Rezultatul este un supercomputer care depaseste alte sisteme, ajungand la stadiul in care permite stiintei si calculului de inalta performanta comercial sa atace problemele vitale intr-o maniera ce pana acum a fost imposibila, cum ar fi modelarea unui intreg organ uman pentru a determina interactiunile dintre medicamente.

Cercetatorii din domeniul farmaceutic pot astfel rula programe clinice simulate pe 27 de milioane de pacienti intr-o singura dupa-amiaza, folosind doar a doua parte a puterii computerului.

Solutia IBM System Blue Gene/P este proiectata sa opereze continuu la viteze care depasesc un "pentaflop" - sau un catralion de operatii pe secunda. Sistemul este de 100.000 de ori mai performant decat un PC si poate procesa mai multe operatii pe secunda decat un sir de laptop-uri suprapuse, inalt de aproximativ 2,4 kilometri.

Blue Gene/P poate fi configurat sa atinga viteze care depasesc trei pentaflopi, un nivel de performanta pe care multi cercetatori l-au apreciat ca fiind imposibil de atins acum cativa ani.

"Blue Gene/P marcheaza evolutia celei mai puternice platforme supercomputerizate din lume care a existat vreodata", a declarat Dave Turek, vicepresedinte al diviziei IBM deep computing.

"O noua categorie de utilizatori comerciali vor fi capabili sa profite de acest nou mediu de programare simplificat, fara rival in ceea ce priveste eficienta energetica.

Am observat un interes comercial privind dezvoltarea Blue Gene in ceea ce priveste acum eficienta energetica si costurile, spre exemplu. Acesta se inscrie in ciclul de adoptare - de la laboratoarele guvernamentale la companiile de top - pe care noi l-am observat pe piata computerelor de inalta performanta".

Un design nepoluant revolutionar

Gama Blue Gene a luat nastere dintr-o initiativa vizionara a companiei IBM de a dezvolta o platforma computerizata extrem de scalabila si foarte stabila, dedicata cercetarii. Cu ajutorul Blue Gene, proiectantii au depasit doua constrangeri majore ale supercomputerelor - consumul de putere si necesitatile de spatiu.

Blue Gene a fost creat pentru a incapea in spatii mai mici si pentru a folosi mai putina energie electrica in comparatie cu alte modele comerciale disponibile. Astazi, Blue Gene/P este de cel putin sapte ori mai eficient din punct de vedere energetic decat oricare alt supercomputer.

Efectele proiectarii ultraeficiente din punct de vedere energetic si de calcul ale Blue Gene - considerate odata nerealizabile - pot fi observate oriunde in tot domeniul IT, acolo unde oamenii au incercat sa diminueze consumul de energie si sa obtina performanta fara a se baza pe frecventa cipului.

Proiectarea revolutionara a Blue Gene foloseste mai multe cipuri mici care opereaza la voltaj redus, fiecare fiind conectat la cinci retele specializate din sistem.

Un articol de Laurentiu Matache

Integral in Curierul National