calificase la nationala la romana SI filosofie - a fost ceva de genul: "Aaaa, pai daca nu ne-ati spus...."

   In rest - subiecte nasoale daca gandesti, dar nu vad cum cineva care invata pentru bac nu poate sa scoata din el ceva cel putin decent la toate dintre ele.

   Si bineinteles ca tocilarii o sa fie favorizati de tipul asta de examen... C'mon - 100 de subiecte cunoscute d-inainte? Invitatie la toaceala mai clara de atat...
  • 0 (0 voturi)    
   intr-adevar (Vineri, 29 iunie 2007, 15:41)

   commies [anonim]

   Nu vad care e rostul revoltarii unora dintre voi. Unii afirma ca au fost cunoscute de pe internet. Va rog sa va ganditi ca au fost facute publice subiectele la variante la sfarsitul lunii februarie. Pana ce ti-ai scos la imprimanta subiectele s-a facut martie. Ai acum asa 100 la romana...100 la a doua materie scrie..100 la a treia si posibil(asa cum am eu) 100 la a patra. Mai adaugam aici subiectele 100 de la oral romana care sunt pe alocuri diferite de catre cele de la romana scris(astea au aparut si mai tarziu daca nu ma insel) si cele 100 de la oral limba straina. Un total de 600 de subiecte(daca as avea bold pe aici l-as pune) de rezolvat intr-o perioada de timp in jur de 100 de zile. Fiti realisti!

   Asa ca oameni buni...nu mai vorbiti aiureli de dragul de a vorbi si puneti-va si in situatia presiunii momentului(aflarea ca de fapt tu ai o varianga care avea sansa de 1% sa pice)
  • 0 (0 voturi)    
   Alt comentariu (Vineri, 29 iunie 2007, 15:50)

   Marius [anonim]

   Sunt curios cati dintre cei care au fost curiosi sa citeasca subiectul I a putut sa citeasca tot textul. Pe mine m-au apucat toti nervii!!!!!!!!!!!
   Daca asta este literatura, atunci eu ma retrag :))
   Foarte urat!
   Daca as citi acum o carte care sa contina asa o pagina, sau as sari peste ea, sau as lasa cartea deoparte.

   In modul in care se studiaza literatura romana in liceu, se dezbraca de toata frumusetea si originalitatea si raman doar niste vorbe in vant, care magulesc orgoliile profesorilor cu pretentii de critici literari.
  • 0 (0 voturi)    
   @smen #16 (Vineri, 29 iunie 2007, 17:00)

   Kevi [anonim]

   vai de kpu tau, smen
   dk totzi elevii de liceu skriu k tn kiar nu-mi pare rau k v-au indoit cu sb asta

   mucles!
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 17:08)

   Batranul [anonim]

   Eu nu pot comenta pentru ca nu ma pricep. Numai in pielea copiilor de azi sa nu fii!
   Voiam sa va zic numai cum era pe vremea mea: intrarea la facultate se facea cu examen, netinandu-se cont in niciun fel de media de la bac. Puteai sa ai media 6 si sa intri, daca iti doreai neaparat si ai invatat anatomia, la medicina.
   Oricum, bafta, copii, la urmatoarele!
  • 0 (0 voturi)    
   nasol (Vineri, 29 iunie 2007, 17:09)

   best [anonim]

   pica si calinescu
  • 0 (0 voturi)    
   A fost greu!!! (Vineri, 29 iunie 2007, 17:10)

   un elev [anonim]

   Nu mah asteptam sa fie asa de greu, abea de-am reusit sa fac doua pagini, am stiudiat toti autorii adevarati pe degeaba, mi-a cazut un amarat de traditionalist care l-am discutat in trecere la scoala. A fost foarte greu, si chiar de au fost toate pe internet, e imposibil sa le vezi pe toate, avand in vedere ca avem mai multe examene.
   Multumesc statului roman pentru subiecte, astept cu nerabdare sa plec la munca in afara, ca bacul asta am putine sanse sa-l iau, tara de r***t!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   frate (Vineri, 29 iunie 2007, 17:19)

   catalin [anonim]

   ce zii de 2 lei. am scris o juma de pagina la III. sper sa iau 5. ce idioti.
  • 0 (0 voturi)    
   profesori (Vineri, 29 iunie 2007, 17:20)

   bucsonn [anonim]

   profesori tampiti. astia care alcatuiesc subiectele nu mai stiu de creanga de arghezi de eminescu de caragiale etc
   au indobitocit copii cu tot felul de tampenii cica moderne .nu destul ca acesti copii nu mai au copilarie le-o intocsica si astia cu "eseuri argumentative " vai de capul lor copii si vai de capul parintilor care vor trebui sa le raspunda copiilor la urmatoarea intrebare : ce au avut cu noi tampitii aia de profesori care au alcatuit subiectele?
  • 0 (0 voturi)    
   subiectele au fost publicate inainte? (Vineri, 29 iunie 2007, 17:21)

   mos craciun [anonim]

   pai daca subiectele se stiau ce pana mea va tot plangeti? trebuia burta pe carte din timp pt ca oricum inv romanesc se bazeaza pe memorare. ce ati fi vrut? Eminescu iar?

   daca era la prima vedere si eu v-as fi dat dreptate, dar repet DACA ERAU CUNOSCUTE SUBIECTELE DE CE NU ATI INVATAT?!
  • 0 (0 voturi)    
   baaaaaaaaaaaaaaaaa (Vineri, 29 iunie 2007, 17:32)

   babaul [anonim]

   nu mai arat cu dej'tu da' pe-acilea is tot felu de bajeti si fete care de-abia scriu corect limba romana. la cratima aveti mari probleme din cate vede eu. hai sa nu ne suparam, ca oricum literatura romana este de rahat, si facultatile la fel, si sistemul de educatie. cel mai bun argument este eu, ce impertinent m-au scos astia hahah np
  • 0 (0 voturi)    
   "nu imi mai compatimiti atata?!" (Vineri, 29 iunie 2007, 17:37)

   elev care s-a chinuit sa invete [anonim]

   voi chiar credeti ca toti avem talent la romana si suntem critici literari?! ca de cand s-au publicat variantele am stat numai cu cele de la romana in fata?! oamenilor voi inca nu ati vazut variantele la mate...
  • 0 (0 voturi)    
   subiecte (Vineri, 29 iunie 2007, 17:38)

   ionut [anonim]

   la asa subiecte chiar ca sunt bucuros ca m-a facut mama prin '80...:) parca pe vremea cand am facut noi scoala se invatza altceva. oricum, numai citind subiectul si mi s-a incretit mintea... bafta multa tuturor
  • 0 (0 voturi)    
   Pt flavius-DA dificil! (Vineri, 29 iunie 2007, 17:39)

   una din victime :) [anonim]

   Cred ca singurul "idiot" esti tu "Lol"-apropo numai o persoana cu IQ'ul tau poate sa scrie asemenea aberatii.sunt sigura ca nu ai fi fost in stare sa treci nici de prima parte ca tot veni vorba,dar macar ai avut dreptate intr-o privinta,te-ai fi descurcat de minune la a doua parte,faptele tale reflecta cine esti tu,a complete morron,that is!
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte greu (Vineri, 29 iunie 2007, 17:42)

   No Conteaza [anonim]

   Mda.. ce pot sa zic? hai sa facem scandal sa se repete examenul scris. Si da.. la oral este adevarat, s-au dat note dupa cum aveau chef. Un fost coleg de al meu care nu leaga bine doua cuvinte.. a luat 9, eu care stiam aproape la perfectie subiectul care mi-a cazut.. si eram pregatit sa vorbesc despre el am luat 7 fara sa fiu ascultat..

   Mi s-a zis ceva de genu "Ne grabim, nu avem timp de pierdut, spune personajul negativ dintr'un basm" dupa ce am raspuns... desi era cu totul altceva decat ce imi cazuse ma trezesc cu nota 7
   Se grabeau.. ca se apropia ora de pauza.. sa se duca sa manance... ca doar aveau mancare buna de la elevi ce ii astepta in cancelarie
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 17:43)

   cineva care da bacu anul asta [anonim]

   ......cel putin o parte din elevi au invatat pe branci(cel putin cei care sunt seriosi) si nu mi se pare corect sa stai atata sa inveti si sa-ti pice o ratata de poezie pe care nu ai facut-o la scoala si care in cele 100 de variante era doar in doua variante in cea care ne-a picat 78 si inca un....
   iar subiectele au fost facute cu neseriozitate de grupul acela de profesori......au fost facute de mantuiala asa ca sa se afle in treaba si sa-si bata joc de noi cei care dam bacul
  • 0 (0 voturi)    
   pt alexandru-special delivery! (Vineri, 29 iunie 2007, 17:43)

   hedkandi [anonim]

   "V-ati"...nu "va-ti"...vorba ceea:daca taceai filozof ramaneai.cred ca cei care au de facut comentarii critice la adresa elevilor ar trebui sa se abtina atata timp cat nu au fost ei cei care au dat azi bacul si mai ales atata timp cat nu stiu sa se exprime sau sa scrie corect gramatical.
  • 0 (0 voturi)    
   BAC-ul (Vineri, 29 iunie 2007, 17:51)

   Morpheus [anonim]

   Dragii mei, nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile.
   Solidarizez cu cei care cred ca BAC-ul nu este un examen pe care trebuie sa-l ia toata lumea, liceul nu este obligatoriu iar de faculate nu mai zic. Concluzia este: daca ai invatat, stii, iei nota mare. Daca nu, nu. Simplu. E adevarat ca nici programa si nici stilul profesorilor din Romania nu incurajeaza creativitatea si libera cugetare dar eu cred ca BAC-ul dovedeste, de fapt, daca esti responsabil, daca ai putere de munca si de concentrare.
   PS: Mai sus sunt cateva comentarii ale unor elevi care tocmai se intorsesera de la examen. Nu am reusit sa numar toate greselile de exprimare si gramaticale pe care le-au facut. Ei nu merita nota mare la Limba Romana. Bine le-au facut, cu acest subiect!
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 17:51)

   dupa razboi multi viteji se arata [anonim]

   nu stiu ce tot se baga in seama cei care deja au dat bacul si spun ca subiectele cu un grad destul de mare de dificultate erau necesare pt a separa graul de pleava. dragii mei nu stiu cum sa va spun dar voi daca deja ati trecut prin asta normal ca aku faceti gura mare si tare ca domle asa si nu stiu ce. ma bucur insa ca voua v-a convenit sa dati examenul de bac cu subiecte de o dificultate mai redusa. sunt convins ca v-ati bucurat tare de subiecte usoare si ca ati avut de invatat pt scris doar romane si nuvele (care chiar is accesibile, dragute si merita citite) fara sa va stresati ca v-ar putea pica un traditionalism si cu un citat idiot pe deasupra. daca a spusi insusi Nicolaie Manolescu, autorul citatului de la punctul 3, a fost greu si nu pt ca elevii nu au invatat ci pt ca nu a avut de unde sa invete. mai mult decat atat el a afirmat ca citatul sau a fost pus si intr-un enunt aiurea, el de fapt prin acest citat a vrut sa spuna altceva. Eu nu inteleg ce m**** m**** voastre va bagati voi in seama dupa ce v-ati realizat? ce p***** m***** voastre credeti ca o sa traiti o vesnicie si va bucurati ca va pastrati functiile? idiotii dracului bat la pariu ca peste jumatate din voi nu ar fi trecut acest subiect pt ca intr-adevar e greu. asa ca eu sincer rog frumos INAPTII, care se baga in seamana aiurea sa taca din gura ca e mai bine. luati si va vedeti de mediocritatea voastra si nu va mai plangeti de pleava societatii sclavilor. daca unu e limitat poate sa ia si 10 la bac sa intre la facultate, poate sa ia si bursa pentru ca oricum nu-l va angaja nimeni(desi e f ipotetic scenariul pt ca e cam greu sa ai 10 la facultate si inapt fiind). care e problema? e dreptul lui sa faca o facultate daca vrea... si ca sa numai zic ca totusi nu o face degeaba... trebuie sa traiasca si profesorii universitari nu? sau vreti numai academicieni.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 17:52)

   dupa razboi multi viteji se arata [anonim]

   Sclavilor majoritatea dintre voi sunteti fotsti comunisti... sa va reamintesc cum si-a obtinut diploma tovarasa elena ciausescu de academician doctor inginer in chimie? ea care in clasa a 4-a singurele materiii la care promovase cu 5 erau lucru manual, desen si muzica. numai zic nimic ca m-am aprins destul. pt cei care au dat bacul le urez mult succes in continuare, sa faceti bine la celelate variante
  • 0 (0 voturi)    
   Nr.58 :Nu meriti 5 ! (Vineri, 29 iunie 2007, 18:03)

   Bibi [anonim]

   "ce zii de 2 lei. am scris o juma de pagina la III. sper sa iau 5. ce idioti."

   Daca ai invatat 12 ani si acum scrii in halul asta, chiar daca esti in anonimatul unui forum, apai nu meriti nota 5 la limba romana !
  • 0 (0 voturi)    
   Destul de edificator (Vineri, 29 iunie 2007, 18:06)

   sile [anonim]

   O parte din cei care se plang ca au dat bac-ul si au avut subiecte grele nici nu sunt in stare sa scrie corect in limba romana.
  • 0 (0 voturi)    
   greu!!!! (Vineri, 29 iunie 2007, 18:10)

   mihai [anonim]

   Desi a fost foarte greu subiectul la romana, asta nu-i nimic, sa le vede-ti pe cele de matematica, acolo nota 8 e de vis.
  • 0 (0 voturi)    
   bine v-a facut, dragi liceeni (Vineri, 29 iunie 2007, 18:11)

   danny [anonim]

   Dragii mei, nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile.
   Solidarizez cu cei care cred ca BAC-ul nu este un examen pe care trebuie sa-l ia toata lumea, liceul nu este obligatoriu iar de faculate nu mai zic. Concluzia este: daca ai invatat, stii, iei nota mare. Daca nu, nu. Simplu. E adevarat ca nici programa si nici stilul profesorilor din Romania nu incurajeaza creativitatea si libera cugetare dar eu cred ca BAC-ul dovedeste, de fapt, daca esti responsabil, daca ai putere de munca si de concentrare.
   PS: Mai sus sunt cateva comentarii ale unor elevi care tocmai se intorsesera de la examen. Nu am reusit sa numar toate greselile de exprimare si gramaticale pe care le-au facut. Ei nu merita nota mare la Limba Romana. Bine le-au facut, cu acest subiect!
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Vineri, 29 iunie 2007, 18:11)

   Roxi [anonim]

   Nu inteleg ce atata tevatura cu subiectele astea. Intr-adevar ca a fost mai dificil subiectul al treilea, dar nu era asa de greu de abordat. Pentru proba scrisa la lb romana trebuia sa inveti aprox 24 de opere ,din care 7 poezii. Nu mi se pare asa de mult avand in vedere faptul ca am avut la dispozitie cateva luni bune. Eu una mi le-am recitit in ultimele zile..pt ca 4 ani de zile nu am stat...si am fost atenta la ore..daca mergi la ore si esti cat de cat atent imposibil sa nu prinzi ceva.
   Este tragic pentru cei care nu au invatat...s-au bazat pe un amarat de basm, 2 romane si noroc.
   Macar acum o sa se vada cine a invatat ... si cine nu...
  • 0 (0 voturi)    
   sunteti turci sau ce naiba? (Vineri, 29 iunie 2007, 18:14)

   miha [anonim]

   pentru numarul 60..ce nu intelegi din urmatoarele idei: 1-bacalaureatul nu se da numai la limba si literatura romana, mai sunt inca 4 probe (excluzand romana oral), fiecare disciplina avand cate 100 de variante, asadar in total 500 de variante de "tocit"; 2- subiectul de la romana trebuia sa aiba dificultate medie,in asa fel incat si un elev de la un liceu industrial sa aiba sanse sa promoveze si in al 3-lea rand, cei care azi nu s`au aflat in salile de examen si nu au trait emotia momentului sa faca bine si sa nu isi mai dea degeaba cu parerea doar asa sa se afle in treaba.Nu aveti de unde sti domnilor si doamnelor cum a fost azi in momentul in care elevii au vazut subiectele; unii au lesinat, unii au incercat sa faca fata momentului, fiecare a facut ceea ce a putut.Fiecare elev are limitele sale si nu poate fi bun la toate materiile din care se da examen la bacalaureat. Mai ganditi inainte de a scoate pe gura tot felul de acuzatii la adresa elevilor!
  • 0 (0 voturi)    
   ok.. (Vineri, 29 iunie 2007, 18:16)

   Marius [anonim]

   Bun, in loc sa va tot plangeti de mila, mergeti si beti o bere dupa care invatati pentru probele urmatoare. Daca subiectele vi se par grele nu va faceti probleme, ganditi-va ca au fost grele pentru toata lumea! BAC-ul e o cursa lunga si nu trebuie sa va descurajati de pe acum. Faceti contabilitatea la sfarsit.
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru toti (Vineri, 29 iunie 2007, 18:20)

   Adrian [anonim]

   Daca sunt persoane care considera aceste subiecte accesibile, le rugam sa puna mana pe un pix si o foaie de hartie si sa le rezolve, sa vedem cat de bine se vor descurca...
  • 0 (0 voturi)    
   pt 60 (Vineri, 29 iunie 2007, 18:24)

   cineva [anonim]

   Asa ca pentru tine, Eminescu nu s-a mai dat pana acum. Era totusi un inceput bun Eminescu daca tot vroiau sa dea poezie. Si pe deasupra chiar daca ai face toate cele 100 de variante de la romana asta nu inseamna ca la bac cea care iti pica o faci si corect. Important e sa gandesti poetul in sine si ce a vrut sa zica. Incearca tu sa gandesti Blaga, Barbu sau Nichita (poeti cu adevarat reprezentativi) si dup'aia mai vorbim si de traditionalism
  • 0 (0 voturi)    
   I'll be Bac (Vineri, 29 iunie 2007, 18:28)

   bagatordeseama [anonim]

   Pestele e imputit de-a binelea si la cap i-au pus un sac de tarate...Cu alte cuvinte: sistemul e fucked up si fiecare da vina pe altcineva. Trebuie sa recunoastem: cei mai multi dintre profesori sunt slab pregatiti si nemotivati; multi dintre elevi sunt in cautarea idealului becalian si nu au nici o tangenta cu scoala; multi dintre parinti sunt la randul lor de o ignoranta si o indolenta fantastica, ma mir cum de nu au sarit deja la gatul lui N. Manolescu pt soarta cruda ce le-a lovit plozii; peste toate astea vine Adomnitei, aici nu cred ca mai e nimic de comentat. Cand am vazut subiectele m-am cam speriat si eu, dar sunt si multi care se plang fara nici un temei. Indraznesc sa sper ca cei care s-au straduit si aveau si ceva in cap s-au descurcat, daca n-o fi asa, sa ma scuzati!
  • 0 (0 voturi)    
   Mutumim (Vineri, 29 iunie 2007, 18:37)

   Ion [anonim]

   Multumim tuturor pentru sustinere, poate nu suntem prea buni pentru voi si nu atingem acelasi nivel de performanata care il doriti. Asa ca plec unde sunt apreciat, nu in tara asta totusi, ramaneti cu pensionarii si tiganii ca eu nu mai stau.
  • 0 (0 voturi)    
   Tinerii din ziua de azi... (Vineri, 29 iunie 2007, 18:43)

   Ady [anonim]

   ...vor cat mai multe privilegii,dar nu fac nimic sa rasplateasca pe cei care ii sustin financiar si moral (parinti,scoala,etc). Stau toata ziua prin magazine,baruri,parcuri,oriunde numai unde ar trebui,nu! Sa nu se mai planga atat,pana la urma inving cei mai bine pregatiti,nu e obligatoriu sa aiba toti o diploma de liceu!
  • 0 (0 voturi)    
   bacul asta... (Vineri, 29 iunie 2007, 18:44)

   vasile [anonim]

   sunt curios cati fii/fiice de senatori, deputati, ministri...au dat azi proba scrisa la limba romana...si ce a facut fiecare...asta in cazul in care nu au fost nevoiti sa il dea in conditii speciale (cum ar fi ..acasa)
   ...si ministerul invatamantului ar trebui desfiintat, decat plin de incompetenta mai bine desfiintat.
  • 0 (0 voturi)    
   interesant (Vineri, 29 iunie 2007, 18:44)

   tataie [anonim]

   da, si eu am dat bacul azi. sincer, nu acordasem prea mult traditionalismului. de data asta, am fost nevoit din pamant din iarba verde sa scot din mine tot ce pot. da, am scris. am aberat. am depasit lejer 2 pagini. m-am invartit foarte mult in jurul a cel mult 2-3 idei. cat despre subiectele I si II, mai usor mi s-a parut subiectul II, pentru ca la subiectul I se putea gresi foarte usor din cauza neatentiei (precum in cazul meu). Cat despre opiniile celorlalti, in mare parte sunt de acord. Nu trebuie sa iesim CRITICI Literari ca sa putem sa mergem la o facultate de informatica... Asta-i educatia in romania... (intentionat cu "r" mic)...
  • 0 (0 voturi)    
   nu prea cred (Vineri, 29 iunie 2007, 18:46)

   Un elev care azi a dat bacu [anonim]

   Degeaba va tot ambalati atat ca cine a invatat o luat. Prin aceste subiecte de fapt s-a incurajat toceala. Cel care a stat si si-a pierdut timpul, a facut de 2 ori cate 100 de variante la fiecare disciplina, e incontestabil ca va lua nota mare. Ns cum sa va zic, dar daca vreti ca viitorul unei tari sa fie in mana unor oameni care nu dau dovada de gandire, ci dau dovada de perseverenta ce-i drept in a memora ceva(pt ca a fost si carte cu rezolvari care se adresa tot profesorilor cred, la ce explicatii erau acolo), atunci Romania cred ca va mai face vreo cativa pasi inapoi. Nu mi se pare corect ca ala care nu are viata personala si e slabut saracu cu mintea si o torcit de-o rupt frontu sa fie mai avantajat ca mine care pe langa scoala vreau sa mai fac si altceva, inclusiv sa-mi traiesc si viata. Eu am invatat logic toate operele, si tot mi s-a parut greu pentru ca na... totusi bacul nu examen de elita, e examen unde promovabilitatea trebuie sa fie destul de mare. Asta nu a fost olimpiada. Mai mult decat atat, pana si la bacul pentru olimpici din luna mai a cazut ceva mai simplu (nuvela istorica). Asa ca celor care se baga in seama si spun ca e bine ca s-a dat varianta grea le sugerez sa mearga putin la baie, sa-si bage capul in wc si sa traga apa pentru ca este cazul. Le doresc numai copii de clasa a 12-a in situatii de genu. ;) multa sanatate si spor pt cei care dau bacul
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru numarul 18 (Vineri, 29 iunie 2007, 18:49)

   Aly [anonim]

   (kiar daca e prea tarziu) - se vede ca esti un profesor RETARD cu idei comuniste si fasciste....eu am dat BAC-ul cam acum 3 ani si am invatzat nene ca am luat si note ca atare ... da sincer daca imi pica subiectul asta ramaneam si ma uitam la subiecte ca tine la poarta noua!!! Prietene Ceausescu a murit acu multi ani revino-ti ca din cauza voastra suntem unde suntem o natzie de hoti si mincinosi...si se alcatuiesc subiecte dastea de handicapati ca tine...esti un idiot care nu stie sa vobeasca...apropo nu se mai foloseste apelativul "Domnitza" decat poate in Alexandru Laspus.!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   bac romana 2007 (Vineri, 29 iunie 2007, 19:02)

   andra d. [anonim]

   nu sunt atat nemultumita ca a picat traditionalismul ( gen traditionalismul nu e la fel de important ca simbolismul, nu e reprezentativ)
   era in programa de bac si trebuia sa stim ceva despre el

   sunt mai mult nemultumita de cum era formulat enuntul: prezinta intr-un text argumentativ imaginarul poetic

   nimanui nu i se pare ca se bat cap in cap doua procedee ( a argumenta si a prezenta)?

   mie da

   eu mai mult am facut conexiuni si "am aberat' cum spune elevul cand nu-si mai aminteste de cartea de comentarii

   si da! invatam din cartile de comentarii pentru ca majoritatea dintre noi nu avem norocul sa avem profesori de romana sau bani de meditatie

   sa vedem acum la mate


   zice cineva ceva si de variantele gresite la chimie organica sau asteptam sa cada subiectul si pe urma ne plangem??
  • 0 (0 voturi)    
   Drum bun Ion (Vineri, 29 iunie 2007, 19:03)

   amuzatu [anonim]

   Esti sigur Ion ca noi suntem de vina? Ca ceilalti, din tari straine or sa te aprecieze la adevarata ta valoare?
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 19:03)

   Schoky [anonim]

   Intr-adevar varianta a fost grea.Dar variantele s-au stiut din timp,si trebuiau rezolvate,chiar la orele de curs.Profesorii care mai sunt profesori trebuiau sa rezolve la ore subiectele mai grele.Daca notele o sa fie mici vina e si a profesorilor din scoala, si a profesorilor meditatori carora parintii au dat bani grei.Elevii au invatat doar ce li s-a spus.
   Daca in 1983 ni se dadeau variantele era super.Elevii de azi trebuiau practic sa stie sa rezolve acest subiect de cel putin 7.
   Sunt elevi care termina liceul si iau bac-ul cu note mari si habar n-au de nimic:fac greseli de exprimare,greseli ortografice,si n-au cultura generala.
   Acum se cerne sita.
   Cine vrea facultate gratis sa invete.Noi invatam pe rupte sa intram la facultate.Acum se intra usor ,ca orice parinte face totul ca sa poata plati facultatea copilului.
  • 0 (0 voturi)    
   mosul de la #60 revine (Vineri, 29 iunie 2007, 19:04)

   mos craciun [anonim]

   Dragi mei, faptul ca nu au avut de unde invata pt pct-ul 3 nu tine. In momentul in care au fost publicate era de datoria oricariui prof. de L.R. sa parcurga toate subiectele. Nu e acceptabil sa se de-a skip la anumite subiecte pt simplu fapt ca "is prea grele si nu o sa pice astea" pt ca probabilitatea era aceeasi pt fiecare subiect.
   De acuzat in primul rand sunt prof. din licee (care sunt platiti din banii statului - implicit ai parintilor vostrii) si cei particulari pt care ati dat bani grei. In al doilea rand sunt parinti si voi elevii pt ca nu au insistat sa parcurga toata materia.
   Oricum, eu zica sa stati linistiti pt ca baremul de corectare o sa se schimbe, neoficial bineinteles, iar notele nu o sa fie asa jalnice.
   Bafta multa la toti pt admiterea la facultate.
  • 0 (0 voturi)    
   Impresii de dupa... (Vineri, 29 iunie 2007, 19:10)

   BC [anonim]

   Mda... probabilitatea sa pice subiectul acesta era de 0.02 . Normal ca m-am axat pe celelalte si pe asta m-am multumit doar sa il citesc. Aiurea... incep sa cred ca ar fi fost mult mult mai bine daca nu ar fi afisat subiectele pe net.

   In respectivul caz in mod sigur ar fi ales...sa zicem 5 sau 10 variante calme si care chiar au un continut demn de tinut minte. Nu ar fi picat in veci printre alea 10 traditionalismul.
   Poate unii nu au citit poezia ... pe baza careia trebuia facut eseul argumentativ. >> http://www.agonia.ro/index.php/poetry/98623/index.html

   De acum asta e. Pacat de cei care chiar se bazeaza pe media la bac ...
  • 0 (0 voturi)    
   i'm BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 19:16)

   bagatordeseama [anonim]

   P.S.
   ...si pe mine ma seaca cei care, ca mosulica de mai sus, au facut gramatica in timpul rascoalei din 1907 si acuma nu mai nimeresc nici sa puna cratimele (nu mai vorbesc de "i"-ul care se plimba aiurea pe la sf. cuvintelor ca la alba-neagra), dar in schimb tin lectii de ce trebuia facut ca sa promovezi cu succes
  • 0 (0 voturi)    
   jalnic (Vineri, 29 iunie 2007, 19:17)

   ramirez [anonim]

   asta e mai degraba subiect pt aia de la filologie...numi da mie de la mate-info cu 3 ore pe sapt asha ceva!niste nenorociti!
  • 0 (0 voturi)    
   degeaba vorbiti (Vineri, 29 iunie 2007, 19:17)

   cristina [anonim]

   da, subiectul a fost greu,am simtit asta pe pielea mea azi si e normal sa ne plangem.Pentru cei care ne sfatuiesc sa fi invatat vreau sa-i rog sa se uite pe subiecte numai asa din curiozitate.credeti ca daca s-au afisat dinainte e usor sa tii minte atatea notiuni???sunt 100 de subiecte la punctul III si pe langa asta mai sunt si subiectele I si II.
   si mai am un mesaj pentru cei care sunt ''experti'' in gramatica limbii romane si tot critica anumite texte si autorii lor.ce dracu ne-am face fara voi desteptilor, habar n-am.si oricum nu v-a cerut nimeni parerea.aici fiecare scrie cum vrea si cum simte nu e nevoie sa-i inteleaga toti " intelectualii " .
  • 0 (0 voturi)    
   var 68 (Vineri, 29 iunie 2007, 19:20)

   geo [anonim]

   nu a fost usor normal, dar nici greu toate subiectele au fost facute in asa fel incat sa poti face ceva din fiecare, e super ; sper sa iau peste 9
  • 0 (0 voturi)    
   stirea (Vineri, 29 iunie 2007, 19:26)

   andra dorneanu [anonim]

   si apropo
   intre subiect si predicat nu se pune virgula
   stirea dumneavoastra zice asa:

   "Criticul literar Nicolae Manolescu, a declarat pentru NewsIn ca "subiectul este foarte dificil pentru bacalaureat, mai ales in absenta bibliografiei critice".

   E comic ca nimeni nu vede, chiar stiristii nostrii scriu gresit.

   A se vedea una din variantele de la oral: presa noul doom.
  • 0 (0 voturi)    
   bac la lb romana (Vineri, 29 iunie 2007, 19:32)

   someone [anonim]

   Au fost publicate p net 100 d subiecte la lb. romana, 100 la matematica, 100 la biologie, 100 la economie. C trebuiau sa faca elevii? Sa l toceasca p toate? Cati dintre ei credeti ca au facut in clasa V. Voiculescu sau Ion Pillat? Toti vor sa dea la o facultate dupa bac si trebuie sa s pregateasca si pentru asta. Si d c subiectele d lb. romana sunt unice si pt cei d la uman si pt cei d la real? D c elevii d la uman nu dau si ei matematica care e la fel d grea ca cea d la ASE? Si cand ai doar 3-4 ore d lb romana p saptamana la real fata de 7-8 la uman, iar in clasa sunt in jur d 30 d elevi credeti ca s poate invata tot? Pt o nuvela se aloca 1-2 ore, pt un roman 2-3 ore, iar pt o poezie poate nici o ora (daca nu este d Eminescu, Blaga, Barbu).
   Primele doua subiecte se faceau intradevar daca invatai, dar la subiectul 3 nu trebuia doar sa stii c este traditionalismul sau samanatorismul, ci trebuia sa stii si poezia si date despre autor si citate din poezie (eventual si citate ale unor critici).
   D multi ani cei din comisiile d bac isi bat joc d munca elevilor fie prin subiectele prost facute fie la corectare.
  • 0 (0 voturi)    
   prostie (Vineri, 29 iunie 2007, 19:41)

   dorin [anonim]

   dragi copilasi " prosti" ( scuze , dar asta e ) daca aveti cultura generala si oarecare cunostinte nota 5 se obtinea usor. subiectele au fost publicate inainte , orice prost putea sa se uite si sa`si faca macar o idee vaga despre acest subiect. insa stupida gandire " eh , nu mi`a pica tocmai subiectu asta despre care eu habar nu am , si nici nu am chef sa repet ", domina inca si acum , asa cum a dominat si cu putini ani cand am dat eu bacul. o oarecare vina , mai mare sau mai mica o au si profesorii , care nu incearca sa dezvolte cat de cat creativitatea elevului ( care in mod normal elevul ar trebui sa o detina , din pacate foarte putini in ziua de azi posedand asa ceva . chiar si daca poseda nu se streseaza sa o intrebuinteze). la fel si astazi , la fel si cand am facut eu liceul : ore intregi de dictare , comentarii si restu. si mai grav este , ca multi profesori , nu`ti accepta la un raspuns numai comentariul in forma dictata de el .

   asa ca , invatati sa ganditi logic , si folositiva capul si continul lui , ca de aia il aveti in dotare. va urez bafta si sa va pice tot subiecte de genul asta
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 19:42)

   o eleva [anonim]

   Cel mai dureros,grav si neplacut aspect consta in faptul ca,indiferent de dificultatea subiectelor, elevii buni dar fara pile vor fi notati corespunzator propriilor performante,iar 'piloshii'-protejati si in cursul liceului-vor beneficia de note maxime; pentru ei nu conteaza dificultatea subiectelor,nu sunt chinuiti de emotiile inerente ale examenelor,in schimb sunt marii beneficiari ai locurilor ocupate la facultati in baza mediilor de bac si, ca o 'incununare' a acestor avantaje, reamintesc mereu colegilor ca provin din familii cu bani si influente,si chiar daca sunt prosti,sunt marii castigatori ai acestor testari care doresc sa separe 'graul de neghina'.

   De acest aspect ar trebui sa se ingrijoreze si sa se preocupe Ministerul Invatamantului si societatea civila!

   Concluzia este ca pe masura ce dificultatea subiectelor creste,elevii buni vor lua note mari cu mai multa dificultate sau poate doar de nivel satisfacator,pe cand copiii 'importanti' vor fi intotdeauna in frunte si vor avea obraznicia de a se lauda cu acest lucru.Din pacate, profesorii care acum apara cu atata vehementa propria breasla, pun cu putere umarul la intretinerea acestei situatii putrede...
  • 0 (0 voturi)    
   parerea mea (Vineri, 29 iunie 2007, 19:43)

   cos [anonim]

   Ar trebui sa se puna mai putin accentul pe memorie si mai mult pe creativitate si inteligenta.
   Ar trebui sa se delimiteze mai bine specializarile chiar din liceu, este absurd sa pretinzi la un profil real ceea ce pretinzi in mod normal la un profil uman si invers. Motivul este unu foarte simplu: competitia economica este asa de dura incat doar prin specializare ii se poate face fata.

   Eu am scapat de bac de mult, dar tin minte cum eram chinuit de materii umaniste, cand pasiunea mea era pentru matematica si informatica. Dupa 11 ani oricum nu mai tin minte mare lucru despre ceva care niciodata nu ma interesat cu adevarat.
  • 0 (0 voturi)    
   comentariu (Vineri, 29 iunie 2007, 19:59)

   costy [anonim]

   san sigur de faptul ca daca in locul elevilor ar fi profesorii jumatate di ei ar fi picat cu BRIO
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 20:02)

   kean [anonim]

   Nu inteleg de ce mai exista comentariile astea ca ar fi trebuit sa stim, ca nushtu ce...da...poate multi am stiut sa scriem de poezie...dar cu afirmatia ce facem? de aia trebuia sa se tina cont in eseu...uitati-va la stiri...si vedeti ce a spus Nicolae Manolescu..."profesorii trebuiau sa ne spuna bibliografia si daca nu am citit cartea lui...acest subiect este nerezolvabil..." si eu una nu cred ca i s-a spus cuiva sa citeasca acea carte...poate asa va opriti din a ne mai considera pe toti niste critici literari, ca nu suntem... :|
  • 0 (0 voturi)    
   pt numarul 86 (Vineri, 29 iunie 2007, 20:02)

   dorin [anonim]

   pt numarul 86 : reactia ta spune multe. cred ca ar trebui sa te caracterizezi tu insuti " retard"
  • 0 (0 voturi)    
   despre subiectul III.... (Vineri, 29 iunie 2007, 20:20)

   o victima... [anonim]

   foarte greu, bataie de joc ...sa vezi can or corecta ce o sa taie in carne vie,ne-a terminat
  • 0 (0 voturi)    
   subiect nashpa (Vineri, 29 iunie 2007, 20:21)

   dolle [anonim]

   aceasta a fost subiectul cel mai nasol care se putea extrage, pentru candidatii la bac. era mai bine ceva din drama sau epica. dar acum asteptam rezultatele speram sa primim macar un 5.
  • 0 (0 voturi)    
   felicitari ministerului invatamantului (Vineri, 29 iunie 2007, 20:23)

   Cristi [anonim]

   Sunt unul dintre cei care au dat azi bacul....Am fost la profil real. Stiu mate, stiu informatica, vreau sa devin programator....Nu mi'a placut niciodata romana.....Totusi am facut un efort si am invatat cred vreo 80% din materie. Traditionalism si modernism erau cele 2 subiecte din care nu mam pregatit deloc.Desi mam pregatit la celelalte materii foarte bine am toate sansele sa pic bacul. Si ar putea arata ceva de genul 9,10,4,8,10,9 (ultimele 3 sunt notele pe care cred ca o sa le obtin la mate,info si geogra) La un mic calcul imi dau seama ca cu media 8.33 la bac tocmai as putea sa fiu fericitul invitat al sesiunii din toamna :|.Si cand mai pui ca insusi Nicolae Manolescu critica subiectul cum sa ma simt?
   Halal tara, halal conducatori....
   Toate astea mau facut pt prima data sa le dau dreptate tuturor celor care au plecat din Romania.Niciodata nu mam gandit sa plec afara dar azi pur si simplu m'am scarbit de tot....
   Aici ca sa iti iei bacul trebuie sa fii critic literar si din pacat eu nu fac fata....
  • 0 (0 voturi)    
   Mda...exact (Vineri, 29 iunie 2007, 20:25)

   Shuba [anonim]

   Celor kre au scris PRO acestui subiect 78 ...sunt chiar handicapatzi.... Eu sincer nu prea m-am agitat ptr Bac-ul asta nenorocit dar oricum am luat 8,50 la oral din romana...la scris ma asteptam la ceva proza, nuvela, roman,povestire..etc..sa pot sa ma aflu in treaba, si vezi k ne pica in cap subiectul 78, POEZIE..ceva ce nu sa mai dat de cand ma stiu... Dupa examen am vazut elevi kre chiar stiu k au invatzat ptr Bac shi plangeu ptr k a picat ceva asha greu... Oricum nu ma duc la facultate..ma doare undeva de facultatea lor..Dar sa am un Bac sa ma angajeze si pe mine la un serviciu unde trebe Studii medii sa am un salariu acceptabil dar astia nici sansa nu neau dat...sper sa iau un amarat de 5 si sa nu mai aud de scoala...
   Iar ptr totzi cei kre au alcatuit subiectele astea, mai ales cel 78 am mesajul: PROST SA FII..NOROC CA ESTI !!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Vineri, 29 iunie 2007, 20:26)

   un parinte [anonim]

   Pentru toti profesorii care considera subiectele de azi ca fiind de dificultate medie sau care nu prezinta dificultate deosebita: as fi vrut sa va vad lucrarile daca ati fi fost in locul elevilor de azi. De fapt un raspuns potrivit ar fi rezultatele pe care le-ati obtinut la testarile organizate de fiecare data de catre Ministerul Invatamantului. Rusine pentru ipocrizia de care dati dovada precum si de lipsa de profesionalism in munca la clasa care lasa INTOTDEAUNA loc foarte mult pentru multe si foarte bine platite meditatii.
  • 0 (0 voturi)    
   pt 25 (Vineri, 29 iunie 2007, 20:27)

   gjgj [anonim]

   in primul rand in cls a 12-a nu se face gramtica asa k nu aveai cum sa faci punctaj maxim..sub 3 este o prostie cer dar nici ei nu nu stiu ce cer is ferm convinsa k multi de la minister nu ar fi stiut ce poezie se cerea fara sa se uite la rasp...dupa ce k au facut 100 de sub puse pe net in martie si alea multe gresite schimbate si din nou gresite..ce faceti ma??va bateti jos de invatamantul roman..........asta-i tot ce vroiam sa spun succes celor din anul viitor
  • 0 (0 voturi)    
   Si eu am dat bacul azi!! (Vineri, 29 iunie 2007, 20:27)

   Alin_N [anonim]

   1. Hmmm, interesante opinii, pacat ca unele nu sunt adevarate.
   Sa o luam de la inceput, unii spun ca s-au afisat variantele pe net... corect, dar in 3 luni avem de rezolvatat: 100 variante romana, 100 variante mate, 100 variante (o specialitate), 100 ce iti alegi (eu ma consider mai norocos pt ca mi-am ales sport), + de asta oralele care nu stiu si nici macar nu ma intereseaza cate sunt, oricum cred ca romana+engleza in jur de 100. Deci un calcul simplu: aproximativ 500 de variante in 3 luni, dar variantele la oral nu au fost afisate acum 3 luni, in fine nu conteaza. 500 de variante in 3 luni.
   La romana 100 variante, unii au zis ca profesorii de la scoala trebuia sa le rezolve, ei sa va zic si eu cum sta treaba:
   In 3 luni ai cam 45 de ore de romana (in cazul meu), adica 2 variante si ceva pe ora, si o varianta de bac se rezolva in 3 ore... GANDITI INAINTE SA VORBITI!!
   2. Mie nu-mi place romana, e vreo problema???, deranjez pe cineva daca imi place engleza si matematica? nu cred!!! De ce sunt eu nevoit sa invat toate idioteniile unor poeti de care multi nici nu au auzit?? Chiar nu se mai stie nimic de Eminescu (chiar daca eu nu-l sufar e totusi cunoscut pe plan european, si din cate am invatat eu, ultimul romantic european) sau de Arghezi.

   Si eu am dat bacul azi si am scris ceva, am scris 2 pagini si 1/2 dar numai tampenii, asa ca ma rog pt 5
   Aaa.si inca ceva, azi pe cand eram in clase , la una din sali se ridica o fata in picioare pana sa vina subiectele si spune razand: "va pica traditionalismul...", probabil o fi visat... nu?

   Bafta tuturor la probele urmatoare!!
  • 0 (0 voturi)    
   eu sunt una dintre ghinionisti :( (Vineri, 29 iunie 2007, 20:34)

   cris [anonim]

   dificil intr-adevar, dar acum fie ce o fi, de ce iti e frica mai rau de ala nu scapi, acum sper macar sa iau un 5 ;)
  • 0 (0 voturi)    
   Mda si voi vreti sa va dea exact ce invatati (Vineri, 29 iunie 2007, 20:42)

   Adrian [anonim]

   pai nu se invata asa lb romana ... prima parte avea un nivel mediu

   partea secunda ... daca nu sti sa faci un text argumentativ plecand de la o afirmatie .... pa ..

   si partea cu eseul teorie .. definitii ale curentelor literare ... din cate eu si e f usor sa desprinzi asemanari /deosebiri + concepte

   pe scurt daca ai invatat doar ION si nu ti-a picat subiectul ... scuze dar nu te plange ca a fost subiectull greu mai ales ca au fost publicate si pe net ... te apucai si faceai eseurile din timp le dezbateati la scoala plecand de la cerinte .... sau meditatii ca si asa para in meditatii sta tot
  • 0 (0 voturi)    
   98. prostie --- Tu realizezi ce spui ? (Vineri, 29 iunie 2007, 20:44)

   BC [anonim]

   Cine vorbeste aici de promovabilitate ? Pai dupa ce am invatat tot anul si chiar speram la un 10 la Lb si Lit Romana.

   Ce ma intereseaza pe mine ca un anume X nu ia bacu la romana. Crezi tu ca din cauza subiectului 3 nu promoveaza acel X ? Pai el nu avea o baza de la inceput.

   Nota minima pentru cineva care a invatat romana e 7 si asta in cazurile extreme in care chiar nu ai citit nimic despre traditionalism.

   Anyway... daca cei care posteaza aici si critica elevii chiar vor sa dovedeasca ceva pot sa o faca si nu neaparat pentru ceilalti. Sa puna mana pe carte si sa dovedeasca ca pot sa faca 400 de variante (care acopera toata materia... in ciuda declaratiilor ministrului) in 6 luni de zile. Cred ca timpul in care se poate lucra ar fi de 9 ore pe zi.... in zilele lucratoare. Din acestea scade timpul in care mananci ceva si orice pauza pe care ti-o poti imagina.
   Daca nu ai viata sociala probabil ca tot iti raman vreo 7 ore pe zi in care poti chiar sa lucrezi...daca te tine capu... in continuu. Nu mai are rost sa comentam ... dar e de retinut faptul ca toti copii care plang nu plang pentru ca se tem sa nu promoveze... ci pentru ca au pierdut timp pretios tocind (la romana cam asta e tehnica. Logica intervine doar daca vrei sa faci anumite corelatii. Pun pariu ca nimeni nu poate comenta o anumita opera ... ar fi toti critici si m-as cita pe mine si nu pe cei din cartile de romana.)
  • 0 (0 voturi)    
   Lol! (Vineri, 29 iunie 2007, 20:55)

   Stas Sushkov [anonim]

   Cu tot respectul... Sa extrageti chiar singurul subiect de acest tip din 100?! Asta e un fel de batjocura?! Nu zis, am scris ceva, insa nu se pot compara cunostintele despre traditionalism si modernism de exemplu!!!
   Si da! noi am facut chiar putin traditionalism, pentru ca la mate-info este un lucru la fel de invatat precum integrarea la clasele de filo!

   Sa extrageti si la mate subiectul cu nr.40, capoi o faceti varza bac-ul cu siguranta!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Sufera aia de la Minister cu capul sau ce au ? (Vineri, 29 iunie 2007, 21:13)

   danny [anonim]

   Primele doua subiecte mi s-au parut normale si destul de usoare daca a-i invatat macar 4-5 zile inainte de test , dar a-l treilea subiect a fost o batjocura adusa profesorilor de romana care s-au ocupat cu predarea orelor lor .
   Si cine mi-e asa ni , criticul asta literar ?
   Pana acum cativa ani , subiectul trei era din literatura traditionala romana , si nu din scornelile "geniiilor " de ultima secunda ca : Ana Blandiana ( senator ) si criticistul asta mega literat .
   Ministerul Educatiei vrea papion de fruntas european ?
   Sa stea frumusel in banca lui , sa investeasca in Ministerul pe care il conduce , nu sa scoata variante cu " genii " de ultima secunda si in mod special sa invete faptul ca daca ai drepturi mari atunci ai si responsabilitati mari .
   Sa nu arunce o vina care e in principal a lui pe altcineva ( incidentele cu testele de la Testele Nationale si de la Bac , cumparate de un reporter ) , ( dar si incidentele cu locurile vacante pentru profesori )
   Daca sufera de amnezie morala atunci sa se duca la Ministerul Educatiei , ca acesta sa-i faca un transplant de coloana morala .
   Sa-i fie rusine lui Hardau , el are in mana lui destinele copiilor nostri si el isi bate joc de acestia .
   Si el se doreste domn :)))))
   In primul rand sa se duca la badea Ion de la tara , sa-i arate acesta ce inseamna cu adevarat domn !!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Bac (Vineri, 29 iunie 2007, 21:14)

   Diana [anonim]

   Si eu tot azi am dat bac.-ul la romana. Nu avem de ce sa ne plangem, primul subiect era penibil de simplu ( antonime, puncte de suspensie, camp semantic, etc.), sa fim seriosi, imi aminteste de capacitate. Al doilea subiect, text argumentativ, da, intr-adevar e greu sa-ti folosesti imaginatia si sa te delectezi un pic, arata precum compunerile din clasele primare pe o anumita tema, doar ca trebuie sa respecti constructia discursului de tip argumentativ, banuiesc ca pentru un elev cu 12 clase a tare "greu". Si mult-controversatul eseu... ti se spune traditionalis, ti se spune despre modernism, despre simbolism, ghici ciuperca ce e? Evident ca traditionalismul 2. Daca 1 este scris la inceputul 1900, unde inca nu se pomenea de modernism si simbolism, oare care despre care putea fi vorba? Hm... mdea... Varianta usoara ce evouleaza cunostintele reale, nu toceala din caiet. Si nimeni nu ar trebui sa indrazneasca sa se planga, deoarece subiectele au fost prezente pe net jumatate de an! Este un subiect OK! Cine citeste doar ce e in manul NICIODATA sa nu se astepte la 10!
  • 0 (0 voturi)    
   Pacat... (Vineri, 29 iunie 2007, 21:15)

   Florin [anonim]

   Haideti sa fim seriosi!Variantele au fost stiute de dinainte(chiar si cu 3 luni inainte - sa inteleg ca toti elevii s-au apucat de repetat pentru bac cu fix 3 luni inainte de a incepe??!) si, prin urmare, subiectele puteau fi tratate si trebuiau sa fie tratate in orele de curs.Ca acest lucru nu s-a realizat, se vede cu ochiul liber : nici profesorii(din pacate destui) nu si-au facut datoria sa parcurga materia si subiectele, dar nici elevii nu s-au "inghesuit" cu repetatatul si analizatul subiectelor.Asta e : acesta e invatamantul romanesc, acestia sunt prfoesorii, acestia sunt elevii.Sa nu ne prefacem, va rog, ca nu stim, ca n-am auzit si n-am vazut.
   Multa bafta celor care sustin examenul in aceasta perioada si s-auzim de bine!
  • 0 (0 voturi)    
   propunere (Vineri, 29 iunie 2007, 21:19)

   monica L [anonim]

   Mie subiectele nu mi se par excesiv de dificile pentru bacalaureat; in fond sint, presupun, conforme cu programa scolara aprobata si solicita intr-adevar capacitatile de analiza si comentariu ale absolventilor... aici se afla baza formarii culturii generale, In alta ordine de idei cum vi se par atunci subiectele care cer o descriere a unei excursii in Delta sau in Mtii. Apuseni (inseamna oare ca paralel cu meditatiile generalizate trebuie plimbati copiii si prin locuri pitoresti din tara; o fi o noua tentativa de resuscitare a turismului romanesc)? Eu insa as face un test prealabil extragerii subiectelor: i-as pune pe ministrul A-nu-stiu-cum, pe directoarea Preoteasa si pe directorul centrului de evaluare din minister sa se supuna probelor scrise de bacalaureat... daca iau nota de trecere, atunci subiectele sint ok...
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 21:24)

   Diana [anonim]

   Scuze pentru ca am uitat niste litere, dar am probleme cu tastaura! Ca parca vad ca se gaseste un istet sa-mi spuna ca in loc de " e tar egreu" am scris "a tare greu", ca asa se intampla pe forumuri. Si subiectele erau din 15 ianuarie, pana atunci putea sa inveti materia, si ulterior sa le aplici si pe subiecte! Eu a trebui sa invat + 200 de subiecte, cele la maghiara. Si ce parere aveti de elevii care invata in scoli cu predare in limbile minoritare, de elevii de la profil relal, de la elevii apartinand cine stie carei scoli de electro.... nu stiu cum se numesc, care fac 1-2 ore de romana pe saptamana... Ce parere aveti despre asta? Ca suntem nevoiti toti sa dam la acelasi nivel! Si nu ma refer strict la Bac.-ul asta!
  • 0 (0 voturi)    
   . (Vineri, 29 iunie 2007, 21:26)

   Ex0rsi0n [anonim]

   Asta e, un sistem nedrept, ce sa-i faci.
   In momentul in care am luat subiectul, m-am uitat in gol, contempland asupra situatiei, si mi-am spus:

   WTF?

   Chestia haioasa e ca -virgula- chiar inainte de a intra in sala, avea unu coleg o carte cu rezolvarile, si m-am gandit ca nu stiam traditionalismul si postmodernismul, si era fix o pagina la traditionalism, cu tot (definitie, caracteristici, si "In gradina Ghetsemani").Am zis sa o citesc si io "ca baiatu''".
   Si exact pagina ai am reusit sa o scriu.
  • 0 (0 voturi)    
   Opinie (Vineri, 29 iunie 2007, 21:38)

   Corleone [anonim]

   Am avut rabdarea de a citi toate cele 90 de comentarii prezente pe site ...Ce sa zic ...multe opinii,de doua ori mai multe injurii, multi care vorbesc doar ca sa se afle in treaba,elevi care intr-adevar nu au treaba cu scoala dar vor 10 ... si da ... as putea spune si profesori sau persoane care s-au simtit oarecum ofensate de cele mentionate mai sus .Si eu am dat astazi examen.Si sa fiu sincer subiectul 1 nu a fost chiar atat de greu cum se spune desi anumite enunturi te puteau induce in eroare ... subiectul al doilea la fel nu era greu trebuia doar ca fiecare dintre noi sa isi puna putin mintea la contributie si sa scrie pe foaie propria opinie referitoare la subiectul dat ... doar asta era si scopul subiectului nu ??? Despre partea a treia ... ce sa spun ... sincer am ramas putin perplex cand am vazut subiectul si sincer nu stiam ce sa scriu ... Cei care afirma ca am avut la dispozitie destul timp pentru a invata se inseala ... sincer ... sunt in total 600 de variante si mult prea putin timp la dispozitie ... nu uitati ca in afara de scoala fiecare dintre noi avem o viata ... o familie ... si alte probleme ce poate ca sunt mult mai grave, asta pe langa stresul cauzat de bacalaureat.La ora actuala in Romania se invata mult si fara rost ... de fapt ceea ce se petrece nu se mai poate numi invatat ... si in fond ceea ce se presupune ca se invata nu se mai poate aplica in ziua de azi. Nu sistemul trebuie schimbat ci mentalitatile.Acesta s-a tot modificat an de an dupa cum a vrut fiecare ... ramanand insa tot pe fundamentul acela comunist ce se vrea uitat.In '89 s-a vrut democratie.Este democratie insa nimeni nu este pregatita pentru ea si nimeni nu stie ce inseamna de fapt .Nu toti au acceasi capacitate de intelegere si nu toti sunt facuti sa fie matematicieni sau poeti.La cum merg lucrurile in tara eu nu inteleg de ce va mirati de esecurile ce sunt inregistrate in invatamant ... de ce ala ajunge un ratat ... si de ce se duce totul de rapa in orice domeniu ...
  • 0 (0 voturi)    
   sa ne distram cu bac-ul (Vineri, 29 iunie 2007, 21:42)

   cristina [anonim]

   nu e nevoie sa fii "un prof retard ji komunist" ca sa-ti dai seama ca elevii scumpi si dragi iar se plang degeaba. sau e nevoie sa va amintesc ca anul trecut au scris despre intelectualii....ilie moromete si ion? sa fim seriosi, variantele astea chiar erau afisate de mult timp. i chiar nu ma intereseaza ca mai aveati si altele. din moment ce v-ati pregatit mai mult pentru alea, inseamna ca acolo o sa luati note mai mari, nu? si-atunci, care e problema? ah, vroiati note mari si la romana? teapa! pe cat punem pariu ca ati fi carcotit si daca pica "ion" sau "alexandru lapusneanul"?. sa fim seriosi. ah, si pentru curiosi, si eu sunt la mate-info. si nici eu, nici colegii mei, nu ne plangem de prostiile astea...am vrut profilul ala, aia facem, si nu mai cersim 10 si la romana. pam-pam.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce ne facem? (Vineri, 29 iunie 2007, 21:50)

   maria [anonim]

   In Romania programele scolare la toate nivelurile sunt facute pentru profesori nu pentru elevi. Nu au nici o legatura cu realitatea. Aproape tot ce se face se face pentru a mentine profesorii in functie si daca se poate si bine platiti. cei care fac programele scolare le fac in asa fel incat elevii sa aiba nevoie de meditatii . Oricine crede cu adevarat altceva este in afara adevarului. Cu programele in formele actuale invatamantul din Romania este o catastrofa. Este o bataie de joc la nivel national. Elevii invata mult si stiu din ce in ce mai putin. Subiectele vor fi complicate din ce in ce mai mult , pentru ca in fiecare an sa fie nevoie de alte si alte meditatii. Asa ca dragi elevi si studenti iesti in strada si nu mai intrati la cursuri pana cand programele scolare nu for fi serios maturate si bazele invatamantului nu vor fi vindecate. Nu sariti profilor cu gura pe mine pentruca orice argumente ati aduce eu am ,de aceasta data ,dreptate.
  • 0 (0 voturi)    
   interesant... (Vineri, 29 iunie 2007, 21:55)

   BB [anonim]

   Un lucru mi se pare extrem de interesant in aceste comentarii: nu cred ca sunt multe "postari" fara greseli gramaticale grosolane. Mai ales comentariile tinerilor liceeni, inca fara diploma de bacalaureat, abia iesiti din salile de examen, sunt pline de asemenea greseli. Da, sunt de acord, e vorba de scris rapid, la tastatura, fara sa te gandesti prea mult, dar repetarea acestor greseli (in acelasi comentariu) ma ingrijoreaza. Buna parte dintre dumneavoastra nu stiti sa evitati virgula intre subiect si predicat, sa puneti cratima acolo unde e nevoie, majuscula sau mai stiu eu ce altceva. Limba romana se degradeaza pe zi ce trece. Dar asta nu inseamna nimic. Si latina s-a degradat astfel incat astazi putem vorbi limba romana, chiar asa, "de balta", cum e ea aici. Ceea ce ma ingrijoreaza si mai mult este lipsa de logica, furia comentariilor, lipsa de intelegere a situatiei (care e mai complicata decat pare), indarjirea cu care cautam tapi ispasitori fara sa ne gandim ca s-ar putea ca si noi sa fim parte a problemei. Ma ingrijoreaza nu ca absolvent de litere sau ca profesor de literatura (intamplator asta mi-e meseria), ci ca om. Mi-e teama ca intr-o zi voi avea de-a face cu dumneavoastra si ca ne va fi greu sa ne intelegem. Ne va fi greu pentru ca "romana" si pentru asta se studiaza (precar uneori, e adevarat): ca sa ne intelegem si sa intelegem. Chiar si pe Nicolae Manolescu!
  • 0 (0 voturi)    
   BAC (Vineri, 29 iunie 2007, 22:03)

   kean [anonim]

   Mdeah...se pare ca sunt din ce in ce mai multi "intelectuali" pe aici...fratilor...daca voi considerati ca sunteti niste inteligenti ca ati tocit 30 de comentarii...ok...sunteti niste smecheri...mai terminati dreaq ca nu sunteti zmei sa faceti 500 de variante in 3 luni...va gasiti unii..era extraordinar de usor subiectul...NICOLAE MANOLESCU a zis k era nerezorvabil...voi oti fi vreun Titu Maiorescu....
  • 0 (0 voturi)    
   aoleleo sa vezi ce ne indoaie sapt. viitoare (Vineri, 29 iunie 2007, 22:11)

   OXY [anonim]

   nu ma mai mira daca la mate pica varinata 101 :(((((((((((((((
  • 0 (0 voturi)    
   la lopata! (Vineri, 29 iunie 2007, 22:30)

   bobu [anonim]

   300 de subiecte la aia, 500 la ailalta!
   ba...v-ati plans cuiva ca e prea mult? ati iesit in strada ca si pt alocatii? acuma dupa ce ati muscat-o urlati cuiva ca si din gura de sarpe?

   toti drogatii va vreti intelectuali?

   la lopata cu voi!
  • 0 (0 voturi)    
   Excelenta situatie! (Vineri, 29 iunie 2007, 22:34)

   fifiriuc [anonim]

   Incepeti sa vedeti cum e viata?
   E grea?
   E naspa sa fii nedreptatit?

   Bun venit in realitate lenesilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Ce le place unora sa-si dea in petic...pt nr 9 & 98 (Vineri, 29 iunie 2007, 22:54)

   din fericire- departe de casa [anonim]

   In primul rand, se vede ca habar nu aveti despre ce vorbiti. Eu din fericire am iesit la timp din balamucul ala imigrand intr-o tara cu un sistem mult mai logic si mai sanatos, dar simpatizez cu cei care au ramas acolo. Ce s-a intamplat anul asta a fost un experiment iar elevii au fost doar niste cobai a caror viitor nu prea s-a pus la socoteala. Cei care isi tot dau atatea pareri de gen "stiati daca invatati" sau "pfai de mine..da` ce asta-i greu?" DA! este! Ati uitat ce inseamna sa invatati, si sincer imi este mila de copiii a caror parinti gandesc asa. E realmente trist. Treziti-va la realitate si apreciati efortul depus de acesti copii, nu-i judecati dupa nota care au luat-o, chiar nu reflecta nici inteligenta nici cunostintele lor.
   Atotstiutorul Domn de la 98, nu stiu de ce am eu un feeling dar tu nu cred ca ai invatat vreodata cu adevarat sau poate nu ai invatat niciodata.Nu exclud posibilitatea ca ai uitat ce inseamna sa inveti pe branci, dar in acest caz, nu vad ce cauti aici dandu-ti astfel de pareri absolut jignitoare.
   "dragi copilasi " prosti" (scuze , dar asta e) daca aveti cultura generala si oarecare cunostinte nota 5 se obtinea usor. subiectele au fost publicate inainte , orice prost putea sa se uite si sa`si faca macar o idee vaga despre acest subiect". Acesti copilasi "prosti" sau "idioti" au avut de repetat sute de variante si ma indoiesc ca toata lumea vrea sa devina filolog. Daca au fi avut "atatea" luni doar pt 100 de subiecte, da, poate as intelege. Nu sper sa realizezi ce aberatii ai putut debita, omul nu-si schimba parerile una doua dar sincer sper sa mai fii pus o data intr-o situatie critica ca bacul, unde sa vezi ca ceea ce ai visat se destrama din cauza unor incuiati din minister care poate nici nu au predat vreodata intr-o scoala si stau pur si simplu pe un tron de plus, cu un sceptru si dau ordine in stanga si in dreapta.

   P.S. Apropos de "cultura generala". Domnul ministru al educatiei nu stie nici cate stelute sunt pe drapelul UE
  • 0 (0 voturi)    
   500 de subiecte (Vineri, 29 iunie 2007, 22:57)

   Gabe2006 [anonim]

   Mare dreptate are BB@124! Imi e sincer teama de generatiile acestea cu nasul pe sus dar nimic in cap. Poate ca au si liceenii dreptate intr-o oarecare masura. Insa majoritatea celor care isi sustin dreptul de a invata doar o parte din subiecte din motive statistice nu au argumente. Unii se plang de 100 de subiecte la matematica. Bag mana in foc ca 99% dintre acestia au constiinte slabe sau foarte slabe la "mate". Orice om de bun simt stie ca nu poti invata matematica pe dinafara. Iar o alta idee de bun simt este ca nu toata lumea trebuie sa ia 10 si nu toata lumea ar trebui sa ia Bac-ul. Toata stima! Succes la celelalte probe.
  • 0 (0 voturi)    
   ?!!?!?! (Vineri, 29 iunie 2007, 23:05)

   Andrei Pop [anonim]

   Fara suparare, dupa ce am aproape 20 de ani de scoala in spate, ce p*** calului ar trebui scris la eseul ala ?

   Saracii copii ,vai de pielea lor cand au citit enuntul.
   La fel cum 99% dintre cei care au trecut prin bac stiu,cu aceste porcarii nu o sa te mai intalnesti niciodata in viata, decat in momentul cand ala micu` te va intreba daca nu il ajuti sa isi faca eseul intr-o Duminica seara la ora 22,pentru a 2-a zi la ora 8 :)).

   Ce-mi place sistemul asta de invatamant in care se pune accent pe capacitatea de memorare si nu coeficientul de inteligenta al elevilor.
  • 0 (0 voturi)    
   bac franta (Vineri, 29 iunie 2007, 23:13)

   dana [anonim]

   PROPUN MINTILOR LUMINATE DIN ROMANIA CARE INCROPESC MANUALE DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA CAT SI CELOR DIN MINISTER CARE ALCATUIESC SUBIECTELE DE BAC, SA ARUNCE O PRIVIRE SCURTA LA SISTEMUL BACALAUREATULUI DIN FRANTA. DUPA ACEEA ISI VOR DA SEAMA DE CE ALTE TARI SUNT IN STARE SA-SI PROMOVEZE OAMENII SI IMPLICIT ECONOMIA
  • 0 (0 voturi)    
   "o soietate fara printipuri, va sa zica nu le are" (Vineri, 29 iunie 2007, 23:14)

   LD [anonim]

   Felicitari, domnilor profesori!magnifice subiecte... principiul vostru este : memorati, memorati, memorati! da, stiti si voi ca seamana cu o lozica a comunistilor.. problema e ca uitati ca azi exista libertate de opinie si continuati sa ne cenzurati. Pt ce sunt nevoita sa invat tona de versuri si, apoi ca si cum asta nu e suficient, sa memorez si ce a zis Calinescu, Lovinnescu... ?!De ce daca tot aveti impresia ca noi nu stim sa gandim, sau daca stim ca nu ne iese bine, mai dam un examen?!! o sa mor asteptand ziua cand la BAC se va testa abilitatea de intelegere a unei opere si nu memoria, pt ca pana la urma scoala are menirea d a ne invata sa gandim...in fine ma simt tot mai des prinsa in operele d-lui Caragiale.. Grotesc........
  • 0 (0 voturi)    
   pt. 128 (Vineri, 29 iunie 2007, 23:14)

   Marius [anonim]

   Hahah.... esti tare :) Adevarul asta e, "life sucks and then you die". Bine ati venit in realitate. Si va mai plangeti atata ca e naspa in liceu si ce o sa mai faceti voi cand terminati scoala .. nu era mai fain cand ti se rupea de toate, te faceai mutex la scoala si fumai in buda?
  • 0 (0 voturi)    
   si asa nu invata (Vineri, 29 iunie 2007, 23:16)

   adrian [anonim]

   hai mai lasati-ma, cot de plingaciosi. si asa tinerii nostri nu invata nici o zecime din cit invatam noi. cultura generala e in pom in ziua de azi. asta e, asta a picat, ce ne tot lamentam atit. daca invatau, alta era situatia.
  • 0 (0 voturi)    
   la carte fratilor! (Vineri, 29 iunie 2007, 23:26)

   nicolae m. [anonim]

   ce ar fi daca tinerii nostri ar mai pune burta si pe carte. de plins vad ca stiu sa se plinga, ba chiar asta stiu cel mai bine. mie in 93 la bac mi-a picat la geografie un subiect care nu era in programa si nu m-am plins. am scris ce am stiut, am luat o nota putin mai mica, am mers mai departe. m-am cam saturat de fitele adolescentilor din ziua de azi; sa puna osul la munca, ca s-au cam invatat sa le vina totul de-a gata.
  • 0 (0 voturi)    
   bacalaureatul in Romania (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 0:02)

   Ciobanu Mihail , Focsani [anonim]

   Sincer ...ma asteptam la asa ceva in anul 2 de facultate...!Ceea ce ne-a fost oferit astazi noua liceenilor este lipsa de competenta profesionala a unor oameni (profesori) care ar fi vrut sa devina vedete peste noapte.Dar ce ar fi acum daca dansii ar fi pusi inca o data sa dea bacalaureatul...la aceleasi materii p care le-au dat atunci si la acelasi nivel care a fost atunci....nu la ceea ce este astazi scris in programa....eu unul va spun sincer ca nu ar lua doi la suta bacalaureatul. La noi au fost facute variantele...si acceptate in prealabil de Minister fara o verificare si fara a trece cuiva prin minte c "multe genii pustii'' misuna prin scolile din Romania
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 0:08)

   Radoo [anonim]

   Macar incercati sa ganditi optimist...poate avem mai mult noroc la celelate probe :))....
   Si oricum trecem noi si de bacu asta doar nu o fi cel mai greu lucru din lume....
   Eu cred k se pot scoate note de 7, 8 poate chiar 9...cine stie...poate avem noroc :D
   BAFTA la toti...
  • 0 (0 voturi)    
   asa trebuie (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 0:19)

   Bacul [anonim]

   Dragi elevi,
   Bun venit in lumea concurentiala, bine ati iesit din lumea dadacelii!
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 0:21)

   urss_u [anonim]

   sunt curios daca a fost manarie , daca in cele 2 boluri din care sau extras intradevar in bilutele acelea era doar cate un nr de la 1 la 9 sau era doar un sg nr 7 si in cel deal 2 bol era doar cifra 8 in toate bilutele
  • 0 (0 voturi)    
   problema reala (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 0:43)

   monaandreea [anonim]

   subiectul asta A FOST SAU NU intre cele pe care le-ati avut de invatat? a fost facut public cu caterva luni inainte de Minsterul Educatiei?
   daca da, de ce v-ati trezit acum ca e NEREZOLVABIL?

   de ce nu s-a sesizat nimeni din timp ca acest subiect (sau altele)
   este ambiguu sau "nerezolvabil"?

   adevarata problema nu este ca au fost subiecte "multe" "grele" "doar nu se astepta nimeni sa le invatam pe toate"- cum argumenta o pustoaica dintr-un liceu azi. Problema este modul neprofesionist in care sunt formulate.

   nu se mai invata "materie" pentru examenele acestea - se invata doar punctual niste "subiecte" (si acelea, cu mare chin si lamentatii, vad).
  • 0 (0 voturi)    
   succes (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 0:54)

   dorin [anonim]

   va doresc ca toate examenele sa va fie asa, si binenteles daca se poate sa si promovati
  • 0 (0 voturi)    
   Ce am putea sa mai zicem? (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 1:01)

   pSSu [anonim]

   Pt domnii care isi dau cu parerea fara sa stie despre ce este vorba : Sa ma fac ceva in concurenta voastra si in lumea voastra!
   Democrati imputiti!
  • 0 (0 voturi)    
   Huh.. (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 1:07)

   pSSu [anonim]

   Ei bine domnilor intelectuali si eu am dat bac-ul azi si chiar daca a fost greu nu ma plang chiar atat de tare!Ce sa mai zic...o droaie de filozofi si critici literari aici!Domnilor un sfat sincer din partea unui elev sau adolescent cu fite cum va place sa ziceti : vedeti-va de treburile dumneavoastra si lasati-ne pe noi sa ne plangem!Poate ca o sa-mi sara multi actuali angajati ai anumitor firme din Romania in cap dupa ce o sa zic insa nu prea ma intereseaza :): daca -virgula- copilul dumneavoastra ar da examenul de bac si ar pica din cauza unui asemenea subiect ce ati face?Ati mai posta pe forumuri?Ati mai fi de acord cu ideea ca avea timp sa faca toate acele subiecte sau v-ati da cu pumnii in cap ca unii oameni dau ceea ce vor la examen?De ce nu intelegeti odata pt totdeauna ca doar cei din interiorul fenomenului pot vorbi?Ce eu vorbesc despre managementul sau marketingul firmei la care lucrati?Vedeti-va de treburile dumneavoastra si noi ne vom vedea de ale noastre!Ne-a picat ne-a picat asta e ce sa-i facem mergem inainte!Dar va rog eu din suflet nu mai postati aici fara rost fara sa stiti cum stau lucrurile!
   PS. Sa ma fac ceva pe lumea voastra concurentiala si pe gandirea voastra de tot cacatul!!!!Democrati imputiti!
  • 0 (0 voturi)    
   mda... (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 1:19)

   narco [anonim]

   sper sa va dati foc in fata guvernului(astia care ati dat porcaria asta de subiect)..noi nu ne pierdem noptile sa invatam desi nu suntem la profil uman ca sa va bateti voi joc de noi
  • 0 (0 voturi)    
   comentariu (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 1:45)

   Cristina [anonim]

   Tinand cont ca subiectele au fost publicate de ceva vreme consider ca cine a vrut sa ia nota mare s-a documentat si pregatit din timp. Nu sunt de acord cu sistemul dam mura in gura si mi se pare foarte trist sa nu se poata descurca nici macar atunci cand au variantele disponibile din timp.
   Sunt de acord cu faptul ca sistemul romanesc nu face altceva decat sa infunde elevul cu informatie cat incape indiferent daca ii va folosi sau nu pe viitor insa tinand cont ca au avut la dispozitie variantele nu vad de ce nu s-au putut pregati.
  • 0 (0 voturi)    
   Vai, vai (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 10:25)

   Vali Constantinescu [anonim]

   1. Intr-adevar varianta 78 a fost una dintre cele mai dificile, dar ce-au pazit profesorii, elevii cat timp aceasta variata a fost pe site, crca 3-4 luni ? de ce nu au cerut schimbarea ei ?
   2. Cu toate acestea, cine a invatat , a citit, s-a preocupat, IMPOSIBIL sa nu abordeze macar corect (nu si cu placere), toate trei subiectele. Toate trei aveau cerinte obisnuite, din materia studiata.
   3. Chiar sa treci prin liceu si sa nu stii nimic despre V.Voiculescu sau I.Pillat ?
  • 0 (0 voturi)    
   VAI ! VAI ! Ce greu a fost ! Pentru cine nu a invatat orice subiect, era greu ! (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 10:43)

   Vali Constantinescu [anonim]

   1. Intr-adevar varianta 78 a fost una dificila
   2. Varianta a stat pe site cel putin 3 luni, profesori , elevi de ce nu au contestat-o ? Cred ca se putea inlocui sau reformula.
   3. Subiectul nu a tratat altceva decat din materia indicata
   4. Chiar sa treci prin liceu si sa nu stii nimic despre V. Voiculescu sau Ion Pillat ? E o rusine sa te vaiti atat.
   5. Pentru aceia care au invatat, s-au preocupat, au inteles ca este totusi un examen serios, IMPOSIBIL sa nu trateze cel putin corect, daca nu si cu placere, acest subiect.
   6. Sunt convinsa ca vor fi multe note de 9 si 10. Atunci ?

   mama unui elev la Bacalaureat in acest an, si fara meditator la romana !
  • 0 (0 voturi)    
   bac....bac (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 11:10)

   Franta [anonim]

   nu pricep de ce toata lumea este atat de revoltata,in acest an toti elevii,atat cei de generala cat si cei de liceu au avut aceste variante de subiecte inca din luna ianuarie,asa ca se puteau f.bine pregatii,mai ales ca majoritatea profesorilor le-au dat si carti cu variante posibile de rezolvarea subiectelor,aveau destul timp sa treaca prin toate variantele,dar elevii de astazi nu mai sunt atat de dornici sa citesca...sa se pregateasca
  • 0 (0 voturi)    
   Pt 24.. (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 11:23)

   MIke [anonim]

   invatza shi tu inainte sa scrii ca e "v-atzi" nu "va-tzi"...shi dupa aceea comenteaza de subiectele de la romana...biet analfabet;)
  • 0 (0 voturi)    
   Bai analfabetilor, semianalfabetilor, semidoctilor! (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 11:50)

   crina [anonim]

   Bai analfabetilor, semianalfabetilor, semidoctilor!
   Nu va e rusine sa va plangeti de subiecte, in conditiile in care nu aveti habar sa va exprimati corect romaneste?
   Nu folositi virgula, cratimele (cum spunea cineva mai sus) nici atat, pluralele va dor cand aveti de pus un nr. de "i" infinit de greu, "care" in loc de "pe care" la ordinea zilei, si Doamne cate mai sunt de adaugat...
   90 la suta din cei care se plang de subiecte au greseli de scriere si in exprimare, si va pot demonstra! Ajungeti prin facultati (Doamne fereste!) si ajungeti apoi sa refaceti regulile, se schimba Gramatica Academiei din cauza voastra. Doar pentru ca ajungeti sa fiti atat de multi!
   Daca as fi in comisiile de corectare v-as pica pe toti, numai din cauza asta. Lasam la o parte ca vi s-au dat pe tava subiectele si puteati avea atata bun simt si recunostinta incat sa le cititi o data!
  • 0 (0 voturi)    
   cautati motivatia reala!!!!!!!!!!!!!!! (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 12:06)

   realistu' [anonim]

   Profesorii se pling de salarii mici, dar traiesc bine. Un paradox al tranzitiei! Toti ii plingem, uitind ca sursa lor principala de venit este meditatia. Cind lucrurile erau normale in invatamint, doar timpitii si lenesii se meditau. Deci cerere mica, preturi mici. Ia sa vedem reactia! O conspiratie perversa a profesorilor creaza artificial cerere pentru meditatii. Ministerul musca, doar si ei"e profesori". Prin urmare da-le tata subiecte pe care sa nu le poata face nimeni care nu ia meditatii. Ati vazut subiectele de anul acesta, sa le vedeti pe cele de la anul!!! Nu sint timpiti, sint destepti, dar pentru ei. A fost romana. Se pregateste Sportul! Daca nu se vor da si aici niste probe de nu vor putea fi trecute fara meditatii, sa-mi ziceti cutzu:)))) Tzara lui papura voda!
  • 0 (0 voturi)    
   TOT LENESHII SI LOAZELE AJUNG SEFI ...... (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 12:35)

   VANATORUL DE CROCODILI [anonim]

   TOT LENESHII SI LOAZELE AJUNG SEFI ...... degeaba va strofocatzi VOI, cei carora le place Cartea ...
   Prostii, Leneshii, Mitocanii, Loazele, Agresivii sunt mai multi si Capitalismul, forma asta Corupta SPECIAL de EI, ca sunt numai la VaRf in tarile care NE DIRIJEZA cu Mana de Fier a Arogantzei de Neam Prost, le vine ca o manusa ...
   VOI cu Cartea si APOI cu umilinta interviurilor, CV-urilor, concursurilor, sperand cu inima batand si cu palaria in mana sa fiti angajatzi ca SLUGILE Loazelor Locale (sefii nostri de toate nivelele, cu RARE exceptii ...) asteptand sa fitzi angajatzi, conform unor criterii de selectie "stiintifice", facute TOT de ei, sa suportatzi apoi o viatza de Slujbasi Umili, terorizatzi de Munca de Bou, Shomaj, Hrana Scumpa si Proasta, destinata sa va faca a nu mai apuca Penzia, si RATE, permanent RATE, in special la case, scumpite aberant an de an, TOT de catre categoriile suspomenite, ca se va arate EI, VOUA ca nu merita sa va mandritzi cu Cartea, ca tot nu foloseste la nimic, EI sunt mai 'OTZI ...
   UMILITOR si NUMAI voi sunteti de vina, ca ii serviti, desi ii vedeti ca sunt Rai si Prosti ...
   Si pentru cei care se mira de faptul ca folosesc majuscule unde aparent nu ar trebui, o fac pentru a sublinia caracterul abstract, conceptualizat, al notiunilor, personalizandu-le astfel, subliniind caracterul generalizat al lor ...
   Pe de alta parte, nu se poate folosi ingrosarea literelor sau sublinierea, pentru a scoate in evidenta uneie concepte.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 13:02)

   elena [anonim]

   Baccalaureatul este intr-adevar primul examen adevarat al vietii dar care se pregateste pe tot parcursul liceului si nu doar in ultimele 2-3 luni.Am dat bacul in 2001 si pe atunci nu se cunosteau variantele pentru nici o materie, deci orice era posibil sa iti pice.Intr-adevar sistemul romanesc de invatamant este departe de ceea ce ar trebui sa fie, profesorii adevarati sunt tot mai putini, ceeea ce afecteaza si mentalitatea elevilor care nu sunt invatati sa gandeasca.Toceala si mai ales copiatul sunt la loc de cinste in invatamantul romanesc.Imi permit sa fac aceste afirmatii, pt ca am trait in acest sistem dar am avut si sansa sa fac comparitia cu alte sisteme. Ce s-ar mai plange studentii romani dar ar trebui sa faca 12 examene in 5 zile cum de fapt este o sesiune normala in alte state.Si pt mine a fost un soc la inceput dar apoi am priceput principiul "selectiei naturale", cei mai buni raman in picioare.
   Va urez numai bafta liceenilor si poate viitori studenti!
  • 0 (0 voturi)    
   la dracu cu romana lor!!! (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 13:04)

   NO-NAME [anonim]

   ce dracu au inebunit???ne`au terminat p toti ...nu se astepta nimeni la o asemenea varianta.....pe dracu note mari si facultati...ne rugam la Dumnezeu sa nu pikam....in orice caz..mai departe nu ne intreaba nimeni de asa ceva...ASTA E INVATAMANTU NOSTRU! de kkao
  • 0 (0 voturi)    
   pentru cei ce se dau in figuri ca a fost usor (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 13:08)

   iulian [anonim]

   nu va mai dati mari ca a fost usor subiectul 3 deoarece shi criticul Nicolae Manolescu a recunoscut ca subiectul a fost de dificultate destul de ridicata pentru un elev de liceu. asa ca ciocu' mic. pun pariu ca si cei care va dati mari filologi habar nu aveti ce ati scris in eseu. in cele din urma urez succes in continuare elevilor ce sustin bacalaureatul iar pentru categoria mentionata mai sus le urez ca in viata sa aiba parte numai de probleme de dificultatea variantei 3 de la romana.
  • 0 (0 voturi)    
   cunoasterea... (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 13:30)

   Hermes [anonim]

   Sa stiti ca mai sunt si dintre cei care n-au avut timp de variante,ci s-au folosit doar de cunostiintele adunate de-a lungul celor 4ani(cum sustin unii dintre critici la adresa elevilor ca ar fi trebuit sa faca)care s-au descurcat desi subiectul a fost compus intr-un mod nepotrivit si care sunt totusi revoltati impotriva celor 671de variante(pt cei cu lb materna)! Sunt revolatata pentru stresul la care ne-a supus anul acesta ministerul neuronii! Se joaca cu santatatea noastra si nu aloca nici un chior pt sanatate.
   De ce nu-si dau seama ca important ar fi sa se citeasca literatura?Acum elevii nu mai citesc decat carti de critica literara.Important ar fi sa iubeasca poeziile.Acum le inavata pe de rost,dar le urasc din cauza aceasta. Din pacate cei carora nu le place literatura n-o vor intelege nici dupa ce-au facut toate variantele si au luat 10 cu steluta la bac. De ce distrugem poezia prin atatea analize?Poezia trebuie sa ni se releve ca un mister,ca un sentiment pur,inefabil,ca ceva sublim...Pierdem esenta literaturii prin ceea ce studiem la scoala.Cunoasterea nu se poate realiza decat prin iubire...In concluzie,SCOALA E DEGEABA,.Anul acesta n-am avut timp sa citesc nimic de placere.Abea asept vacanta pt a compensa golul lasat de studiul zadarnic pt bac
  • 0 (0 voturi)    
   Inapti (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 14:00)

   FantomaS [anonim]

   is cam inapti aia care au facut subiectele astea.......daca ar fi un ministru al invatamantului un rector sau prof universitar de romana ar fi ceva....asa IS NISTE TZARANI care au ajuns acolo sus pe JPAGA ! ...ce dracu.....daca il intrebi creca nici nu stie cine e mihai eminescu si cand s-a nascut creanga........subiectu asta in celelalte tzari cred ca se da ....sau pardon...se da oarE?
  • 0 (0 voturi)    
   pai cu bac-ul asta (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 14:05)

   Florin [anonim]

   ok ii inteleg pe cei ce au spus k bac-ul nu este obligatoriu dar este necesar pentru k nu poti fii nici paznic daca nu ai bac-ul luat. si ar fii o idee sa nu introduca varianta asta cu traditionalism la partea a III-a nu pentru k ar fii grea pt k dak invatzai acolo o pozie de ion pilat sau de voiculescu aveai ce sa aberezi 2 pagini cel putin eu am scri cam 2 pag si jumate neplacerea mea e cauzata mai ales pt k stiind k sunt doar 2 variante cu traditionalismul adik 75 si 78 nu le-am inavatzat punant accentul pe cele kre aveau 6 sau 7 prezentze in variante. cel putin parerea mea e k traditionalismul nu a lasat o amprenta puternica asupra literaturii romanesti spre deosebire de romantism sau modernism si avand in vedere k si unii poeti de seama au plekt din carul acestui curent pentru k a luat o directie gresita si absolutita poeti precum arghezii sau blaga .... lucrul asta spune ceva si asta nu reflecta neaparat munca unui elev de clasa a 12-a care a avut 100 de variante la romana 100 de variante la mate kre sunt i mai nenorocite k cele de la romana datorita iarasi imbecilitatii unor profesori kre din sila sa faca subiecte au copiat proleme care au fost date cu ani buni in urma la olimpiadele faza nationala sau pe la admiteri la facultati de prestigiu sper k la celelalte materii sa puna pe cineva cu o mana mai norocoasa sa extraga subiectul pt k la mate sunt variante pe kre nici profii de clasa nu stiu sa le faca si cum am pus mai us bac-ul nu e obligatoriu dar e necesar si selectia nu se face aici ci se face la admiterea in facultati cum ar fii AS sau medicina.. bafta multa celor kre mai au de dat probe ;)
  • 0 (0 voturi)    
   naspa (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 14:20)

   aditza [anonim]

   eu sunt una dintre elevele care a dau bac-ul...si knd am vazut c varianta a cazut imi venea sa ma ridic si sa plec din sala....a fost bataie de joc...alea nu erau subiecte de bac....c dreaq sa scri de o poezie....sper k la mate si la bio sa fie mai usor..daca nu sunt sigura k o sa pice multi..
  • 0 (0 voturi)    
   nu va mai treziti vbind (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 14:59)

   lecsyuts [anonim]

   dak v'ati aduce aminte k bacu este doar un hop, un element care sa justifice k ai terminat un liceu si nimic mai mult si k admiterea la facultate conteaza ati inceta sa mai ziceti k am fi avut timp d 2 ori sa n uitam....sa s gandeask unele cucoane cum e sa ai 100 la rom 100 la mate (M1) 100 chimie 100 franceza 100 romana oral si 22 engl + admitere la MEDICINA
   asa k dak nu stiti despre c vb va rog sa va tineti gura.
   si nu zic asta pt k n'am scris, din contra am scris dar nu asa cum ar tb pt k la real s face baza nu critica literara.
  • 0 (0 voturi)    
   n-aveti pic de respect pentru elevi de la real (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 15:15)

   mate-info [anonim]

   mai oameni,sa fim seriosi ,noi elevi nu suntem computere sa stocam informatii in nestire.Scoala ar trebui sa ne invete sa gandim nu sa tocim ceva ce oricum uitam in doua zile si care nush la ce dumnezeu o sa ne foloseasca in viata.
   o alta incorectitudine majora rau de tot si strigatoare la cer e faptul ca toti elevi,indiferent de profil,dau acelas subiect la romana.pai voi de ce credeti ca unii sau dus la real si altii la filologie,probabil ca nici cei de la minister nu gandesc prea mult de aia bacu-i asa cum e!
  • 0 (0 voturi)    
   68 (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 15:15)

   lecsyuts [anonim]

   catre 95....dak ai rezolvat var 68 sigur iei peste 9 :))))
  • 0 (0 voturi)    
   si eu am dat BAC-ul... (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 15:36)

   sim [anonim]

   Da, 5 se putea lua usor. dar cei care vor sa dea la o facultate unde se intra pe baza de dosar nu pot intra acolo cu 5. si mai sunt si elevi care nu-si permit sa intre la locurile cu taxa. pentru un loc fara taxa iti trebuie pe putin 9. si la subiectul la care s-a dat nu stiu cati au facut de un 9.
   S-a dat traditionalismul dar trebuia sa vorbesti despre poetii moderni si despre simbolisti si despre religie si despre imaginarul poetic al unei poezii. nu e CHIAR ASA SIMPLU cum tot sustin unii.
   La scoala nu am facut nici macar o varianta. sincer va spun acuma. am avut o profesoara abia iesit de pe bancile facultatii si a intrat la un liceu cu un nume f bun din oras. fiind in clasa 12a am facut reclamatii si noi si parintii vostri.in loc sa facem variantele de bac, noi faceam materia de clasa a 12a care nu avea NICIO legatura cu anumite variante. stiti cine a venit in inspectie ca sa vada de ce nu suntem multumiti de d-soara profesoara? D-na directoare a venit, ea fiind profesoara de biologie?Normal, profa a ramas in continuare si a predat la clasa a 12-a. Asta e scoala?asta e educatie?
   Cum sa stii la bac sa argumentezi asemenea citate cand nu exista material de pe care sa te informezi(asta a afimat si D-l Nicolae Manolescu), cand la scoala nu se face nimic, cand nu ai bani de ore suplimentare?
   Un elev care invata pe branci matematica sau chimie pt ca e la un profil care asa ceva cere sa se invete de unde sa mai aiba timp si de romana? 500 de variante intr-o suta de zile plus subiectele la limba straina(pt oral). cand sa le faci pe toate si sa le mai si repeti???? Cand fratilor, cand??? Da, le puteai citi pe toate si rezolva, dar trebuia sa le STII SA LE FACI pentru ca sa poti lua o nota peste 9 ca sa poti intra la o facultate.
   Sa speram ca la mate nu va pica o varianta din cele p care nici profesorii nu stiu sa le faca [-o< :|
  • 0 (0 voturi)    
   romana oral (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 15:42)

   nemultumire [anonim]

   adevarul e ca totul e o prostie....un sistem frt prost caruia nimeni nu-i poate da o definitie clara...ce vrea sa arate...ce vrea sa faca...ce vrea sa scoata din noi?critici literari de specialitate...eu cu profil mate-info nu sunt bun ca si critic...si sa fim seriosi, la ce imi ajuta mie in viata aceste opere aberante?de ce le invat?de multi ani de zile profesorii realisti de plang elevi se plang, parintii se plang...nu se sezizea nimeni....oare 10 sau 100de oameni fac tot sistemul nostru de invatamant?semnalul e tras da pe toata lumea o doare.....undeva!e jale si imi pare rau sa zic dar de multe ori mi-e rusine ca sunt roman....bafta tuturor in continuare....
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 16:36)

   ion vasile [anonim]

   biletul corect avea numarul 87 si nu 78. va rog sa va uitati atent la inregistrarea video. 2 boluri x1 - tras numar 8 si x2 - tras numar 7. O mica inversare nu ? Se aude d-na Preoteasa ca d-ul ministru e ocupat sa numere stelutele de pe steagul UE ?
  • 0 (0 voturi)    
   pt. ION VASILE (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 16:41)

   mama [anonim]

   tu esti dintre cei care au dat bacul si se plang ca n-au putut sa invete subiectele ce i s-au dat mura-n gura?

   prima data se extrage numarul zecilor, idiotule. nici macar atata nu stii. asa se extrage de fiecare data, ca sa stie cate cifre sa bage in bolul pentru ultima cifra.

   de ce extrage asa? studiaza statistica, sa vezi cum sta treaba cu probabilitatile. ca nu-mi pierd eu timpul sa stau sa-ti explic.

   ooooooof, ce naiba, ai iq sub 50, dar te-ai gasit sa comentezi
  • 0 (0 voturi)    
   romana oral (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 16:43)

   cristian [anonim]

   da ma adev ca s-au publicat de nush cand subiectele da ganditi-va ca nu e chiar asa ,un calcul simplu : 200 (romanascris +oral)+100(mate)+100(chimie)+100(geografie)+33()engleza=533 de subiecte de pregatit , si nush cum poate cineva s INVETE ,nu s le citeasca , toate subiectele , sa se pregateasca si sa se duca si la sc sa aiba note acceptabile si la celelalte materii . Nu se poate va zis eu din propria experienta ,k am dat bacul,si am facut k toti ceilalti : am inceput sa aleg si de asta nici nu a invatat lumea ... si ink ceva da era traditionalismul simplu mai mergea da asa.....si asta nu e nimik , s vedeti variante la mate
  • 0 (0 voturi)    
   Programa inutila (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 17:00)

   veritas [anonim]

   Idee de examen cu 100 de subiecte posibile e buna, problema e alta : o programa incredibil de stufoasa si inutila. Vasta majoritate a elevilor care sustin acest examen nu au ca tel in viata a deveni critici literari sau sa urmeze facultatea de Litere. Hai sa fim sinceri, cati dintre noi nu suntem specialisti ne-am folosit de bagajul acesta inutil de cunostinte care s-a indoctrinat elevilor? As paria o apreciabila cantitate de bere ca peste 95% dintre noi - niciodata.

   Nu stiu exact ce se vrea, dar mi se pare absurd sa ceri de la un elev cunostinte avansate de analiza si critica literara, cunostinte pe care daca nu este direct interesat de ele le va uita in exact 2 saptamani dupa trecerea examenului si nu le va mai folosi niciodata dupa aceea.

   In schimb prin aceasta bombardare a elevilor cu informatii hiperspecializate si inutile (lucru de care acestia sunt perfect constienti), se ajunge la o saturare a capacitatii si dorintei acestora de a invata. Mai pe sleau, cand esti fortat sa asimilezi tampenii de genul "Obiectivitatea structurala a realismului ii confera romanului acea forta de creatie pe care o teoretiza Ibraileanu, acel ritm epic prin excelenta" - un exemplu absolut aleatoriu, luat din subiectul #40, ti se duce dracului tot cheful de a aprecia literatura romana, si devii scarbit pe vecie de tot ce inseamna ea, inclusiv partile ei bune.

   Situatie asta nu e de azi de ieri. De ani buni de zile se continua cu aceeasi "strategie" de umplere fortata a elevilor cu informatii inutile si enorme ca volum. Dar faptul ca noi astia mai vechi am trecut prin acelasi chin nu e un motiv sa le dorim acelasi lucru celor care urmeaza sa urmeze liceul si sa dea BAC-ul in anii viitori.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 17:22)

   roxana [anonim]

   bai nene in primul rand ziceti ca am avut subiectele mura-n gura...dar rezolvati-le voi daca sunteti mai destepti..nu am avut timp fizic sa le rezolvam si chiar daca ar fi existat acest timp multi dintre noi nu ar fi stiut ptr ca limba romana nu a fost tratata cu seriozitate ...asa ca nu mai comentati ...sunt curioasa cum ati fi reactionat voi daca erati in situatia noastra...eu una am avut noroc ptr ca am invatat traditionalismul ptr proba de oral ca altfel ....:|
  • 0 (0 voturi)    
   varianta a fost de nivel mediu (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 17:27)

   claudia [anonim]

   vreau sa spun ca si eu sunt printre ce i care au sustin examenul de bacalaureat in acest an, iar varianta extrasa mi s-a parut acceptabila daca nu chiar usoara...Revoltati sunt cei care tocesc si au pus bazele doar pe ceea ce s-a dat anii trecuti la bac...insa cei care am citit tot si am avut cate o idee la fiecare subiect mi se pare chiar destul de frumoasa varianta...trebuia sa se revolte lumea cand au vazut variantele in ianuarie nu doar acuma...doar pt ca nu au tocit acel subiect...sa fin seriosi...
  • 0 (0 voturi)    
   ce atata tevatura (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 17:38)

   andra [anonim]

   si eu am dat bacul ieri si chiar am invatat tot. nu era chiar asa dificil subiectul in sine, poezia traditionalista, cat formularea aberanta: imaginarul poetic si apoi citatul despre samanatorism. nu aveau absolut nicio legatura unul cu celalalt,dar am incercat sa impac si capra si varza.
  • 0 (0 voturi)    
   traditionalism .vs.ion (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 19:44)

   oakfly [anonim]

   k...subiectele erau cunoscute de mult....a cazut traditionalismul...dar cum domn'le sa cada asa ceva??da ce??noi suntem critici literari/??....nu dragii mei...trebuie sa fi citit inainte(sau pt cei care nu pot reproduce ceva dupa ce au citit...sa fi invatat..)...si sa ai ceva in capul ala vopsit si pe care se sprijina ochelarii de soare...si ai fi scris fara probleme...daca ar fi dat ion..as fi innebunit...toti retardatii sa ia bacul doar pt ca au tocit ...ca ion era cu ana..dar ion o insela cu florica....da florica era saraca...si de aia a ramas cu ana.....nu ms...e k traditionalismul...si ma bucur ca a cazut acest subiect...desi nu era nici al meu subiect preferat...
  • 0 (0 voturi)    
   noroc de dl N.Manolescu...avem scuza... (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 20:02)

   clau [anonim]

   dap...acum toti au scuza...si criticul Nicolae Manolescu a spus ca subiectul a fost greu pt un elev de cl a12a.....nu ai fi pornit de la el...te-ai fi axat doar pe ceea ce ai fi citit sau invatat(asta in cazul in care citesti...)
   aa....si ce a spus N.Manolescu in continuare nu spune nimeni...ca ar fi fost f simplu daca ai fi citit ceva critica...si poate ca ar fi fost mult mai bine sa fii citit critica in loc sa tocesti comentariul la ion si la basm....dar fiecare face cum stie...
   p.s:nu tre sa fii mare filolog sa abordezi un astfel de subiect(nu aveai de scris decat 3 pagini...nu o carte)....
   pt un anume iulian...foarte revoltat ca nu a avut ocazia sa scrie despre ion,ana si florica....


   si mai sunt sigura ca ai luat 10 la proba orala....tot pt dl iulian...
  • 0 (0 voturi)    
   aaaaaaa (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 20:23)

   oakfly [anonim]

   pai daca si subiectul II vi s-a parut greu(ma adresez celor care au comentat) atunci sunt foarte fericita...ba chiar implinita ca a cazut aceasta magnifica varianta...chiar asa...cum sa vb voi despre constiinta de sine in absenta ei???sau despre faptele care ne definesc.....horror...
  • 0 (0 voturi)    
   subiecte de toata jena (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 20:27)

   saracii de noi [anonim]

   cand am primit subiectele si am vazut ce varianta e ma luat cu calduri,greatza,plansete...a fost una dintre cele mai grele variante din alea 100 si sansele sa pice tocmai erau f mici...si surpriza!!tocmai o varianta pe care nici profi nu credeau ca o sa pice la bac...tocmai asta a fost.si culmea e ca trebuia sa pice varianta 87 nu varianta 78 pentru ca primul numar extras a fost 8 si al doilea 7.deci...tot ce sa intamplat e cam cu semnu intrebarii.
  • 0 (0 voturi)    
   Asta e (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 21:03)

   Paul Fiterau [anonim]

   Si eu am dat bac-ul si recunosc, nu m-am pregatit cum ar fi trebuit adica nu am tratat toate operele/autorii la fel. Peste traditionalism am trecut repede insa totusi am retinut cate ceva si am memorat poezia lui VV, deci am avut ce aburi la subiectul III(aproape 3 pagini scris mic). In rest a fost OK, textul de la I a fost jalnic ce-i drept, dar cerintele nah, partea cu perspectiva discutabila dar cam la toate puteai scrie(nu cred sa pierd mai mult de 0.5-0.7 pct la SUB1).
   Problema vine de la faptul ca eu am invatat la un liceu teoretic REAL, si asa cum la la mate exista L1 si L2 asa si la romana trebuie sa existe o diferentiere. Sincer, la ce-mi foloseste romana daca in programare am nevoie de engleza, daca la Alcatel ai nevoie de engleza/franceza pentru a fi angajat. Si nu favorizez analfabetismul dar totusi fratilor, cred ca trierea s-a facut intr-a opta la capacitate si bun, poate nivelul acela nu e suficient, dar nici asa n-am ajuns, mai ales cei care nu se vor mai intersecta cu romana in viata.
   Ma bucur totusi ca a trecut, si nu-mi pun probleme de trecere ca un 7-8 cu muuulta sansa 9 tot iau. Dar nu mi se pare corect sistemul acesta.
   Cei care considera ca noi suntem cei responsabili, gresiti. In anii anteriori era o urna cu 10 subiecte, secrete ce-i drept, DAR in 10 subiecte fratilor, intra traditionalismul? Sincer! Nu cred, de fapt spun sigur ca nu intra. Ce mai, ca nu intra Barbu, nu intra Alecsandri! Daramite prapaditul asta de Voiculescu!
   Suntem generatia de testare a unei metode aberante. Va urez tot succesul celor aflati in situatia mea. La mate repetati-va 38-ul, ca daca pica ala, oameni suntem.
   Imi pare rau ca invatamantul a ajuns in stadiul asta. E o debandada, un haos. Si sa nu mai vorbesc de directiile (nu literare) care le are. Ce vor ei defapt? Sa creeze roboti care invata mecanic!? Sincer, totul trebuie schimbat de la radacini! In special la romana, unde imaginatia trebuie testata, si nu capacitatea de a memora! Poate la anul...
  • 0 (0 voturi)    
   fara cuvinte!!! (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 21:32)

   roxana [anonim]

   nici nu stiu de unde sa incep...hmmm. intr-adevar greu subiectul de la partea a treia... asta ne-a fost norocul, ce sa-i faci???? sunt dezamagita de subiect dar mai mult sunt dezamagita de mine k la traditionalism a fost una dintre poeziile care mi-au displacut si din care nu ma retinut mare lucru. si imi pare extrem de rau acum k nu m-am ocupat mai mult de poezie. speram sa iasa proza dar... norocul nu prea a fost de partea mea. daca stiai traditonalismul nu cred k era extrem de greu sa faci acest eseu...
  • 0 (0 voturi)    
   degeaba sariti (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 22:40)

   nasol [anonim]

   Nu stiu de ce toti cei din afara situatiei se baga in seama spunand ca domle ca daca citeai, faceai. Nu stiu cum sa va spun, dar eu traditionalismul, poezia in sine am comentat-o pentru ca am aruncat un ochi si pe ea inainte de bac, desi nu era importanta. Problema este alta, ca la o privire pe barem am observat ca daca iau 15 puncte cel mult este foarte bun. De ce? Pentru ca pe langa acel comentariu trebuia facuta o comparatie intre simbolism, moderism si traditonalism si cam ce preia traditionalismul din fiecare. Fratilor poezia invatata credeti-ma ca nu era suficient. Trebuia sa-ti pui serios mintea la contributie, trebuia sa stapanesti temeinic toate prostiile care definesc aceste curent astfel avand abilitatea de a gasi acele elemente si de a face "un studiu de critica" la bac. Asa ca va rog frumos, cei care ati dat bacalaureatul acum cativa ani sa nu va bagati in seama pentru ca problema nu a fost poezia in sine (daca era un simplu comentariu era ok) ci enuntul si prostiile pe care trebuia sa le scrii pe langa. Cei care au dat bacul acum ceva vreme nici macar nu stiu ce-i ala discurs argumentativ. Asa ca sincer va rog sa va abtineti ca faceti de k*t. Pt cei care dau bacul va doresc multa bafta
  • 0 (0 voturi)    
   sunt alaturi d liceeni (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 22:50)

   MARIA [anonim]

   toti ati trecut prin emotiile unui BAC,dak ati trecut,intorceti-va in timp si amintiti-va cum a fost.....valabil si pt asa zisi "intelectuali" care nu stiu sa desparta nici macar cuvintele.dak sunteti asa destepti precum pretindeti....REZOLVATI-LE VOI "INTELECTUALILOR".....oricum trebuia sa pice varianta 87....ati vazutt bn?....87....ati vazut cand s-a facut extregerea?le-au inversat......si cei care ati mai dat comentarii impotriva liceenilor din ziua d azi,amintiti-va ca ati dat bac-ul doar la 2 probe ....nu la 5 ca in ziua d azi si nici macar p acele 2 nu ati fost in stare sa le treceti cu nota maxima....asa ca TACETI.Daca dadeati voi bac-ul anul acesta....erati la fel d revoltati k liceeni d anul asta.apropo....sa nu credeti k eu a dat bac-ul anul acesta...totusi, profesorilor tare as fi vrut sa va ascult atunci cand citeati pt prima data subiectul.d fapt toata vorbaria asta e d prisos....A TRECUT..
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Sâmbătă, 30 iunie 2007, 23:50)

   bogdan [anonim]

   sunt un elev care tocmai da bacul si tin sa precizez ca citind comentariile de mai sus imi dau seama de anumite lucruri .
   1 toti sunt de acord ca a fost greu
   2 cei care nu sunt de acord o dau cotita ca bacul tre sa faca departajarea intre elevii buni si cei mai putin buni
   sunt de acord insa dupa cum spune ci criticul manolescu , nu se da asa ceva la bac
   eu unu am scris pt ca am reusit sa trec prin materie , nu zic ca mi-a placut , am invatat pt ca am zis ca poate pica ,
   dar tre sa tinem cont ca sistemul cu variante e un cacat , si daca ministerul tot se tine de experimente pe care le aplica bietilor copii care tocmai sustin bacul sa nu uite ca se joaca cu vietile noastre.
   inaintea de a pune in aplicare un experiment cum a fost acesta cu variantele cele 100 , mai bine trebuiau sa se gandeasca mult mai bine si sa vada daca va merge
   subiectul a fost greu , partea si partea a 2 nu chiar , dar partea a 3 da a fost grea , nu ajungea sa bati campii , ci sa faci corelari legaturi intre idei si intre cele 3 curente despre care vb manolescu , se vor note cum nu sau mai luat si rez cred ca vor nu chiar bune
   sper ca la corectare sa se arate un dram de indulgenta
   la revedere
  • 0 (0 voturi)    
   De ce sunt defavorizati elevii de profil real? (Duminică, 1 iulie 2007, 0:06)

   mama_mare [anonim]

   Cine mama dreaq a stabilit modul asta de sustinere a probelor de bac? Ce a fost in capetele lor patrate cand au stabilit ca la mate sa se dea examene cu grad diferentiat de dificultate in functie de profilul urmat, iar la romana sa dea toti elevii la fel, chiar daca cei de la real au mult mai putine ore de romana in programa?
   De ce elevii de profil uman nu dau matemetica ,dar elevii de profil real dau romana cu acelasi grad de dificultate ca cei de la filologie, care fac 8 ore de romana pe saptamana?
   Voi, prealuminatilor care ati stabilit metoda asta,va asteptati ca un elev care face 8 ore de mate pe saptamana sa devina si critic literar?
   In alta ordine de idei, a verificat cineva din minister toate aceste variante inainte de a le baga in programa de bac? A vazut cineva ca si la mate sunt subiecte gresite? Sau prea distinsii domni si doamne nu au timp?
   Am citit toate postarile si am un gust amar si un sentiment de revolta vazand cum unii le reteaza aripile bietilor copii cu cinismul lor. De unde stiti voi ,capete obtuze,ca sunt toti lenesi? Sunt copii care au pierdut nopti facand variante la mate si invatand lucruri inutile la romana,ptr.ca nu se vor lovi niciodata de ele,ptr ca nu vor urma facultati de profil .Era mai de inteles sa se dea subiecte cu grad diferentiat de dificultate in functie de profil, asa cum s-a procedat la mate, dar ce rost are sa se complice domnii din minister? E mai bine sa lase copiii sa toceasca niste lucruri pe care le vor uita peste putin timp, asa cum se intampla cu lucrurile invatate mecanic si fortat, inutile de altfel, daca nu urmeaza profilul de filologie.Ce il intereseaza pe un cibernetician, profesional vorbind, un eseu argumentativ despre "imaginarul poetic traditionalist" ?
   Ptr toti cei care se baga in seama cu comentarii docte despre cum si cat inavata liceenii ptr bac: MAI TACETZI DREAQ , ATATA TIMP CAT NU SUNTETZI IN LOCUL LOR!
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Duminică, 1 iulie 2007, 0:18)

   iuliana [anonim]

   dragi elevi, nu va mai plangeti de dificultatea subiectelor de la lb romana fiindca primele doua subiecte puteau fi rezolvate lejer si de un elev de clasa a 8-a.intr-adevar,subiectul al 3-lea cerea putina informatie extra, dar si putina logica. imi pare rau sa va dezamagesc,dar am terminat un liceu, profil real in care am invatat foarte multa literatura,ceea ce mi-a usurat admiterea la o facultate umana. ba mai mult, m-am mentinut in primele locuri la facultate,depasindu-i si pe cei care pretindeau un bagaj de literatura si critica literara.nu vreau sa va dezamagesc, dar lb romana nu inseamna numai ce inveti liceu,mai inseamna si o ora,doua petrecute saptamanal cu o carte buna in mana.dar va urez multa bafta fiindca sunteti copiii pe care noi ii pregatim.
  • 0 (0 voturi)    
   ......pt. 176 (Duminică, 1 iulie 2007, 0:27)

   baubau [anonim]

   ce s-a extras main intai?....pt unitati sau zecimale?
  • 0 (0 voturi)    
   Probleme (Duminică, 1 iulie 2007, 0:28)

   Ela [anonim]

   Problemele pe care nu se pune accent sunt gramatica, ortografia (cum zicea cineva mai sus, exista atatia dintre noi care inca nu stiu cu cati "i" trebuie sa se scrie cuvintele, si intalnim acest lucru pana si in subtittrarile de pe MTV - halal exemplu pentru tineri). Acestea poate sunt mai urgente decat comentariile literare.
   Nu spun ca o deschidere catre literatura si intelegerea operelor trebuie ignorata, dar nu stimulata prin "tocire". Argumentele trebuie sa fie logice, iar asta este treaba profesorului.

   Din moment ce subiectele au fost disponibile de atata vreme pe internet, nu ar trebui sa se planga nimeni, pentru ca acestea, grele sau usoare ar fi trebuit dezbatute deja.

   Un alt lucru care mi s-ar parea normal ar fi sa existe subiecte diferite pentru cei de la profil uman. Ei au un bagaj de cunostinte (sau ar trebui sa aiba) mult mai vast. Au ore mai multe de literatura, plus mai multe cunostinte de filosofie de exemplu, care ajuta la descifrarea unui text literar. Din nou, nu spun ca cei de la profil real ar trebui sa fie scutiti de aceasta parte, dar faptul ca pregatirea nu este aceeasi indica faptul ca trebuie sa existe o diferentiere si la nivel de subiecte!
  • 0 (0 voturi)    
   ne pune sa invatam carti si ei ne dau de comentat citate.... (Duminică, 1 iulie 2007, 0:51)

   cry [anonim]

   majoritatea care nu au trecut acum de curand prin asa ceva spun a fost usor...daca a fost usor.da este usor daca ai o poezie in fata si dak iti da sa faci ceea ce ai avut de invatat nu sa comentezi aiurea niste citate...am dat si eu bacul acum si nu va imaginati cat de greu a fost sa scoti o pagina ptr ca mai mult nu aveai nici macar in caiet...asa ca degeaba spuneti a fost usor...
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Duminică, 1 iulie 2007, 1:14)

   shakuran [anonim]

   a fost subiecte exagerate ; am terminat in promotia 2004 si am urmarit si generatiile ulterioare ; ieri cand am luat subiectele in mina (de la un coleg de 34 de ani care care incerca pentru a 4 oara sa ia bac-ul) am ramas perplex ; mi am dat seama de masacru instant ; problema nu este la continutul subiectelor ci la formularea lor foarte greoaie - normal ar fi fost sa inteleaga si ultimu elev ce se vrea de la el prin acest examen -
   parerea mea nu va mai luati de elevi , mai ales voi dragi profesori care va incantai privirea cu aceste comentarii , caci pina la urma oameni suntem cu totiii ; eu m-am gandit in prima faza la emotiile lor de dinainte si la momentul cand se citesc cerintele - dramele marunte nu s de luat in seama?
   cat despre raii care spun ca elevi stau prin baruri beau si fumeaza : e normal sa stiti lucru asta daca toata ziua stati in bar alcoolicilor. si le purtati lor grija . majoritatea elevilor nu sunt asa numarul celor care pun mintea pe catedra e mai mare decat a rebuturilor si e problema d-vs daca aveti ochi critic numai pentru rebut.
   mentionez inca odata ca aceste comentarii nu ar trebui sa existe critici la adresa adevaratului senior : ELEVUL caramida victimizata a sistemului
  • 0 (0 voturi)    
   pentru\'\'mama\'\' de la ion vasile (Duminică, 1 iulie 2007, 8:15)

   ion vasile [anonim]

   pentru poz. 167. Da am dat bacul dar acum vreo 25 de ani cand poate tu nici macar nu erai prin zona. La modul cum te exprimi fata de cineva pe care nici nu-l cunosti cred ca un IQ negativ te cam ''prinde''
   Si unde spui ca e metodologia asta ?
  • 0 (0 voturi)    
   subiect bac limba romana proba scrisa (Duminică, 1 iulie 2007, 8:34)

   Eugen Arghirescu [anonim]

   Nu cred ca cei care au elaborat subiectele pentru proba scrisa la limba romana au inteles ca de fapt rezultatele trebuie sa reflecte nivelul absolventului dupa 12 ani de studiu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Subiecte absurde si stupide care de fapt demonstreaza nivelul foarte scazut al invatamantului romanesc in frunte cu cu cei ce coordoneaza acest sistem . RUSINE SI IGNORANTA
  • 0 (0 voturi)    
   un sfat (Duminică, 1 iulie 2007, 8:47)

   am trecut prin asta [anonim]

   Am dat Bac-ul in 1999 (la profil Informatica fiind); in acel an a fost obligatorie proba la Istorie si s-a intamplat ceva similar cu topic-ul blogului, in sensul ca un subiect de 4 pct (din 10) facea referire la un partid prezentat in 1/2 pagini de carte (in conditiile in care trebuiau invatate peste 600 de pagini (clasa a 11-a si a 12-a);
   si atunci s-a intamplat la fel, pilosii si norocosiii care au putut copia au luat note mari, probabil si cativa eminenti, insa la restul a fost jale; eu am luat nota 6 si am fost printre primii in liceu;
   mai departe a urat facultatea, unde situatia nu s-a schimbat, cam aceleasi probleme, aceeasi profesori idioti, in fapt acelasi sistem de invatamant.
   MORALA: IN TARA NOASTRA TOCITUL E PE PRIMUL PLAN SI ESTE O MARE GRESEALA
   Oameni buni, va spun, nu conteaza ce invatati in scoli, ce note luati, nu va mai sinchisiti, important este cum va descurcati in viata; eu lucrez acum intr-o banca (nu am intrat cu spaga sau ceva de genul asta) si am ajuns team-leader; am avut subordonati cu note extraordinare in scoala si care nu stiau sa conceapa un amarat de raport (lipsa de imaginatie), insa alti oameni cu note mediocre in scoala care se descurca excelent in campul muncii fiindca ii duce capul si nu au stat sa isi consume neuronii pe lucruri inutile cum incearca sa ne oblige minunatul sistem de invatamant romanesc
  • 0 (0 voturi)    
   Bac-ul de azi (Duminică, 1 iulie 2007, 11:47)

   alina istodor [anonim]

   Azi a lua note mari la bac inseamna in proportie de 90% sa ai parinti cu bani: se strang cate 30Ron*18 elevi pentru supraveghetori, se platesc cu 250Ron sau mai mult pt fiecare punct cu care ti se mareste nota......(destule argumente?)
   Conteaza atunci ca subiectul a fost naspa?
   Conteaza atunci acei 10% elevi care invata pe bune si care se vad defavorizati doar prin faptul ca ei iau note pe merit iar altii pe bani?
   Oare profesorii corectori (unii) stiu ce trebuia scris la acel subiect III? Intervine iarasi subiectivitatea de a nota cu 30 punte un subiect....pe care probabil....il stiu....(cam multe puncte)
   Multa bafta si mai ales noroc celor care au invatat cu adevarat!!! (sa nu aveti parte de supraveghetori care sa va streseze tocmai pt faptul ca ei nu au primit nimic, din egoism sau din razbunare)
  • 0 (0 voturi)    
   grrrrr (Duminică, 1 iulie 2007, 12:34)

   Deea [anonim]

   nu e deloooooc normal ce se intampla. chiar daca unii spun sa nu ii compatimim pe copiii de 18 ani, nu stiu cine ar putea face fata unui asemenea subiect.. cat dspr faptul ca ar fi avut acele 100 de variante si puteau sa le rezolve chiar de 2 ori... amintiti'va ca sunt 6 probe la bac... SASE, nu doar la romana... si inca o chestie extrem de... ciudata, sa nu zic altfel. cei de la real dau proba la romana la fel ca cei de la filo... si ce romana se face la un profil, si ce se face la celalalt :| vi se pare firesc? mie nu :D
  • 0 (0 voturi)    
   Trist (Duminică, 1 iulie 2007, 12:56)

   danuts [anonim]

   Cred ca multi dintre voi nu stiti ce spuneti. Ah, deci daca am invatat ca un sclav timp de doua luni Camil Petrescu, Rebreanu, Slavici, Preda, Caragiale, Eliade, Eminescu, Bacovia, Barbu, Blaga, citit carti peste carti, cu 10 si 10, respectiv, la oral, luat pe bune, meritam oare sa-mi pice o abominatie de varianta ca asta? O varianta care avea sansa de 2% sa cada? Credeti ca se astepta cineva ca, in loc de statistic probabilul roman, nuvela, poezie romantica sau simbolista, in loc de teatru sau modernism, sa se trezeasca cu obscuritate de cerinta pentru traditionalism pe foaie? Nota de 10 e practic intangibila in examenul asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Nedreptate (Duminică, 1 iulie 2007, 13:39)

   Ralisa [anonim]

   Chiar nu este corect ce se intampla....cei de la profil real(la care se pune baza pe mate,bio,fizica,chimie....) nu fac ramana ca cei de la profil uman,poate nu fac chiar deloc.La mine de exemplu...s-au schimbat anul acesta 2 profesori....si sa nu ma vb cum decurgeau orele de ramana....Cu toate astea am am avut aceleasi subiecte ca cei de la uman....Ar fii curios ce s-ar intampla dak ar da si ei la mate cum dam noi....ce ar face?Sa nu mai vb de varianta care s-a extras care a fost o tampenie....Primele 2 sunbiecte am fost acceptabile,dar nu pot sa mai astept sa imi dea maximum de puncte,pt ca nu stii ce corectorii frustrati mai nimeresti,si ce nu le mai convine....iar de sub ar 3 lea nu mai vb ce nu are rost....o tampenie....atata nedreptate...
  • 0 (0 voturi)    
   pentru 106 (Duminică, 1 iulie 2007, 13:39)

   Tot Eu [anonim]

   Ce sa zici si tu ... poate esti in aceeasi situatia ca si saracul om...il regretati pe Ceausescu si il votati pe Iliescu...Imi este sincer mila de voi...mai bine ati recunoaste ca invatamantul la noi in tara nu poate sa primeasca o nota de trecere...si crede ca am cu ce sa compar!!! Asa ca prietene mai gandeste-te inca odata cui tii partea...elevilor sau celor ce au alcatuit aceste subiecte?
  • 0 (0 voturi)    
   ah (Duminică, 1 iulie 2007, 14:05)

   tot danuts [anonim]

   Pentru bunicii comunisti care mai apar ocazional prin comment-uri, care vorbesc de 'tinerii nostrii' si de adolescentii 'din ziua de azi' care ar trebui sa mai puna osul la munca.. traiti intr-o lume fictiva, fratilor, simtul realitatii v-a parasit din cauza abuzului de tvr1 si romania actualitati. Luati-va basca din cui, duceti-va si plimbati-va prin parculetul din fata blocului, jucati un sah, si incercati sa va bucurati de ce v-a mai ramas din viata lipsita de valoare, nu mai consumati curentul, impartasindu-va opiniile needucate pe site-uri de stiri. Internetul nu va vrea, prietenii mei atrofiati fizic si psihic, si, cu toata sinceritatea, decat sa va pierdeti timpul si pensia deja minuscula aiurea, mai bine v-ati apuca de economisit pentru un loc de veci mai elegant, poate o cruce de marmura, sau, daca sunteti norocosi, un cavou spatios.. sigur ar fi o investitie mai inteligenta. Lasati bacul si elevii, va depaseste totalmente situatia.
  • 0 (0 voturi)    
   pt 122 (Duminică, 1 iulie 2007, 15:38)

   Deea [anonim]

   si eu sunt la mate info si voi da bacu' anul urmator... si mi'e o frica la romana de imi vine sa fug.. si nu ca am fi noi o clasa ce nu invatam sau asa cva (suntem cea mai buna cls din liceu.. totusi) dar nu am putea face fata unui asemenea subiect.. si nu poti spune ca la celelalte materii vom face de 10... sau ca vrem 10 pe linie.. vrem pur si simplu dreptate!! cum cei de la filo au 6-7 ore de romana pe saptamana..... n'au decat sa le dea traditionalism sau ce o mai fi.. iar noi cu 3 ore... scuze, dar chiar nu se poate ajunge la acelasi nivel... ca sa nu mai zic ca se intra si la licee, asa, dupa ureche... daca imi va lua locul la facultate unul de la filo, ca doar a avut media la bac mai mare ca a mea, sa nu imi vina sa ma urc pe pereti de nervi? wtf? ca se trezeste unu mai "destept" ca mine.. ha! (exculzand variantele cu mita si altele deja binecunoscute). si in plus... mai e si noul DOOM, cu niste reguli de iti vine sa versi nu alta... e ingrozitor ce se intampla... ca sa nu mai zic ca la anu' se schimba tot... si evident vom relua rolul de cobai ce l'am jucat si in cls a 8a... ca doar asa e la noi....
  • 0 (0 voturi)    
   varza..criminal....pfuu (Duminică, 1 iulie 2007, 15:52)

   andreea [anonim]

   primu subiect si al doilea a fost ok ..kat d kat..da al treilea...crima p fata.....nu inteleg c au astia?chair vor sa invatam toate porcariile?aa..pai sa inteleg k am intrat in U.E. si s au schimbat toate?pana si eminescu si creanga nu mai is poate destui d buni pt U.E...acu trebuie sa i invatam p modernistii astia kre s trezesc noaptea cu niste idei prostesti.....ce naiba ii in tara asta?astia vor elvi destepti..si ne pika asa...p capete....pfuuu..d capu meu....asa nu mai ii democratie..ii comunism p fata..:))..mno spor la celelate probe...si P.S. pt aia kre zik k am avut timp sa invatam...nu cred k ai avut timp sa inveti in 5 luni 600 d variante...mai ales k numai la unele din ele s au dat rezolvarile..in plus d asta...tampitii astia din minister le au schimbat d cel putin 2 ori..k s gresit k nu stiu ce ..bla.bla..deci dupa c t chinuiai sa le rezolvi..le schimbau....puii mei..k ma mut in jungla...
  • 0 (0 voturi)    
   Un pic de detasare... (Duminică, 1 iulie 2007, 16:32)

   FairPlay [anonim]

   Desi am dat bac-ul de multisor, acest gen de subiecte mi-ar fi atras imediat atentia si cred ca mi-ar fi placut sa le rezolv (mai ales daca nu as fi fost pregatit in mod special la temele propuse!):
   1. Eseul de tip argumentativ presupune ca ai o idee (care poate fi chiar para subiect), pe marginea careia glosezi pro si contra. Daca nu stii nimic despre "imaginarul poetic traditionalist", atunci scrii despre "imaginarul poetic" (amintind doar en passant de traditionalism) - ceea ce conteaza este ca stiti sa va expuneti ideile intr-o succesiune coerenta si logica! Uitati-va numai care sint criteriile de punctare si o sa vedeti ca in mod intentionat au fost scosi "hors de sentiers battus" ca sa se sondeze reactia elevilor la o situatie neasteptata.
   2. Cu acest gen de subiecte m-am lovit cind am dat testul IELTS (Academic level)! Cu siguranta ca nu cunostintele mele de engleza au contat (un absolvent de filologie ar avea in mod cert un vocabular cu mult mai bogat decit mine), ci modul in care mi-am expus ideile - avind totodata grija sa nu fac greseli care m-ar fi putut depuncta. Strategia a dat bineinteles roade (peste asteptari).

   Stiu ca unora o sa li se para discutabil faptul ca "elementele de logica" au o pondere mai mare decit "cunostintele de vocabular". Dar daca pina si englezii pun accentul pe logica, atunci dati-mi voie sa iau partea celor care au conceput subiectul la romana in aceasta maniera si sa-i felicit.
  • 0 (0 voturi)    
   extreme (Duminică, 1 iulie 2007, 17:02)

   all3xa [anonim]

   subiectul nr 3 d la bac este aici discutat numai la extreme... si eu am dat bacu' anu' asta...si eu am avut traditzionalismul...si eu ma aflu printre cei care au neglijat varianta asta knd am recapitulat...DAR miniul d cunoashtiintze d kre consider k am dispus...m au ajutat sa scriu 2 pagini...si nu sa "bat campii cu gratzie" ci sa scriu informatzie CORECTA sa ma refer la o poezie p kre nu era necesar dkt sa o citeshti si sa intrerpretezi folosindu te d abilitatzile p kre le ai "akizitzionat" in 4 ani d liceu....n am scris 3 pagini...sunt convinsa k n am facut perfect...dar cel care va citi lucrearea makr va puncta ceva pt k am avut o idee...am stiut sa ma exprim, am scris corect gramatical, am folosit punctuatzie adecvata,lucrarea arata OK, am definit traditzionalismul...si am evidentziat trasaturile lui in opera la care m am referit...si am incercat sa interpretez...kt m a dus p mine kpu' citatul ala nenorocit al criticului si sa ajung la o concluzie.... si toate astea fara sa fi tocit comentarii sau cine stie c alte lucrari...ci doar cu kteva cunoshtiintze d baza p kre un profesor d romana trebuia sa l puna la dispozitzia elevilor in cei 4 ani d liceu...nu o sa iau 10...desi speram la romana sa ma descurc...dar poate 8.5 - 9 iau...si tzinand cont d faptul k dk ma straduiam si dk dadeam mai multa atentzie subiectului, puteam sa fac mai mult...imi asum nota si sper sa intru unde mi doresc! multa bafta tuturor...si nu mai dramatizatzi... suntem multzi kre vrem mult invatzand putzin...
  • 0 (0 voturi)    
   hmmm (Duminică, 1 iulie 2007, 17:55)

   anonim [anonim]

   am dat bacul anul asta la romana si trebuie sa recunosc ca sb au fost extrem de grele...ma consider nororcoasa ca mi-a fost atata de frica sa nu pice traditionalismul...si mi-am invatat :) Oricum, astea nu sunt subiecte de nivel mediu, asta e clar... dar nu inteleg de ce se comenteaza atat de mult pe tema asta. Toata lumea stia ca si traditionalismul e in programa, nu? Dak era prea greu, nu se baga, sau dak nu era obligatoriu. Toti au avut acces la cele 100 de variante... Partea nasoala e ca probabil 90% au fost puse de umplutura, iar varianta care ne-a picat...a fost exact in categoria asta :( un copil mediu nu e obligat sa stie lucrurile astea...dak pica un Eminescu, un Bacovia, era alta mancare de peste... dar nush ...
   Nu putem sa contestam ministerul ca ne-a picat traditionalismul...putem insa sa contestam faptul ca nu ni s-a cerut un simplu comentariu, ci sa explicam cuvintele unui critic, cu privire la influentele simbolismului, modernismului in traditionalism...si asta dragii mei...e cam NASPA
  • 0 (0 voturi)    
   URMARITI PRESA (Duminică, 1 iulie 2007, 19:29)

   iuliana obreja [anonim]

   PENTRU CEI CARE AU IMPRESIA CA SUNT FOARTE BINE STIUTORI SI TOT CRITICA ELEVII CITITI SI VA DOCUMENTATI"Au iesit aproape plangand de la examen! Elevii care au dat bacalaureatul la limba romana au ramas socati de cerinte. Si profesorii reclama faptul ca subiectele au fost foarte dificile. Mai ales-cel de-al treilea despre care pana si criticii spun ca e... aproape nerezolvabil! Elevii au fost surprinsi de subiectele de la romana. Subiectul 3 care a dat batai de cap elevilor porneste de la un citat de-al lui Nicolae Manolescu. "Traditionalismul nu este convertirea semanatorismului, traditionalismul este un stil, o forma inventata de poetii moderni, iesiti adesea din scoala simbolismului".

   Insusi criticul literar e de parere ca subiectul nu putea fi rezolvat decat daca elevii ar fi citit manualul coordonat de el. Profesorii trebuia sa fi stabilit bibliografia. &#8222;Daca elevii au invatat dupa manualul coordonat de mine exista informatia, daca nu, nu e rezolvabil,&#8221;
   a declarat Manolescu. Profesorii de romana spun ca subiectul nu a fost deloc bine redactat. In plus, nu era singura propunere ambigua din cele o suta postate pe Internet.

   Cei mai multi elevi care au iesit de la proba de romana spun ca nu au inteles cerinta. Rezultatele finale la bacalaureat vor fi publice in mai putin de doua saptamani"
  • 0 (0 voturi)    
   URMARITI PRESA -continuare (Duminică, 1 iulie 2007, 19:31)

   iuluiana obreja [anonim]

   PRIN URMARE OPINIA MEA A FOST INDREPTATITA. NU AM FACUT APOLOCIA ELEVILOR CARE DUPA OPINIA DUMNEAVOASTRA NU AR FI INVATAT.VA ROG SA INVATATI SA RESPECTATI TINERII DIN ACEASTA TARA. IN ALTA ORDINE DE IDEI IMI DORESC CA IN ROMANIA SA SE FACA CU ADEVARAT IN SCOLI MATERIA DE LIMBA SI :ITERATURA ROMANA CU INTREAGA PALETA DE PROBLEME. INCA O DATA FAC APEL LA TOATE FORURILE INDREPTATINE SI LA OAMENII DE LITERE SA SE EXPRIME IN PRESA SI SA CEARA INTOCMIREA UNEI PROGRAME ADECVATEA LA ACEASTA MATERIE FOARTE IMPORTANTA .NU MA DERANJEAZA NICI O OPINIE DAR, MACAR AVETI DECENTA DE A VA ARGUMENTA OPINIILE. DORESC UN INVATAMANT CU ADEVARAT CURAT. MA INTERESEAZA SOARTA TINERILOR NOSTRI! VA IUBESC COPIII SI FITI TARI! VA TIN PUMNII IAR PE DOMNII PROFESORI DIN ACELE COMISII CARE AU GRESIT II ROG FRUMOS SA NU UITE CA SI EI AU COPIII. SI PE DOMNIILE SALE II ROG SA VA RESPECTE COPIII ASA CUM SUNTETI VOI CU BUNE SI CU RELE. VOI SUNTETI PRODUSUL ACESTEI SOCIETATI. IL ROG PE DOMNUL MINISTRU SA VEGHEZE CA LA URMATOARELE PROBE SA FITI INDREPTATITI NU BATJOCORITI. SUNT CONVINSA CA DOMNIA SA A INTELES UNELE FENOMENE NEGATIVE DE CARE TREBUE SA SE OCUPE.SI DOMNULUI MINISTRU II UREZ SUCCES IN A FI PRIN ACTIUNILE DOMNIEI SALE ALATURI DE VOI!
  • 0 (0 voturi)    
   despre proba scrisa la romana (Duminică, 1 iulie 2007, 22:49)

   unu [anonim]

   ce sa zic, si eu am dat vineri la romana, dar sincer nu am fost foarte surprins avand in vedere ca la probele de la oral (germana si romana) am picat numa subiecte nasoale si nu am luat 10 ca toti ceilalti, am luat 8 respectiv 9,50. si NU a fost atat de greu subiectu incat sa se faca asa o mare tragedie. ce trebuia sa stii mare lucru .?? insusi cuvantul traditionalism se autodefineste. se putea filozofa pagini intregi despre asta iar daca trageai cu urechea prin stanga, dreapta tot prindeai ca in poezia aia era vorba de suferinta lui iisus inainte mortii bla bla si ca e scrisa de vasile voiculescu. tot omu stie ceva despre religie atat cat sa infloreasca cate ceva despre asta. si daca scriai asa vreo 2 aiurea-n tramvai maram "la subiect" iei cel putin 1,5 din 3 puncte. asa ca nu inteleg disperarea asta manifestata de toata lumea. vorba aia .. de tocit stie toata lumea de s-au saturat profesorii de atata lapusneanu, ilie sau ion. parerea mea este ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe parerea fiecaruia si capacitatea fiecaruia de a dezbate un subiect ca doar se vrea a fi test de MATURITATE si nu de invatat pe de ost ca la gradinita.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Luni, 2 iulie 2007, 0:00)

   mihaela [anonim]

   o parte din vina o avem si noi dar mai vinovati sunt unii profesorii , care vin la scoala si nu-si dau niciun interes sa-i invete pe elevi sa-si puna mintea la contributie. sunt curioasa cati dintre profesori predau planul unui comentariu sau a unei argumentari, le e mai usor sa ne dea comentariu....spunea cineva ca subiectele s-au dat de acum doua luni, dar sunt curioasa daca stie ce inseamna sa rezolvi atatea subiecte ca timp, plus bac-ul nu se da numai la o singura materie. la limba romana e prea multa materie. ar trebui sa-si puna un semn de intrebare profesorii de ce poeziile sunt o problema pt elev. acum astept cu sufletul la gura rezultatele. multa bafta tuturor.
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Luni, 2 iulie 2007, 1:30)

   laura [anonim]

   sunteti seci cu totii!!!!si mai ales care zic ca nu a fost nush cat de greu subiectul 3!!!!mah ati fost akolo????is foarte curioasa de cum vati fi descurcat voi!!!vai s'amar de capul vostru...eu am invatat mult ..si da am scris totul...dar intreaba tu o persoana de la tara sau din estul tarii ,cati vor trece,cati au fost pregatiti ptr subiectul asta???nu toti au net sau au avut 20lei ptr cartea cu raspunsuri la variante!!!asa ca nu mai fiti si voi asa de seci!Profesoara mea nea dictat in caiet o pagina de comentariu si nimic de traditionalism!!Eu am fost de vina??si nici macar nu am recapitulat asa ca nu va faceti voi asa mari genii ca nu sunteti!!!subiectul in sine a fost foarte greu..si nici prima parte no fost nush ce usor..a doua parte,da,a fost usoara....in rest foarte greu ptr pers medii!!!
   Desi is la un liceu foarte bun din oradea la noi in claSA cand am aflat subiectul majoritatea au inceput sa planga...da' apoi altii!!!
  • 0 (0 voturi)    
   bac-ul asta... (Luni, 2 iulie 2007, 2:04)

   ana [anonim]

   Sincer , mi se pare o porcarie ... Am dat bac-ul acum 2 ani si am luat o nota destul de buna la romana . Daca as fi fost acum in locul copiilor , nu stiu daca as fi luat nota 5 . Mi s-a parut foarte , foarte dificil ............ nu stiu ce sa mai zic . Lumea a luat-o razna . Bafta , dragii mei . Asta e ... Poate o sa fie mai indulgenti la corectat .
  • 0 (0 voturi)    
   data de 5 iul este joi si nu miercuri (Luni, 2 iulie 2007, 8:26)

   NELU [anonim]

   atentie la calendar , corectati data si ziua din text.corect este joi 5 iulie este ultima zi de bac......?????
  • 0 (0 voturi)    
   hmmm... (Luni, 2 iulie 2007, 10:05)

   ymy [anonim]

   ...a fost nashpa subiectul....mai ales ca nu a fost predat la mine la colegiu....la clasa...in fine chestia cea mai nasoala e ca nimeni nu se gandeshte la elevi...
  • 0 (0 voturi)    
   SUBIECTUL 3 FOARTE GREU (Luni, 2 iulie 2007, 12:09)

   geo [anonim]

   subiectul 1 si 2 au fost cat de cat usoare,rezolvabile....dar subiectul 3 a fost exagerat de greu :((.cum as putea eu sa rezolv un asemenea subeict daca in primul rand nu mi-a fost predat la clasa si in al doilea rand sunt la o clasa de matematica informatica unde nu se pune punctul pe limba romana avand doar 3 ore pe saptamana in comparatie cu cei de la filologie care au si 8 ore pe saptamana.mi se parea foarte corect sa fie un subiect mediu sa se tina cont de toate detaliile.din sutele sau miile de profesori de limba romana care sunt in toata tara nu stiu cati sunt in satre sa rezolve acest subiecte.cine au facut aceste subiecte sunt niste omanei inconstienti!!!!!! sper ca la celelalte materii sa se extraga o varianta medie si la limba romana sa fie foarte indulgenti al corectat.pentru rezultatele care se vor lua sunt de vina in fffffffff mare parte profesorii care nu isi dau nici un interes la clasa nici macar sacsi predea toata materia.bafta multa tuturor.sa le fie rusine celor care au facut subiectele!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Luni, 2 iulie 2007, 13:54)

   sileNTx [anonim]

   >toata lumea zice ca subiectul a fost greu si asta o sa se vada la note, care nu or sa fie deloc echilibrate. Or sa fie o gramada de note mici si note mari or sa ia doar cei care au copiat.
   >nici mie nu mi-a fost predat subiectul la scoala. am terminat prima si a doua parte intr-o ora si dupa aia m-am chinuit sa scriu doua pagini la subiectul 3. Oricum e o prostie ca subiectele sa fie la fel pentru toate profilele. Pai cei de la uman au numar dublu de ore fata de cat aveam eu la romana.
   >BAFTA MULTA!!!
  • 0 (0 voturi)    
   bac.... (Luni, 2 iulie 2007, 14:14)

   dana [anonim]

   pentru cei care se bat cu pumnii in piept k anu asta au fost publicate cele 100 d variante si "copiii"d 18 ani n-au invatzat....sa-l vad eu p cel care retine rezolvarile al cele 100 d variante numai la romana in total ptr tot bacu 500-600 d rezolvari.....sau sa se gandeasca la faptu k in anumite scoli profesorii predau knd au chef sau knd au timp desi asta nu o putem considera scuza ptr rezultatele d la romana ptr k cien vroia sa invetze putea sa invetze...materiale se gaseau...bacul in general e o prostie si mai ales oralul unde iei nota in functie d noroc si doar atat ptr k desi ai extras tu un subiect bun profesorii pot avea lucruri mai importante d discutat k d ex. ce au facut d mancare ieri iar colegi d ai tai kre ieri se luptau sa lege 2 cuvinte cu subiectul lui ION sa promoveze azi vin si-ti rad in fatza k au luat 9....insa e vian noastra pentru k mereu vedem si totusi ne facem k n-am vazut...sau pur si simplu speram pana in ultima clipa...asa cum vom face pana sambata knd vom vedea rezultatele....pentru k la romana putem spune k se puteau rezolva subiectele insa ce vom face dak la franceza matematica fizica...vom da peste niste variante unde sunt subiecte gresite????la franceza va spun sigur k exista
  • 0 (0 voturi)    
   Mentalitatea fatalista a romanului (Luni, 2 iulie 2007, 14:27)

   Unu\' care nu se lasa calcat in picioare [anonim]

   Pentru cei care se plang cum ca subiectul ar fi fost imposibil de facut , ca nu stiu cum si nu stiu ce.... Subiectele erau pe net de acu' doua luni, da ? CE ATI FACUT VOI IN ASTEA 2 LUNI ? Puteati sa faceti o petitie la Minister (Domle ministru uite subiectu a fost facut de un nebun. Puteti sa analizati situatia ? Sau ceva de genul asta...) Dar nuuuu.... Romanul e obisnuit sa taca si sa inghita ! "Ce sa facem .... Asta e...." OMULE PUNE MANA SI FA CEVA !!! Nu "asta e...." In cazul asta, in care nu ati facut nimic, nu aveti nici un drept sa va lamentati sau sa aratati cu degetul in stanga si in dreapta. Voi sunteti de vina pentru ca ati inghitit asa ceva ! Bafta in continuare si DESTEPTATI-VA ROMANILOR !!!
  • 0 (0 voturi)    
   pt. 213 (Luni, 2 iulie 2007, 16:27)

   veritas [anonim]

   Au fost destul de multi care au zis ca unele subiecte sunt prea dificile. Dar bineinteles ca acestia au fost ignorati. Degeaba zici ca ceva nu e in regula in tara asta, ca nu se rezolva nimic si nu te asculta nimeni.

   Bineinteles ca dupa aceea cand se sparge norocul, apar oameni care habar n-au despre ce e vorba zicand "da' de ce n-ati zis nimic?". Pai s-a zis, d-le, s-a zis. Dar cu ce folos?
  • 0 (0 voturi)    
   Fratilor (Luni, 2 iulie 2007, 18:14)

   D4Ni [anonim]

   sunt si eu unul dintre cei care am dat bacul acum.. profil mate-info intensiv engleza... SUNT DEZAVANTAJAT la 5 examene din 6 ... ce rost are sa ne mai plangem acum??? oricum nu rezolvam nimic.. era clar de la inceput ca o sa-si bata joc de noi... chiar v-ati asteptat la altceva??

   Oricat de mici ar fi mediile tot se va intra la facultate normal... doar ca vor fi mediile mai mici atat.. asha ca stati chill fratzilor.. nu intrati in panik.. ca dak voi n-ati facut de 7 nici altii n-au facut...

   Eu zic sa va concentrati la celelalte materii si dupa ce dam bacul n-avem decat sa demonstram ca noi suntem mai destepti si sa indreptam tot ce e prost in tara asta.. ADIK MUUUULTTTTT!!!!! ca ei cred ca ne demonstreaza noua cat de scoliti sunt ca fac asemenea subiecte... hai sa-i punem pe ei sa rezolve subiectele... ca spun niste aberatii de crapa pietrele... nu sunt in stare sa inteleaga bine o poezie si ne dau noua sa facem repere critice asupra traditionalismului....

   Asta e.. BAFTA MULTA LA BAC... si sa speram ca luam cat mai multi la rom... a si ink ceva... stati sa vedem ce pik la restu.. ca romana a fost doar inceputul...:P
  • 0 (0 voturi)    
   Subiect Greu. (Luni, 2 iulie 2007, 18:53)

   D.N.Savu [anonim]

   Faptul ca nu a existat nici o bibliografie critica despre afirmatia lui Nicolae Manolescu, produce astfel o concluzie simpla: subiectul de la limba si litaratura romana a fost foarte dificil pentru multi dintre elevii care nu au conspectat la scoala aceasta critica. Notele probabil vor fi foarte scazute, iar asteptarile vor lasa de dorit.
  • 0 (0 voturi)    
   asta este acum !!!! (Luni, 2 iulie 2007, 20:05)

   vrj [anonim]

   Nu inteleg de ce atata valva acum !Si eu , la randul meu,am dat proba la limba si literatura ro. anul asta !!!! Ce sens mai are dragilor sa ne consumam acum?Oricum , sansele au fost egale pentru toti ! Felicitari celor care s au pregatit f. bine la toate materiile ( pregatit ?? .... hmm ..... memorat ...: suna mai logic in zilele noastre )- aveti rabdare de fier sa stati sa cititi poeziile tututor betivilor ca Nichita Stanescu .Eu m am pregatit dar nu am reusit asa cum ar fi trebuit !Am insistat acolo unde mi s a indicat de catre profesori , colegi sau unde am considerat ca trebuie!Cat despre subiectul III ....,multa sanatate celor care au hotarat asa :)!Cel putin in felul asta mai dobandim ceva cultura religioasa, daca altceva nu se poate!:)Totusi , este nevoie de multa intelegere din partea celor care nu au dat bac ul anul asta .Stimati domni/doamne ,elevii au avut 500 subiecte cel putin .............si unii dintre ei nu au avut doar bac ul in lista de prioritati anul asta ...!Cine stie ? poate o pregatire mai serioasa la una din limbile straine de circulatie internationala ...?(asta cere timp ....!!!!!!!!!!!!!!! va asigur!!).MULT SUCCES IN CONTINUARE TUTUROR!
  • 0 (0 voturi)    
   dificil part 3 (Luni, 2 iulie 2007, 20:07)

   stefan [anonim]

   in liceu nu s a facut subiecte de genul asata ,vb aici ca nici macar profa' de romana nu ar putea aborda un astfel de subiect si daca stau sa ma gandesc nu numai ea nici cei care au elaborat subiectele.ce e asa greu sa copiezi subiecte din cartile lui manolesc??asa ca persoanele care au elaborat subiectele au urmarit doar ca la sf. sa iasa cele 100 de subiecte pt care trebuiau sa si ia banii nu au urmarit elaborarea unor subiecte abordabile..........!
  • 0 (0 voturi)    
   foarte dificil a fost sububiectul 3 (Luni, 2 iulie 2007, 21:50)

   cris [anonim]

   Dau si eu anul asta bacul.La sub 3 nu am scris nimic!!Eu sunt profil mate-info si am vb despre traditionalism doar o singura data si nimeni nu a bagat in seama deoarece nimeni nu credea k va cadea la bac.
   Asta e, daca ajung ministri .... mai toti analfabetii.
   Oare noul ministru al educatie reuseste sa rezolve vreo unul din subiecte....sau sa faca toata varianta sa ia si el un amarat de 5??
   MULT SUCCES CELOR CARE DAU BACUL ANUL ASTA!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Bac 2007 (Luni, 2 iulie 2007, 22:32)

   Vincente [anonim]

   Aoleo
   Ce subiect .... Nici eu care am terminat Filologie... nu-mi dau seama de unde as porni daca as fi in ipostaza un elev care tocmai este in febra Bacului
   ce s-a intamplat domne cu Bacul acela in care aveam subiecte in care trebuiau tratate opere d'ale lui Caragiale
   Rusine sa le fie alora care nu stiu sa faca un subiect...
   Rusine aluia care a copiat subiectul din manual(subiectul facultativ din manual)
   Saracii copii dupa ce ca nu stiu la ce facultate sa mearga sa se in scrie voi il bagati si mai inceata....
  • 0 (0 voturi)    
   tara (Marţi, 3 iulie 2007, 1:27)

   pikineza21 [anonim]

   o gramada de informatie care nici macar nu e necesara......de ce sa iesim cu capul vraiste cand putem sa absolvim un liceu si cu informatie simpla si de baza care nu trebuie invatata mecanic(model european).....dar cum toti cei care fac subiectele apartin erei post comuniste , sigur nu vom schimba nimic....e greu sa schimbi un sistem bazat pe principii comuniste .......
  • 0 (0 voturi)    
   ce? (Marţi, 3 iulie 2007, 11:31)

   angerona [anonim]

   Si eu m-am speriat initial cand am fazut subiectul...sora mea era in exam, aveam emotii pt ea..dar se pare k s-a descurcat. Nu inteleg de ce va plangeti atat..tot ce s-a cerut e sa invatati toata materia din cei 4 ani de liceu. Adevarata problema este k unii profesori au trecut peste unele opere. Cat despre subiectul 3, daca nu-l faceai luai un 7(primele subiecte au fost usurele). Si pana la urma nici el nu a fost atat de greu: o definitie a traditionalismului, cateva caracteristici si cateva versuri din poezie si reuseai sa faci un comentariu. Schimbarea asta a fost buna acum se va vedea cine a invatat. Asta in cazul in care nu s-a copiat pe rupte cum se face prin unele licee. Atunci e frumos sa vezi cum liceeni care au facut carte se lupta pt locurile din facultati cu cei ce au avut "noroc" de supraveghetori "draguti". Sunt curioasa daca se va schimba asta vreodata.
  • 0 (0 voturi)    
   bac 07 (Marţi, 3 iulie 2007, 14:04)

   rich [anonim]

   rezultatele la romana scris vor fi un dezastru,daca va fii 50% promovabilitate va fii super. Este nevoie in invatamant de oameni cu capul pe umeri !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   bac07 (Marţi, 3 iulie 2007, 14:59)

   ionutz [anonim]

   deci...la oral cine a dat era trecut pe lista pentru 10. cine nu a fost ascultat pe bune si notele au fost pe merit. dar iti vine sa plangi cand vezi cum daca nu le umfli buzunarele la profi , toti se comporta, doamne ,ce sa zic, corect!!! ieseau din sala cu 10 la romana si spuneau ca le-a picat titu eminescu...am crezut ca mor!!!!la scris...la romana...iar, aceeasi situatie...s-a strans 30 roni, s-a dat la supraveghetori si au copiat pe rupte. altii au incercat dupa puterile lor si, doamne fereste , poate vor pica... asa ceva nu se mai poate.nu sunt inventii....domnilor profesori...voi stiti mai bine...eu am un dumnezeu, nu pot sa mint, mai ales ca ma doare de mor...macar elevii corecti sa fie intelesi la scris si sa ia o nota mare... deci, chiar ma doare...si cartile cu subiecte rezolvate au fost facute la xerox , in foi mici ca fitzuici...si oare corectorii nu vor vedea ca toate lucrarile sunt scrise dupa aceste culegeri. va multumim, multumim editurilor si profilor ca au inventat o noua metoda de copiere.
  • 0 (0 voturi)    
   FELICITARI! (Marţi, 3 iulie 2007, 15:34)

   iuliana obreja [anonim]

   DE DATA ACEASTA TIN SA FELICIT PE DOMNUL MINISTRU AL EDUCATIEI SI CERCETARII PENTRU FAPTUL CA A VEGHEAT CA LA PROBA DE MATEMATICA SUBIECTELE SA FIE CORECTE. AICI NU I S-A MAI PUTUT INSELA INCREDEAREA IN ANGAJATII ACESTUI MINISTER DEOARECE DOMNIA S-A SE AFLA PE UN TERITORIU FOARTE BINE CUNOSCUT. AVAND IN VEDERE CA PENTRU PROBA PRECEDENTA ACELE SUBIECTE ERAU FACUTE DE CATRE ASA ZISII PROFESORI DE SPECIALITATE PLATITI DE STATUL ROMAN, REGRET OPINIILE NEGATIVE LA ADRESA DOMNULUI MINISTRU VIZAVI DE SUBIECTELE DE LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA. DE ASEMENI FELICIT LUAREA DE POZITIE A MARELUI CRITIC NICOLAE MANOLESCU.POZITIA DUMNEALUI INSEAMNA DEMNITATEA SI ONOAREA VALORII DOMNIEI SALE.IN ACELASI TIMP FAC APEL IN CONTINUARE CA INDIFERENT DE ZBATERILE CELOR CARE AU CONCEPUT SUBIESTE ERONATE LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA, ATAT DOMNUL MINISTRU AL EDUCATIEI CERCETEI SI CERCETARII CAT SI FORURILE INDREPTATINE SI OAMENII DE LITERE SA NU ACCEPTE DEPUNCTAREA ELEVILOR PENTRU ERORILE ALTORA. SUNT COPII ACESTEI TARI SI PRINTRE EI SE AFLA VIITORI OAMENI IMPORTANTI AI POPORULUI NOSTRU . SUNTEM DATORI SA SOLIDARIZAM IN A LE FACE DREPTATE.
  • 0 (0 voturi)    
   dezastru national (Marţi, 3 iulie 2007, 16:04)

   teo [anonim]

   deci...ce pot a spun mai mult cand deja se stie ca am avut ghinionul sa primim cea mai greavarinata din toate cele 100...si acuma ca se mai stie si ca rata de promovabilitate este de 30%. eu zic ca e dezastruos...dar cu Dumnezeu inainte...iar cat despre domnul Prisecaru Aurel....nu-ti inteleg aversiunea fata de liceeele industriale.....pentru ca eu cred ca se face carte destula si acolo....iar in legatura cu faptul ca nu suntem in stare sa legam 2 fraze corecte..si ca nu avem un vocabular al limbii romane ingrijit..te contrazic...sunt absolvent al unui liceu industrial.....si nu cred ai avea vre-o obiectie in legatura cu vocab meu....
  • 0 (0 voturi)    
   curiozitate (Marţi, 3 iulie 2007, 18:28)

   mihalache ecaterina [anonim]

   De ce nu se publica toate rezultatele la proba scrisa. Sunt publicate numai unele din acelas liceu sau colegiu. Nu inteleg, daca s-au corectat de ce tin pe copii in suspans, sau se asteapta sa se duca parintii la.................... , pentru a obtine medii mai mari?
   Cele care au fost deja publicate sunt copii care nu au sanse sa fie " ajutati", iar ceilalti da?????????
  • 0 (0 voturi)    
   concluzie (Miercuri, 4 iulie 2007, 0:11)

   Ligia [anonim]

   Eu personal am avut noroc la bac. Mi/a picat la romana aceeasi varianta care mi/a picat a teza ....adik 78. Oricum mie variantele mi s-au parut usurele......eu am avut noroc cu profesorul din generala ca dak era sa ma axez pe ce am ivnatat in liceu.....luam probabil 1 pentru prezenta.......nici eu nu invatasem poezia traditionalista, insa chiar am avut ce sa scriu; am facut niste conexiuni logice si am reusit sa spun ce reiesea din citatul respectiv. Am scris aproape 3 pagini. Oricum din cele 100 de variante subietcele I si II mi s-au parut accesibile la absolut toate; imi era teama doar de subiectul 3 de la vreo 3 variante care tratau Dacia literara, Titu M sau E. Lovinescu si asta pentru ca nu mi-a placut sa le invat ....eu am o problema cu tocitul asta si cum nu il suport n-am invatat. Eu practic nu am gresit nimic dar depinde si de subiectivitatea examinatorilor. La matematica varianta 3 a fost chiar fff usoara. Oricum eu va inteleg pe toti: si pe cei pro si pe cei contra. Multa bafta !
  • 0 (0 voturi)    
   trist (Miercuri, 4 iulie 2007, 12:02)

   nu conteaza [anonim]

   sal'tare!!! ma adresez in principal handicapatzilor mintali care au postat mult mai sus si kre cred k bacul se da pe bune. ha ha ha

   nu trebuie decat sa ai ghinionul sa nu ai bani sa dai la oral (de protocol nici sa nu mai vorbim k acela e obligatoriu),
   sa nu ai bani sa dai la sport pt cei kre dau sportul
   sa dai porba (oral) inainte de ora mesei cand saraci profi mor de foame si le sunt afectate creerele.

   bai fratzilor bacu e la noroc!!! si dak te-ai mai si chinuit 4 ani sa invetzi la toate materiile si ai avut ghinion imi pare rau pt tine. pt k dak ai invatzat il iei; dar cu dezamagirea ramai mult timp...

   pana acum au fost niste subiecte de kkt facute de niste "oameni" cu mintzi de kkt , pt k ,copii lor oricum se duc langa ei in functii inalte si isi vor bate si ei joc de copii nostri la randul lor. si asa e din 89 si asa va fi mereu.

   1 ex de proba: azi prima zi de oral un liceu din buzau, s-au luat 98% note de 10

   a 2-a zi elevii din liceul de unde era comisia luasera note mici si foarte mici(liceul era mai slab pregatit) in concluzie notele au fost : 30% note de 10 si restul mult mai mici.
   ce vina au avut elevii care au intrat a 2-a zis si s-au razbunat profii pe ei???

   PS: y love very muci rOMANIA
  • 0 (0 voturi)    
   limba romana bac (Miercuri, 4 iulie 2007, 14:24)

   Maryus [anonim]

   au vrut sa ne distruga...se fac manarii la minister....jos cu voi hotiilor...vreti sa excludeti tineretul din tara...deasta o sa se duca de rapa Romania....suntem mai slab dezvoltati decat Letonia.....vai de cei ce sunt la conducere....rushine sa va fie...
  • 0 (0 voturi)    
   Romana bac. 2007 (Miercuri, 4 iulie 2007, 16:11)

   Alex.Z.B [anonim]

   Imi zic si eu parerea ca ori care alt om sau elev. Incep prin a spune ca proba la limba romana nu mi sa parut extrem de grea. Punctul 3 pe care sa facut atata tam-tam pot sa spun ca a fost usor fara a lua in considerare imaginarul poetic. in fond si la urma urmei la inceput se comenta umpic fraza cu imaginarul poetic(o parere personla{trebuia sa te concentrezi umpic ca sa poti scrie ceva.Bineinteles tine si de talent si de cat de profund gandesti}) dupa acea incepeai sa caracterizezi traditionalismul si in final analizai o poezie specifica curentului pt a eximplica cateva din trasaturi poezie si poezia in sine. Ce am explicat in randurile de mai sus era suficient pt a lua 20 25 de p din 30. Cei inteligenti sau geniile puteau sa comenteze si sa faca legatura dintre simbolism si traditionalism f. bine, desi in liceu sa facut paralela dintre romantism si traditionalism(traditionalismu este ceva de zii cu zii incadrat in norme si vrevizibil pe cand romantismul este exceptia, nonconformismul). Inchei cu o parere personala: "Literatura este o arta, o arta care nu este acesibila tuturor. Poti sa spui in arta: -ce faci? -nu este bine?... eu pot sa pictez frunzele in roz, altul in verde,altul in negru. Cine greseste? nimeni!. Arta iti pemite sa te exprimi liber, sati exprimi perceptia ta asupra vietii,sa te exprimi prin orice mijloc,orice culoare.Arta este peste regului,arta nu se poate fi pusa intre niste limite"
  • 0 (0 voturi)    
   completare Romana bac. 2007 (Miercuri, 4 iulie 2007, 16:27)

   Alex.Z.B [anonim]

   "pt a exemplifica cateva din trasaturie traditionalismului si poezia in sine" - corectarea
  • 0 (0 voturi)    
   Variante tampite (Miercuri, 4 iulie 2007, 17:26)

   Ady [anonim]

   Cea mai mare prostie in primul rand cu tot bacul e faptu ca s-au afisat variantele...au facut profesori variante pana la 100 de nu au mai stiut ce sa ne ceara sa scriem la ele si prin urmare un profesor mai idiot s-a aflat sa ne ceara sa comentam afirmatia unui critic despre care nu am auzit pana in momentul vizualizarii subiectului...A doua mare tampenie e faptul ca nu s-a aflat nici un profesor sa faca contestatie la varianta aia daca au vazut-o ca e asa de grea(asta in cazul in care s-au uitat peste ele).Tot ce pot sa spun despre bacul de anu asta e ca mi-a lasat un gust amar asupra invatamantului romanesc si cred ca mai au de invatat multe pana cand o sa se dea si in tara asta testari la standarde europene.
  • 0 (0 voturi)    
   bac.. (Miercuri, 4 iulie 2007, 20:19)

   anonim [anonim]

   Dar ce astia care au facut subiectele ne cred mari genii!!!=))mai lasati'ma...majoritatea s'au axat pe proza...da'o dacu de poezie
   Acuma ce facem..stam si ne rugam sa ne puna macar un 5!!!...
  • 0 (0 voturi)    
   citesc si ma minunez... (Miercuri, 4 iulie 2007, 23:09)

   nevermind [anonim]

   cam asta e problema elevilor : incearca din rasputeri sa invete niste comentarii cuvant cu cuvant,comentarii gasite in carti ori predate de profesorii de meditatii. putini mai sunt cei care sunt in stare sa realizeze prin propriile forte un eseu pe o tema data,doar cei cu adevarat pasionati reusesc sa faca acest lucru. si nu mi se pare normal.am absolvit si eu un liceu cu profil real,insa mi se pare o dovada de snobism sa credem ca numai cei de la uman ar fi putut realiza un astfel de eseu. pana la urma,mi se pare ca pentru proba de la limba romana a bac-ului nu ai putea invata altfel decat citind operele,formandu-ti o viziune in ceea ce le priveste iar mai apoi citind si eseuri de critica literara. subiectul II mi s-a parut chiar foarte dragut si simplu...si pana la urma cei care vor 10 ar trebui sa fie cei care stiu sa invete,stiu ca "a invata" nu e sinonim cu "a toci" si sa fie ,astfel ,capabili sa rezolve si subiectul III . nota 10 ar trebui sa exprime perfectiunea....
  • 0 (0 voturi)    
   AIUREA (Joi, 5 iulie 2007, 19:26)

   Alex^^ [anonim]

   mai bine de atat nu se putea,sper sa fie raspunsuri pozitive(la rezultate) in proportie de 99,9% :))
  • 0 (0 voturi)    
   dezastru!!!!! (Joi, 5 iulie 2007, 20:28)

   flory [anonim]

   pai c sa mai spun ba tata......si-au batut joc d noi!!iau la restu materiilor numai note d la 8 in sus si la rom ma rog pt un 5.Frumos asa!dar akuma stam si asteptam pana sambata......k astia nu au afisat dkt kteva note.Oare dc????????hai v-am pupat!Si p voi si p cei din minister )))))bafta multa!sambata sper sa bem...dar numai d fericire!!!!!bafta!
  • 0 (0 voturi)    
   ...as in WTF? (Joi, 5 iulie 2007, 20:44)

   ALXandra [anonim]

   Faptul ca subiectul III a fost dificil/ foarte dificil sau accesibil e o kestie relativa.
   Cu un pic de logica(sau poate un pic mai multa) se putea argumenta destul de usor citatul lui N.Manolescu (no problem here), insa despre imaginarul poetic traditionalist... mi se pare total aiurea ca dupa ce ai studiat una bukta poezie traditionalista (asta intr-un kz fericit) sa iti ceara sa aberezi pe tema "imaginarului poetic".
   Sunt la mate-info -mai bine zis eram si faceam doar 3 sau 4 ore de romana pe sapt, in timp ce cls de filologie fac 6-7. Nu mi se pare normal (normal.lol. ce e normal in magnificul nostru sistem de invatamant?!?) ca cei de la profilele reale sa aiba aceleasi subiecte la romana ca profilele umane. Se zice k romanul s-a nascut poet (a se citi poetcritic literar), dar dak s-a nascut draq bun la mate/info/orice alta materie reala?
   Bac-ul este -cik- un examen de nivel mediu, nu un test pt depistarea elevilor cu talente de critici literari.
   TOT SISTEMUL DE INVATAMANT E DAT PESTE CAP, SE PUNE ACCENT PE NISTE LUCRURI INUTILE SI PLICTISITOARE...ELEVII AU DEVENIT NISTE PAPAGALI INDOPATI CU LECITINA (imi cer scuze celor kre nu cad in aceasta ktegorie) PUN PARIU CA MULTI NICI NU STIAU CA MANOLESCU INCA TRAIESTE(da, da dati din cap). DAR ASTA E...NU PUTEM SCHIMBA SISTEMUL...DECAT EVENTUAL CU O BOMBA (va recomand sa folositi una cu C4)

   Kt despre ce s-a zis pe la inceput-nr 18 "cine vroia sa se pregateasca avea timp sa treaca cel putin de 2 ori prin ele" LOOOL!!! sa te vad p tine cu 35ore la liceu/sapt si teme km-trice la mate cum parcurgi d 2ori cate 500 de variante. (newsflash: romana nu e SiNgUrA proba la bac!)

   Succes tuturor si sper sa faceti rost d bomba ^_^
  • 0 (0 voturi)    
   bac (Joi, 5 iulie 2007, 21:58)

   M_AR_IA [anonim]

   Eu am dat bac-ul anul acesta si pot spune k m-am pregatit foarte bine pentru romana, iar subiectul 3 nu m-a luat prin surprindere..insa pot spune k imi este frica de modul de interpretare al profesorilor corectori...pt k nota la romana este foarte foarte subiectiva si uneori ceea ce tie ti se pare corect celalalt nu are aceeasi parere cu tine.
   Consider ca subiectele de bac ar trebui sa fie de nivel mediu, exact asa cum se afirma si nu mi se pare corect sa masori un elev de la profil real cu unul de la filologie..pt k spre exemplu..cei de la mate info dau matematica cea mai grea la bac..insa romana ramane la fel si pt cei de la mate-info si pt cei de la filologie...
  • 0 (0 voturi)    
   Bac 2007 (Vineri, 6 iulie 2007, 8:42)

   Luci [anonim]

   Multi vorbesc in necunostiintza de cauza. Au terminat cu liceul si akm se dau mari si tari.Daka a-ti fi fost in locul nostru....va inghitzeati limba!!!!!!Plin de papagali in tara asta....
  • 0 (0 voturi)    
   succes tuturor (Vineri, 6 iulie 2007, 11:44)

   livia [anonim]

   Am dat bacul anul trecut , dar sincer subiectul de anul acesta mi s-a parut destul de dificil. Se putea rezolva numai ca trebuia sa stii materia foarte bine. In orice caz a fost un subiect dificil. Bafta tuturor !!!
  • 0 (0 voturi)    
   ?! (Vineri, 6 iulie 2007, 18:17)

   sergiono [anonim]

   ca in fiecare an,examenul de bacalaureat constituie o posibilitate de profit pentru toata lumea..mai putin pentru cei cu o situatie financiara mai precara.o intrebare...extragerile au fost in direct??pt ca eu la 9 eram deja in sala
  • 0 (0 voturi)    
   bac 2007 (Vineri, 6 iulie 2007, 19:01)

   sergiu [anonim]

   bai lume eu am terminat un liceu cu profil real si la mate am scris de un 9 la biologie in jur de 9.5 si acum stau ca prostu si astept sa vad daca am luat 5 la romana cu totul ca am rezolvat primele doua subiecte dar tot imi e frica pt ca niste prieteni de ai mei care au pile isi stiu deja notele acestea fiind sub orice critica......asa ca rog macar la contestatiii profesorii corectori sa fie un pic mai indulgenti cu copii care au avut un pic habar de subiect.si cat de ministru si de aia care au conceput subiectele astia sunt oameni nebuni fratilor ne fac pe fatza si totzi tacem ca si gainile.sa va dea dumnezeu sanatate ca pe viitor sa va vina mintea la cap si generatiile urmatoare sa nu pateasca ce am patit noi.Pace in lume si va salut pe totzi
  • 0 (0 voturi)    
   bac 2007 (Vineri, 6 iulie 2007, 19:42)

   Marina [anonim]

   eu una am invatat traditionalismul ....imi cazuse si la proba orala ....l-am invatat la timp si mi-a fost usor .....eu zic ca am cazut pe subiect ...
  • 0 (0 voturi)    
   asta e bataie de joc (Sâmbătă, 7 iulie 2007, 0:54)

   romyyyy [anonim]

   ma tot uit cata nerusinare pot avea uny????cica suntem tara europeana ,ca de noi depinde vitorul.ce-s cu prostyle astea?dc nu ati fac voi o tara buna?sa fie ambitia?sau prostia omeneasca?ce stiti voi profesory?criticy?voi cu study superioare?este f usor sa vb dupa ce ai terminat facultatea ti-ai dat masteratul,doctoratul etc..........ce va intereseaza pe voi?macar nu fiti de gheata!!!!!!subiectul intradevar a fost greu,se putea scoate o nota de trecere sau rezonabila,dar daca ai marele ghinion ca aceste foi pictate sa fie corectate de1profesor ce merge la extrem?cnd sty ca ai scris de7si iei5?sau cum sunt alty cadsi faci contestatie?nu rezolvi nimic,ce suntem noi in fata voatra mai profesori?nimik.sau daca elevul nu a avut 1prf k-lumea s parcurga t materia?.sa aveti1copil care e de8 si sa ia6la oral sau sa pice la scris din cauza mediocritaty unor oameni cum v-ati simty?deloc bine,e trist ca nu va ganditi la urmarile astea.ptk sunt elevi buni care chiar stiu literatura ,o traiesc,poezia nu oricine o poate percepe.trb sa o traiesti sa o simti,sa-ti placa.si cum sa inveti ceva care nu-ti trezeste nici1sentriment?nu ai cum.cu ce esti castigat,tare as vrea sa stiu.sau ?spunet-mi ca cei care au dat bac-ul anul trecut mai stiu literatura?nu cred.spuneti ca baremele sunt corecte?cum explicati atunci faptul k1elev care nu stie ce e nuvela,care sunt stilurile, cum se impart,care nu a auzit in viata lui de clisee lingvistice,de emitator si receptor ia10la oral?stiti ce este bac-ul?1mare dar ffffffff mare farsa.nu nu suntem copilasi,nici bieti dar intr-o asa faza chiar inspiram mila pt uny care stau se uita cu regret si parere de rau.e greseala elevului ca nu a invatat dar si prostie omeneasca aceasta varianta,scz subiectul3.e aiurea dar oricum nu se mai poate face nimic examenul e dat,nota tre sa apara asa ca fiti tari
  • 0 (0 voturi)    
   stiti ceva de rezultatele de la bac? (Sâmbătă, 7 iulie 2007, 5:51)

   stefy [anonim]

   m-am saturat nu mai pot cu nelinistea asta shi nimeni nu ma ajuta
  • 0 (0 voturi)    
   i feel SICK.... (Sâmbătă, 7 iulie 2007, 16:59)

   ALXandra [anonim]

   oficial IMI BAG PICIORU IN TOT BACU ASTA DE 2 LEI!!!!
   cum draq poate o eleva care se chinuie in fiecare an pt media 4.5 sa ia 9.7 la mate 1-1 shi o medie siliconata de 9.8 la bac?!?!?
   ....
   PT IDEALISTII CARE CRED CA BACUL E PE BUNE, TREZITI-VA LA REALITATE!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Subiect romana bac 2007 (Sâmbătă, 7 iulie 2007, 20:18)

   marius [anonim]

   manarie pe fatza cu proba la romana..d c tocmai acest subiect greu s-a extras ? daca ar fii sa nu se copieze la bac cred k mai mult de 60% din canditati ar fii picat...parerea mea si o sustin cu tarie..si eu am dat bacul..iar toti prosti l-au luat..cu putin noroc din ciorna altora..multa minte nu-ti trebuie sa copiezi...asa i-a romanu nostru bac si habarnuare prin ce a trecut ..parerea mea e k majoritatea prostilor au noroc..deci concluzia o tragetzi singuri..
  • 0 (0 voturi)    
   rezultate bac (Duminică, 8 iulie 2007, 16:07)

   ALXandra [anonim]

   vreau sa le multzumesc celor care au facut var la romana. vreti sa scoateti critici literari din elevi?!? f bine, da' faceti-o cu cei de la filologie.
   cei de la mate-info a trebuit sa dam la ro la fel ca cei de la filo... pe cand ei au mate m2 si m3 optional. LOL!
   ce sa zic 9.9 la mate m1-1 shi 8.5 la romana scris...nici nu ma trage in jos ro...nuuuu...
   din pacate o mana de oameni nu poate skimba un sistem de invatamant plin de incompetenti.
  • 0 (0 voturi)    
   PENTRU UN INVATAMANT CURAT (Luni, 9 iulie 2007, 12:35)

   iuliana obreja [anonim]

   SUNT FOARTE MULTE COMENTARII IN CARE SE MENTIONEAZA NEREGULI DIN SCOLI .PROBABIL CA SE INTAMPLA SI ASEMENEA FENOMENE.TOATE ASTEA NU SE VOR REZOLVA ATATA TIMP CAT LA CARMA INVATAMANTULUI NU MAI EXISTA NICI O JENA SI SE FACE NEDREPTATE PE FATA PRIVIND O TARA INTREAGA PE POSTURILE DE TELEVIZIUNE.CA SA FIU CAT MAI CLARA POT SPUNE CA SE OMITE LUCRUL CEL MAI IMPORTANT: ACELA CA DOAMNA ZVETLANA PREOTEASA A INVERSAT CIFRA ZECILOR CU CEA A UNITATILOR LA SUBIECTUL DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA IAR IN UNA DIN ALOCUTIUNILE DOMNIEI SALE SPECIFICA CA O SA AIBA UN BACALAUREAT DE SUCCES.ROG ORGANELE IN DREPT SA SE AUTOSESIZEZE PENTRU ACEASTA FAPTA FARA PRECEDENT SAVARSITA IN INVATAMANTUL ROMANESC.CU ASEMENEA OAMENI AFLATI IN FUNCTII INALTE INTR-UN MINISTER SI IN MANA CARORA SE AFLA CARMELE SCOLILOR DIN ROMANIA NE-AM FACUT DE RAS. INTR-O TARA EUROPEANA O PERSOANA PUBLICA ISI PERMITE SA INVERSEZE ACELE CIFRE COMPONENTE A NUMARULUI DE SUBIECT LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA IN TRANSMISIE DIRECTA SI CU PRESA DE FATA. ACEASTA PERSOANA CA DE ALTFEL SI CEI CARE AU COMPUS UNELE SUBIETE DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA NE CALCA IN PICIOARE FARA NICI UN FEL DE SCRUPULE. AM DORIT CA INSASI MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII SA ANALIZEZE IMEDIAT ACEASTA FAPTA SI SA FACA LUMINA. EI BINE, NU A FACUT ACEST LUCRU.POT SPUNE CA TOTUL ESTE INVALUIT IN TACERE . ROG PRESA SI TOATE FORURILE COMPETENTE DIN ROMANIA SA SE PRONUNTE SI CRED CA ESTE NECESAR CA PENTRU ACEASTA MARSAVIE ELEVILOR CARE DORESC MARIREA NOTEI LA PROBA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA DE LA BACALAUREAT SA LI SE DEA IMEDIAT SANSA DE A MAI SUSTINE O DATA PROBA SCRISA IN TERMENUL CEL MAI SCURT. II SOLICIT DOMNULUI MINISTRU AL CERCETARII SI EDUCATIEI SA DISPUNA O ANALIZA OBIECTIVA VIZAVI DE CEEA CE S-A PETRECUT CU INVERSAREA CIFRELOR DE LA SUBIECTUL DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA SI SA DEA SANSA ELEVILOR CARE VOR SA ISI MAREASCA MEDIA DE A MAI SUSTINE O DATA PROBA SUS AMINTITA. SE ASTEAPTA ORDINUL DUMNEAVOASTA DOMNULE MINISTRU.
  • 0 (0 voturi)    
   II PENTRU UN INVATAMANT CURAT (Luni, 9 iulie 2007, 12:58)

   iuliana obreja [anonim]

   DE ASEMENI ROG CA TOATE FORURILE , OAMENII DE LITERE ,PARINTI, ELEVI CAT SI ORICARE PERSOANA CARE DORESTE UN INVATAMANT CURAT SA SE PRONUNTE SI SA ANALIZEZE OBIECTIV ACESTE LUCRURI EXTREM DE GRAVE CE SE PETREC IN ROMANIA ZILELOR NOASTRE. PROPUN URGENT O MANIFESTARE CU TEMA "PENTRU UN INVATAMANT CURAT" IN CARE SA SE ALATURE SI PROFESORII CE VOR SA-SI PREDEA MATERIILE DUPA PROGRAME BINE CONTURATE SI CU UN CONTINUT DE SUBSTANTA .
  • 0 (0 voturi)    
   cititi-va comentariile ca sa intelegeti de ce aveti nota mica (Luni, 9 iulie 2007, 13:23)

   miht [anonim]

   sa-i pice mana, sa i se usuce nasu..ce-i cu mahalaua asta ? foarte bine ca a fost dificil ultimul punct, sa se mai desparta graul de neghina. pentru un examen se mai si invata..
  • 0 (0 voturi)    
   subiectul III....destul de greu (Miercuri, 11 iulie 2007, 13:37)

   Marilena [anonim]

   da...intr-adevar a fost un subiect foarte greu la romana...eu personal am dat anul acesta Bac-ul si am luat la oral 10 si la scris 9.10. La sub III trebuia sa scrii "In gradina Ghetsemani" de V. Voiculescu. in mare parte sunt de acord cu ce se scrie pe aici dar, nu sunt de acord cu afirmatia de la nu mai stiu ce numar...in care spunea ca aveai timp sa treci de doua ori prin subiecte....da..aveai timp sa treci NUMAI IN CAZUL IN CARE NU AI DE INVATAT DECAT PENTRU ROMANA! iti reamintesc ca am avut si alte materii cu 100 de variante, si pe langa asta, anumiti profesori care te toaca la cap cu materia cls a XII-a, care nici macat nu intra la bac. asa ca noi, elevii, trebuia sa le invatam si lor materia, sa facem si variantele, si (in cazul meu) sa invat si pt admiterea la facultate. Variantele nu au putut fii parcurse in intregime...si-mi pare foarte rau ca s-a picat pe capete...dar...trebuie si in Romania sa se faca o mica selectie...pt ca fara suparare...in zilele noastre cam tot prostu termina o facultate la fara taxa...si acei bani sunt aruncati degeaba de catre minister. Eu personal, as da o importanta mult mai mica Bac-ului, pentru ca este un examen terminal, nu ca si capacitatea, de care depinzi sa-ti prinzi un loc la liceu...si as pune la toate facultatile examen de admitere la care Bacalaureatul sa valoreze 0! in concluzie sunt foarte dezamagita de sistermul de invatamant din Romania...si sa nu se mai mire toti cei de sus de ce noi, tineretul din ziua de azi, plecam de la noi din tara.....si vorba cuiva cunoscut...traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! :)
  • 0 (0 voturi)    
   da... (Duminică, 17 august 2008, 18:10)

   :) [anonim]

   Bacalaureatul e o tampenie. De mult timp nu mai reflecta realitatea. In fine... subiectele de la romana scris au fost cele mai teribile din istoria Bacalaureatului... Nu am vazut/ auzit altele mai aiurea...

   Anul asta a picat Basmul... cum ****?


   Ministeru` arunca niste subiecte la nimereala, fara sa se gandeasca la consecinte.. Scopul care ar fi... sa se mareasca procentajul de promovabilitate, nu?!... nici sa treaca toti... dar nici sa-ti bati joc...


   Eu am fost un caz fericit.. am luat 9, 15 la romana.... dar asta fiindca am avut inspiratie, nu ca as fi invatat vreodata traditionalismul poetic... sa fim serioshi!!!! cine l-ar invata, cand exista multe alte subiecte, la care te astepti shi pe care se pune accentul in toti anii astia de liceu... Pe de alta parte, si profesorii... nu isi dau interesul, decat in orele de meditatii in particular... TRIST.
  • 0 (0 voturi)    
   nu a fost greu...dar nici la indemana oricui (Miercuri, 6 iulie 2011, 0:40)

   roxi [anonim]

   eu una am dat bacu in 2007 si am luat nota 9.05(multumita)...trebuia sa shtii despre ce e vorba in cerinta,sa stii poezia si totul era mura in gura....faceai si tu referire la traditionalism, un comentariu la poezie,versurile poeziei,concluziile trase si putina imaginatie de a bate campii si gata...eu am facut liceul cu profil de mate-info deci 8 ore de info pe sapt,6 de mate,4 de fizica si doar 2 de romana...dar daca te duce capu umpic si iti dai interesul fara sa fi stresat eu un zic ca e ushor!nu pe bani ca nu aveam de unde(tata sudor,mama in fabrica)...si facultatea am facut un an deoarece nu am fost niciodata atrasa de taceala..ceea ce se cere la facultate...
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Vineri, 9 decembrie 2011, 9:36)

    Dani [anonim] i-a raspuns lui roxi

    Cu siguranta nu a fost asa greu daca oameni care fac greseli impardonabile de genul "umpic" asa cum faci tu, au luat 9.05 la limba si literatura romana. Asta ca sa nu adaug faptul ca nu stii sa te exprimi elogvent. Eu am luat mai putin ca tine la acelasi examen, doar 8.50, dar cred ca se vede diferenta din felul in care scriem.

    Cat despre facultate, nu trebuie sa tocesti, daca iti alegi o facultate corespunzatoare necesitatilor si preferintelor tale. Dar oricum, facultatea nu este pentru oricine.

    Acest subiect a fost mai greu decat majoritatea care se dau la bacalaureat, dar pe noi ne-a surprins mai mult pentru ca erau sanse foarte mici sa pice si am cam ignorat-o. Din fericire, majoritatea s-au descurcat. Deloc surprinzator, a fost un subiect mai bun pentru cei de la mate-info, pentru ca acestia gandesc logic si nu prea tocesc. Cel putin, asa s-a dovedit atunci cand clasa mea a avut cele mai bune rezultate dintr-un liceu care "scoate" elevi preponderent umanisti, precum Unirea.

    Ideea e ca, asa cum si voi sunteti "cobai" de multe ori in licee, asa am fost si noi. Va rog, nu va mai plangeti ca la voi e mai greu, cand va pica basmul la subiectul 3, pentru ca nu aveti dreptul.


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version
  Vineri