Nivelul de alerta terorista in Marea Britanie a fost ridicat la "critic", cel mai inalt, dupa ce, sambata, o masina in flacari a intrat in zidul unui terminal de pe aeroportul din Glasgow, iar vineri doua automobile-capcana au fost descoperite in centrul Londrei, afirma Romania libera. La numai patru zile de la investitura oficiala, Gordon Brown, noul premier al Regatului Unit, se cofrunta cu una dintre cele mai grave crize de securitate dupa atacurile care au vizat Londra la 7 iulie 2005, considera Evz. Gandul noteaza ca politia cauta celule al-Qaida in intreaga tara si ii indeamna pe cetatenii pe picior de plecare in vacanta sa fie vigilenti si sa se astepte la orice, la fel ca in iulie 2005. Suspectii retinuti dupa atentatele din Londra si Glasgow sunt de origine islamica, scrie Jurnalul National.

"Nivelul de alerta terorista in Marea Britanie a fost ridicat la "critic", cel mai inalt, dupa ce, sambata, o masina in flacari a intrat in zidul unui terminal de pe aeroportul din Glasgow, iar vineri doua automobile-capcana au fost descoperite in centrul Londrei.

Un autoturism jeep cherokee a intrat in viteza, sambata dupa-amiaza, la 15.15 ora locala, in zidul frontal al principalului terminal al aeroportului din Glasgow, luand foc in urma impactului.

Doi barbati, descrisi de martori ca avand aspect oriental, au fost arestati, unul dintre ei fiind dus la spital in stare critica, cu arsuri grave. In total, sase persoane au fost spitalizate.

Aeroportul a fost inchis timp de cateva ore. In prima faza, a fost redeschis doar pentru sosiri, primul avion care a aterizat fiind o cursa de la Ibiza. Ulterior, au fost autorizate si decolarile.

si Aeroportul John Lennon din Liverpool a fost inchis temporar. O alerta din cauza unor bagaje nesupravegheate s-a inregistrat si pe Aeroportul Heathrow din Londra, dar s-a stabilit imediat ca nu era vorba despre o amenintare reala.

Dispozitivele de securitate au fost intarite pe toate aeroporturile din Marea Britanie, restrictionandu-se accesul autovehiculelor.

Premierul britanic nou-instalat, Gordon Brown, a convocat o noua reuniune a celulei de criza a guvernului, supranumita Cobra, a treia in 36 de ore.

Marea Britanie "nu va ceda si nu se va lasa intimidata de terorism", un "act diabolic, care nu poate fi niciodata justificat religios", a declarat Brown, reinnoind apelul la vigilenta si amintind ca terorismul este o amenintare "pe termen lung si permanenta".

Ieri, doi barbati au fost arestati pe o autostrada din districtul Cheshire, un martor relatand telefonic, pentru BBC, ca masini ale politiei au oprit un autoturism din care au coborat doi barbati si o femeie imbracata in vesmant musulman. Un al cincilea suspect a fost arestat dupa-amiaza.

Incidentul de la Glasgow este clar legat de tentativele de atentat cu doua automobile-capcana, ambele Mercedes, incarcate cu butelii de gaz si canistre de benzina si cuie, descoperite si detonate controlat, vineri, la Londra", scrie Romania libera.

Evz noteaza ca: "La numai patru zile de la investitura oficiala, Gordon Brown, noul premier al Regatului Unit, se cofrunta cu una dintre cele mai grave crize de securitate dupa atacurile care au vizat Londra la 7 iulie 2005 - politia si serviciile de securitate vaneaza o celula de extremisti islamisti care pare sa fi pregatit o serie de atacuri menite sa coincida cu schimbarea de putere

din Marea Britanie. Atentatul esuat de sambata a vizat orasul natal al noului lider de la Londra.

„Allah! Allah!”

In incidentul care a mobilizat intregul aparat antitero britanic si a dus deja la cinci arestari, doi barbati de origine indo-pakistaneza au incercat fara succes sa detoneze un Jeep Cherokee plin cu combustibil si containere cu gaz, dupa ce au intrat in viteza in intrarea principalului terminal al aeroportului din Glasgow.

Autovehiculul a fost incendiat de cei doi atacatori imediat dupa impactul cu peretele de sticla al cladirii aerogarii, insa explozia scontata nu a avut loc. Politia i-a arestat imediat, unul dintre atacatori suferind arsuri grave in momentul incidentului.

Desi Ministerul de Interne nu a oferit detalii cu privire la identitatea atacatorilor, cea mai probabila pista pare sa fie a terorismului de natura extremist-islamista. Potrivit martorilor oculari, in momentul arestarii, barbatul care nu suferise arsuri a incercat frenetic sa-i loveasca pe politistii care il imobilizau, strigand „Allah!, Allah!”

„Marea Britanie nu va fi intimidata de al-Qaida”

In alocutiunea rostita dupa incident, premierul Brown a identificat atacatorii din Glasgow si persoanele necunoscute care au pregatit cele doua masini-capcana descoperite vineri la Londra drept persoane „asociate al-Qaida”, organizatia terorista condusa de Osama bin Landen.

„Mesajul Marii Britanii, al poporului britanic, este acela ca nu vom ceda. Nu vom fi intimidati si nu vom permite nimanui sa ameninte modul nostru de viata”, a declarat Brown, dupa incidentul din orasul sau natal".

"Politia cauta celule al-Qaida in intreaga tara, iar autoritatile indeamna cetatenii pe picior de plecare in vacanta sa fie vigilenti si sa se astepte la orice, la fel ca in iulie 2005

Premierul britanic, Gordon Brown, si-a inceput mandatul intr-un stat care a ajuns la nivelul „critic” (cel mai ridicat) de alerta terorista in numai patru zile de la preluarea functiei.

Masinile-capcana descoperite in inima Londrei, vineri, trebuiau sa fie numai preludiul unui val de atentate care sa cuprinda intreaga tara, inclusiv Scotia, locul de bastina al lui Brown:, scrie Gandul.

"Surse din cadrul Politiei Metropolitane au facut o legatura clara intre cele doua atentate la care a asistat Marea Britanie: cele doua masini abandonate si gasite cu materiale explozibile de catre politie la Londra si atentatul de la aeroportul scotian, relateaza CNN.

“Va pot confirma ca noi suntem de parere ca incidentul de la Aeroportul Glasgow are legatura cu evenimentele de la Londra.

Exista similaritati evidente si putem confirma ca acest incident este tratat ca un incident terorist”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Willie Rae, de la politia din Glasgow, citat de Financial Times.

In Marea Britanie, in cursul zilei de ieri fusesera arestate patru persoane in legatura cu incidentele de la Glasgow si de la Londra: cei doi suspecti din jeep-ul incendiat, dintre care unul striga “Allah! Allah!”, conform martorilor oculari, si inca doua persoane din comitatul Cheshire din nord-vestul Marii Britanii", noteaza Jurnalul National.