Insa atat reprezentantii imperiului detinut de Murdoch, cat si cei ai familiei Bancroft, care are pachetul majoritar de actiuni la Dow Jones, au atras atentia ca un acord nu inseamna automat aprobarea tranzactiei de 5 miliarde propuse de News Corp. in mai.

Reticenta celor din familia Bancroft are legaturi evidente cu preferintele politice ale lui Murdoch, care se intind uneori in ambele directii ale esichierului politic.

Australianul lupta pe doua fronturi

Murdoch, posesorul unui imperiu media multicontinental, este faimos in Statele Unite in special pentru lansarea televiziunii Fox News, ce avea sa redefineasca aproape in intregime felul in care functioneaza un post de stiri.

La inceput, miliardarul australian spunea ca scopul Fox este de a contrabalansa evidenta, in opinia sa, influenta liberala din stirile americane. Insa Murdoch, un conservator convins in Marea Britanie, respectiv republican in Statele Unite, nu s-a sfiit sa sustina financiar democrati ca Bill si Hillary Clinton, desi institutiile sale de presa din America sunt in general pro-George W. Bush.

Un afacerist abil

Rupert Murdoch a inceput ca proprietar al unui singur ziar australian relativ obscur si a devenit, aproape 50 de ani mai tarziu, liderul unui gigant media care include, printre altele, tabloidul britanic „The Sun”, reteaua TV ITV, reteaua Fox si ziarul american „New York Post”.

Valoarea totala a News Corp., de 68 de miliarde de dolari, o depaseste, de exemplu, pe cea a studiourilor Walt Disney.

Murdoch a fost de la inceput un publisher neobisnuit pe piata americana. In cei 12 ani care au trecut de cand magnatul, care domina deja pietele din Anglia si Australia, si-a facut intrarea in Statele Unite prin achizitia New York Post, acesta s-a insinuat abil in „tesatura” politica si financiara a Americii.

Afacerile lui Murdoch au inflorit intr-un mediu reglementat sever, in parte datorita abilitatii sale de „a adapta” regulile si legile in functie de nevoile sale. Aceasta trasatura a iesit in fata in 2003, cand Congresul american era pe punctul de a limita cota maxima de piata a unui proprietar de retele de televiziune la 35%.

Cum News Corp. avea o cota de 39%, Murdoch ar fi trebuit sa renunte la o parte din operatiuni. Insa grupul de lobby al omului de afaceri a intervenit pe langa celelalte retele importante din Statele Unite, care s-au raliat „cauzei”. Casa Alba l-a sustinut pe republicanul Murdoch, iar Congresul a votat pana la urma cresterea cotei. Bineinteles, pana la 39 de procente.

„Rupert este ca un tip din secolul 18. Lumea este inca in formare, iar el va face tot ce-i sta in putinta pentru a-si croi un loc in salbaticia asta si pentru a-l apara”, spune Richard D. Parsons, presedinte al Time Warner si rival al australianului septuagenar.

Principalele griji ale familei Bancroft privind independenta editoriala a publicatiei-fanion WSJ se leaga deci de tentatia pe care o reprezinta una dintre cele mai proeminente autoritati jurnalistice din lume pentru Murdoch. Potrivit unor surse, acestia incearca sa evite transformarea Dow Jones intr-o unealta politica si economica a australianului.

Integral in Evz