"Cu un capital investit de peste 70 de milioane de euro in noua proiecte pana la sfarsitul lunii iunie, Fabian a devenit unul dintre cei mai importanti investitori de pe piata imobiliara din Bucuresti.

Aceasta pozitie ne-a deschis noi oportunitati intr-o arie mai larga de segmente imobiliare si de regiuni din Romania", a declarat, in raportul anual al Fabian, Mark Holdsworth, managing director al Fabian Capital Limited, compania de management a fondului.

Fabian a fost lansat in vara anului 2005 cu un capital de 21,2 milioane de euro, fiind primul fond care viza exclusiv piata imobiliara romaneasca. In luna decembrie a anului 2005, fondul a facut prima achizitie din Bucuresti, prin preluarea cladirii Banu Antonache, pentru 12,3 milioane de euro. Randamentul din chirie a fost estimat la 9,2%.

In anul 2006, Fabian a mai achizitionat imobilul de birouri Cascades din Bucuresti, pentru care a platit 12,2 milioane de euro, randamentul investitiei fiind de 8,4%.

In 2006, Fabian a incheiat parteneriate cu Mivan si AIG/Lincoln

Tot anul trecut, Fabian a incheiat doua parteneriate cu dezvoltatori de locuinte si de cladiri de birouri, primul dintre acestea fiind cel cu firma irlandeza Mivan, care vizeaza constructia a 635 de apartamente in Capitala. Contributia fondului a fost de 5,75 milioane de euro.

Al doilea parteneriat a fost stabilit cu dezvoltatorul american AIG/Lincoln, care va construi un imobil de birouri de 23.000 metri patrati in zona Barbu Vacarescu din Bucuresti. Fabian a contribuit la achizitia terenului cu 5,3 milioane de euro.

Cea mai mare achizitie a fost realizata in 2007, prin preluarea Cubic Centre

Cea mai mare achizitie a fost realizata insa la inceputul anului 2007, cand a preluat Cubic Centre, un imobil de birouri de 26.000 metri patrati, printr-o tranzactie de 60 de milioane de euro. Achizitia va fi realizata in doua etape.

Fondul a platit initial 12,25 de milioane de euro, restul sumei urmand sa fie platit la finalizarea proiectului, prevazuta pentru a doua parte a anului.

Randamentul din chirii al investitiei este estimat la 7,4 - 7,8%, Fabian a mai achizitionat cladirea Evocenter pentru 4,9 milioane euro, cu un randament de 9%, si un imobil de birouri din Bulevardul Dacia, pentru opt milioane de euro.

Cele mai recente preluari au fost cladirea de birouri Baneasa Business Centre, in urma unei tranzactii de 23,9 milioane de euro si cu un randament de 7,7%, si jumatate dintr-un proiect rezidential din Timisoara, de 250 de apartamente, in valoare de 4,7 milioane de euro.

Un articol de Laurentiu Matache

Integral in Curierul National