S-a intimplat sa petrec miecurea trecuta aproape 12 ore in Parlamentul Romaniei. Si trebuie sa spun ca a fost cu adevarat o experienta de neuitat. Pentru ca atunci cind vezi pe viu lucrurile despre care de altfel vorbim zi de zi e totusi altceva.

E drept ca era vorba de o zi speciala, in care deputatii si senatorii trebuiau sa rezolve intre altele votarea Legii ANI, o motiune pe sanatate depusa de PSD, validarea presedintilor TVR si CNA, completarea consiliilor de administratie de la televiziunea si radioul publice, toate aglomerate pe agenda pentru ca eram doar cu o zi inainte de intrarea Parlamentului in vacanta.

Daca ar fi sa sarim direct la concluzii am putea spune de la inceput ca exceptind primul obiectiv, care in absenta reprezentantilor PD si PLD care s-au disociat de formula finala a legii ANI, a fost rezolvat in mod expeditiv de Senat, practic toate celelalte au fost ratate in ciuda faptului ca s-a stat pina seara tirziu.

Motiunea a fost aminata pentru a doua zi cind, surpriza mare, Sorin Oprescu a constatat ca in ciuda previziunilor a cazut la vot. Un succes evident pentru Eugen Nicolaescu principala tinta a criticilor formulate de PSD. Iritat de faptul ca a fost lasat in ofsaid Sorin Oprescu a vorbit public despre existenta unor negocieri bazate in primul rind pe niste interese obscure.

“E greu cind te bazezi pe vislasii partidului, ca asta sintem cu totii acolo, si constati ori ca ai trei gauri in barca, ori ca ti-au luat barca, ca asa s-a negociat cu Partidul National Liberal, sa ti-o dea pe aia cu mai multe gauri in ea".

Subiectul in cauza cere cu siguranta o discutie mult mai larga pentru ca in PSD tensiunile par sa dea in clocot. Cu atit mai mult cu cit tot ele sint, cel putin in parte, responsabile si pentru restul blocajelor de miercuri care au facut ca celelate puncte importante de pe agenda sa nu fie transate decit provizoriu, si asta doar a doua zi.

Din lipsa de cvorum nu au putut fi alsI nici presedintele TVR si nici presedintele CNA. De aici a pornit de altfel si miezul discordiei. In principiu intelegerile PNL - PSD trebuiau sa repartizeze fiecaruia dintre cele doua partide sefia cite unei institutii.

Problema e ca datorita ambitiilor personale ale lui Valentin Nicolau, sprijinit de un grup din interiorul PSD, se putea ajunge la o situatie in care partidul condus de Mircea Geoana putea prelua ambele pozitii.

Temindu-se de tradare liberalii au blocat inceperea sedintei in plen a Parlamentului pina nu venea o candidatura de presedinte de la CNA, pentru a fi introdusa la vot la pachet impreuna cu cea a lui Alexandru Sassu de la televiziunea publica.

Cum insa la CNA ba se vota ca se voteaza la toamna, ba se vota ca se voteaza pe loc dar, ghinion, nu ieseau defel cele 6 voturi de care era nevoie pentru o candidatura de presedinte, sedinta de la Palatul Parlamentului se tot amina. O ora, doua trei, patru, etc fara ca nimeni sa dea vreo explicatie oficiala. Sigur ca informal mai toata lumea stia ce se intimpla in culise.

Ziaristii, deputatii si senatorii comentau intreaga tarasanie si faceau chiar si pronosticuri. Numai ca asta explica dar nu are cum sa scuze o situatie penibila in care in jur de trei sute de parlamentari convocati mai intii pentru 9,30 si apoi pentru orele 11,00 au stat ore intregi degeaba doar pentru a li spune la un moment dat ca totul se muta la ora 17,30.

Pe la prinz, dupa ce intelegind ca nu mai are sanse sa obtina presedintia CNA Valentin Nicolau a anuntat ca isi da demisia frenezia din Parlament a atins apogeul.

In doua ore si ceva, si desi Valentin Nicolau nici nu apucase sa inainteze o demisie scrisa, nu numai ca PSD a gasit un inlocuitor dar acesta a si primit aviz favorabil din partea comisiilor de cultura reunite, din Camera si din Senat, in timp util pentru a fi confirmat in sedinta in plen din aceeasi seara.

E vorba de aceleasi comisii care nu reusisera timp de 8 zile sa se intruneasca pe a-i audia pe candidatii propusi de PD si de Presedintie pentru Consiliul de Administratie al TVR, care au fost astfel decuplati de ceilalti 11 si deocamdata urmeaza sa fie supusi din nou la vot in toamna, miercuri si joi nu a existat cvorum, cu mari sanse de a fi respinsi.

Toate aceste detalii sint importante doar pentru a ilustra un tip de mentalitate si de comportament. Mai ales ca a doua zi manirea in care au fost formulate deciziile luate in Parlament pentru numirea unor presedinti interimari la TVR si CNA a creat noi probleme, datorita neconcordontelor de ordin juridic cu legile care reglementeaza functionarea celor doua institutii.

Presa a comentat pe larg intelegerile PNL - PSD temporar impotmolite, pe care cele doua parti continua sa le nege in ciuda tuturor evidentelor. Insa de fapt nu aceasta e marea problema. Pina la urma intelegeri si acest gen de negocieri se fac dintotdeauna in politica.

Sigur, daca e bine sa politizam explicit televiziunea publica, lucru acuzat de cele mai importante ONG-uri din domeniul mass media, e o chestiune importanta care merita discutata, si inca pe larg. Insa deocamdata altceva trebuie mentionat, dupa ce tragem linie la suita de intimplari de miercuri si joi din Parlament. Am asistat la o paguboasa brambureala institutionala.

S-a improvizat pe coltul mesei, inclusiv fortind unele constringeri legale, pentru a pune in practica intelegerile politice facute in prealabil. Ceea ce nu mai e deloc in regula.

Pentru ca fara institutii predictibile, credibile, serioase, Romania nu poate functiona decit asa cum vedem ca o face din nou dupa ce din ianuarie 2007 ne-am pus sacii in caruta din punctul de vedere al aderarii la Uniunea Europeana. Adica foarte prost.