Intr-un top al prostiei cu muc si sfarc, al tupeului cu pinteni, incompetentei cu staif si ranchiunei eterne, Tudor Chiuariu s-ar lafai nestingherit pe podium. Acest lucru s-a transat fara drept de apel dupa scrisoarea defaimatoare la adresa DNA trimisa Bruxelles-ului inaintea raportului.

Pana si Rodica Stanoiu s-a aratat uluita, nici macar ei nu i-ar fi dat prin cap sa strice un raport de tara doar pentru a plati polite politice si a-si trata frustrarile.

Frumoasa lovitura sub centura data propriului guvern si, de ce nu, Romaniei avide de laudele Comisiei Europene ramane insa nepenalizata. Nici o mirare, opinia publica s-a obisnuit deja cu inamovibilitatea ministrilor. Surpriza vine insa din faptul ca nefasta izbanda este rasplatita.

Delegatia permanenta a PNL, partidul care l-a cules pe Chiuariu din anticamera lui Fenechiu si l-a pus la guvern, i-a dat vot de incredere. Ca de altfel tuturor ministrilor care, avand parca o presimtire ca vor fi astfel testati, s-au intrecut saptamana trecuta in a emana prostii pe banda rulanta.

Gestul liderilor PNL este ingrijorator pentru ca el nu numai ca da unda verde imposturii, dar o si incurajeaza, o premiaza.

Probabil ca totusi in partid actiunea lui Chiuariu a fost vazuta in reala ei dimensiune, de aceea se ridica justificata intrebarea: ce se ascunde in spate.

De ce premierul Tariceanu i-a luat apararea lui Chiuariu si PNL a facut front in spatele gafei? Raspunsul logic nu poate fi decat unul singur: rafuiala cu DNA este o miza pe termen lung, de aceea s-a depus atata efort pentru ca institutia sa nu iasa la superlativ in raport.

Cabinetul Tariceanu, prin bratul sau prost inarmat, Chiuariu, vrea cu orice pret sa puna DNA cu botul pe dosare si sa aduca in fruntea lui oameni dupa chipul si asemanarea sefului.

Tentativa de a-l inlatura pe Doru Tulus, de a modifica procedura de numire a procurorilor generali si de a nimici institutia devenita eficienta sub detestata Macovei ar fi fost mai usoara daca raportul era "mai echilibrat".

Dar, chiar si asa, este evident ca guvernul nu va abandona lupta si pentru asta este util Chiuariu, care va fi pastrat in functie pana isi va indeplini misiunea.

Berbecutul puber din Iasi este astfel dublu motivat: pe de o parte, trebuie sa execute ordinele celor care l-au pus intr-o functie la care nici cu gandul nu visa, pe de alta, trebuie sa se lupte cu fantoma lui Macovei, care, iata, si demisa (sau, poate, mai ales asa?) il bantuie de prin rapoarte.

Viata e grea, dar partidul e alaturi, si asta ii da curaj lui Chiuariu, care da zor sa se termine inspectia lui Tulus si trage sfori ca la CNI sa fie ales presedinte, ghiciti, omul guvernului.

Impanat cu chiuari mai mari sau mai mici, Cabinetul Tariceanu nu da semne ca ar constientiza situatia in care se afla, dominat fiind de un singur gand: sa reziste la putere pana in 2008. OK. Dar dupa? Sau poate liberalii cred in reincarnare?