Stirea zilei de vineri este ca actualul ministru al Justitiei a ramas inca in functie.

Stupefianta atitudinea Ministerului Justitiei si al sefului acestuia, Tudor Chiuariu, in legatura cu anumite pasaje din raportul de verificare al Comisiei Europene! Se stie: Comisia Europeana a primit solicitarea de a sterge din raport citeva fraze pozitive despre activitatea DNA.

“Ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul Directiei” - e unul din pasajele pe care oficiali de la Palatul Victoria l-au dorit cenzurat.

Pentru cine nu mai tine minte (chiar, cine?), reamintesc faptul ca DNA este institutia cu care ministrul Chiuariu a avut mai multe contre, imediat dupa instalarea sa in fotoliul ministerial. Inca o data, halucinant comportament!

Nu e nevoie sa mergem pe mina Monicai Macovei (“n-am auzit pina acum sa fi existat vreun ministru al unei tari candidate sau aderate care sa fi solicitat eliminarea unor pasaje laudative din Raportul de tara”) ca sa ajungem la concluzia ca actualul ministru al Justitiei este nociv pentru Romania.

Insasi Rodica Stanoiu - un alt ministru al Justitiei de trista amintire - recunoaste ca Tudor Chiuariu a facut o mare gafa.

De altfel, singurul care nu intelege gravitatea unui gest precum cel denuntat de presa de ieri pare sa fie insusi Chiuariu. In declaratia de presa de vineri, de la miezul zilei, ministrul Justitiei a spus ca nu a avut cunostinta “de continutul documentului inainte de a fi trimis la Comisia Europeana”.

Cum e posibil asa ceva? Cum e cu putinta ca un ministru sa nu stie - intr-un moment crucial pentru Romania - ce ajunge la Bruxelles? De ce e pus acolo, in acel scaun? Doar ca sa zboare cu elicopterul la scoala sa generala ca sa inaugureze un bazin de inot?

De fapt, Chiuariu inoata in explicatii ridicole. E foarte limpede: oricare ar fi adevarul, ministrul Chiuariu trebuie zburat in regim de urgenta din functia pe care o detine. Daca stie de documentul cu pricina, e iresponsabil, actionind contrar intereselor Romaniei.

Daca nu stie, e incompetent - si, desi asta nu e o noutate pentru personajul in cauza, ultimul sau gest e suficient ca sa fie demis. Insa varianta a doua e putin probabila - e greu de crezut ca e cu putinta ca din Ministerul Justitiei al Romaniei sa iasa asemenea documente fara stirea ministrului.

Apropo de ironiile ieftine pe care le practica din nou, cu voluptate, actualul premier: Tariceanu nu trebuie sa se consulte in cazul ministrului Justitiei cu societatea civila. Trebuie sa actioneze.