Cele doua formatiuni au colaborat deja in sesiunea parlamentara abia incheiata. PD si PLD sunt autorii a doua motiuni simple dezbatute in ultima saptamana a sesiunii si au optiuni similare in ceea ce priveste votarea actelor normative.

Cele doua partide au decis luna trecuta sa participe separat la alegerile pentru Parlamentul European ce vor avea loc anul acesta.

Principalele idei ale protocolului:

1. PD si pld se angajeaza sa colaboreze in plan parlamentar si plan politic, la nivel national si la nivel local.

2. In raport cu actualul guvern, PD si PLD sunt formatiuni de opozitie.

3. Fata de guvernarea PNL-UDMR, cat si fata de PSD, care este adevaratul guvernant al Romaniei in momentul de fata, PD si PLD vor avea o pozitie si actiuni politice comune.

4. Alesii locali al PD si PLD se vor sprijini reciproc in realizarea obiectivelor angajate pentru comunitatile locale.

5. In campania pentru Parlamentul European, PD si PLD nu se vor ataca reciproc.

6. PD si PLD vor monitoriza permanent activitatea si initiativele guvernului si vor utiliza toate instumentele prevazute de democratia parlamentara pentru eliminarea derapajelor de la angajametnele asumate in fata electoratului.

7. PD si PLD vor initia si vor participa la dezbateri si campanii comune privind reforma institutionala si a clasei politice, inclusiv prin elaborarea unei noi Constitutii.

8. PD si PLD vor initia si vor sustine proiecte legislative, inclusive legea lustratiei, in concordanta cu standardele CEDO.

9. Cele doua formatiuni vor intentisifica eforturile pentru realizarea unei strategii nationale post-aderare.

10. PD si PLD vor elabora o viziune comuna a rolului activ al Romaniei la constructia UE.