"Lustratia insa trebuie sa fie una reala, adica sa duca la dezvaluirea tuturor persoanelor care dupa 1990 au ocupat functii de conducere publice si inlaturarea din functii ale celor care in prezent ocupa asemenea functii si totala,

care sa implice persoanele care au fost membri sau colaboratori ai securitatii ori au ocupat functii de conducere in structurile mentionate in acest studiu", se arata in declaratie.

Societatea pentru Justitie a dat publicitatii pe www.sojust.ro un studiu despre lustratie, cu privire speciala asupra lustratiei din sistemul juridic. Prin acest studiu, expertii SoJust demonstraza ca, potrivit cadrului juridic actual, lustratia este incompleta, dar si ca generalizarea ei legislativa se poate face extrem de usor.

Membrii SoJust sunt convinsi ca, desi a trecut o perioada relativ lunga de timp de la caderea regimului comunist in 1989, lustratia se poate constitui ca un reper moral, de rememorare a ororilor comuniste, dar si ca masura temporara de excludere de la functiile de conducere a unor autoritati si institutii publice a persoanelor care au lucrat pentru sau au colaborat cu regimul comunist.

"Lustratia in Romania, si ne referim aici in primul rand la sistemul judiciar, este una mai mult decat modesta", mai arata SoJust.

Potrivit legii nr. 187/1999 sunt supusi lustratiei doar cei care au colaborat sau au facut parte din serviciile secrete inainte de 1990 ca "politie politica".

Integral in Romania libera