Potrivit unui document privind estimarile „pagubelor“ facute de majorarea brusca a punctului de pensie, emis de Ministerul Economiei si Finantelor, reducerea contributiei sociale pentru pensii va fi de 0,5 puncte procentuale la 1 ianuarie.

Ca nimeni sa nu poata spune ca nu se respecta Programul de Guvernare, aceasta contributie va mai fi redusa o data cu 1,5 puncte procentuale, dar de la 1 decembrie 2008. Astfel, Guvernul nu va putea fi acuzat ca nu a redus contributia la pensii cu doua puncte in 2008.

Insa reducerea de doua puncte se va simti abia in ultima luna a anului viitor, in celelalte 11 luni reducerea fiind de numai 0,5 puncte procentuale.

Guvernul anunta in aprilie ca va reduce, incepind cu 1 ianuarie 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%. Intre timp, Finantele s-au razgindit si, cel putin in ce priveste contributia la pensii, vor sa opereze reducerea in etape.

Aceasta mica pacaleala aritmetica este in fapt inca un efort al Guvernului de a scoate bani pentru majorarea punctului de pensie la inceputul anului viitor. Potrivit agentiei NewsIn, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, simbata, la Brasov, ca Executivul a hotarit sa puna contributii de asigurari sociale (pensii) chiar pe toate cistigurile realizate de persoanele fizice.

Saptamina trecuta Guvernul a decis extinderea platii CAS pentru toate veniturile de natura salariala si a eliminat plafonul de plata a CAS de maximum cinci salarii medii. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta, cumulat, 17% din veniturile brute.

Astfel, contributiile pentru pensii sint de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate - 6,5%.

Integral in Cotidianul