Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighetul Marmatiei s-a nascut ca si proiect in 1992. Radacinile se regasesc in activitatea Anei Blandiana, presedinta Aliantei Civice. Sprijin pentru realizarea Memorialului au oferit afara de Romulus Rusan si o serie de istorici si constructori. Din 1995, Consiliul Europei ia Memorialul sub propria egida.

In prezent, Memorialul este format dintr-un muzeu amenajat in fosta inchisoare destinata detinutilor politici la Sighetul Marmatiei, caruia i se adauga un Centru de studii asupra comunismului, la Bucuresti.

Muzeul situat pe str. Corneliu Coposu din Sighet, dispus pe trei nivele, pastreaza inca celulele de odinioara, o parte din mobilier si alte efecte de epoca, dar si o deosebit de bogata colectie de documente foto despre victime, precum si colectia “Analele Sighet” - 18.000 de pagini de documente despre detinutii politici.

In curtea interioara a muzeului se gaseste si un monument dedicat victimelor comunismului.

In ceea ce priveste Centrul international de studii asupra comunismului, acesta a organizat numeroase simpozioane si contabilizeaza participarea a peste 650 de cercetatori din tara si din strainatate. Centrul a inventariat si publicat marturiile supravietuitorilor represiunii comuniste, reusind totodata sa confere consistenta documentara muzeului.