Stresul duce la ingrasare nu numai pentru ca induce dorinta de a manca mai mult decat in mod normal ci, mai ales, pentru ca face ca tot ce este consumat sa fie asimilat mai mult decat atunci cand se mananca linistit.

Este concluzia unei cercetatoare americane in urma unui studiu citat de Il Messaggero online, care atrage atentia ca hormonul responsabil de acumularile de kilograme din cauza mancatului in stres poate avea efecte catastrofale.

Studiul arata ca grasimile depuse in urma unei mese luate in conditii stresante se depun chiar acolo unde este cel mai periculos si duc la obezitate care genereaza boli precum hipertensiune, diabet si afectiuni cardiovasculare.

Zofia Zukowska de la Universitatea americana Georgetown care a studiat fenomenul a gasit si mecanismul responsabil de cresterea in greutate din cauza stresului. Vinovat este, potrivit cercetatoarei, hormonul "neuropeptide Y" (NPY) care in conditii de stres favorizeaza acumularea unor cantitati mai mari de grasimi in tesutul adipos.

"Am descoperit ca NPY actioneaza la nivelul nervilor periferici care influenteaza tesutul adipos si stimuleaza acumularea de grasimi", a explicat autoarea studiului.

Ea precizeaza ca mancand dublu din cauza stresului numarul caloriilor acumulate de organism nu este dublu ci de patru ori mai mare.