Intr-un interviu pentru HotNews.ro-EurActiv.ro, un om obisnuit, dintr-o localitate de la granita Ungariei cu Romania povesteste cum i-a fost dupa aderarea tarii sale la UE (2004). Nadicsan Istvan are 33 de ani si este din Batonya (Batania) - Ungaria, la granita cu Romania. Acum este somer si traiul zilnic si-l castiga crescand animale, pe care apoi le vinde pe piata neagra, pentru a supravietui.

Experienta lui post-aderare este o frantura din aceeasi realitate din care fac parte si povestile de succes ale est-europenilor pentru care aderarea a insemnat o trambulina catre cariere in institutiile europene.

HotNews.ro:Care este viata ta dupa ce Ungaria a aderat, in 2004, la Uniunea Europeana?

Nadicsan Istvan : Negativa. Foarte, foarte negativa. Si sa explic de ce. Am fost sapte ani director la o fabrica de usi si geamuri de lemn, la Budapesta. Dupa ce Ungaria a intrat in Uniunea Europeana, din lipsa de clienti, fabrica s-a inchis. Unul dintre patroni a decis sa o mute in Ucraina. Pana acum nu a reusit. Din pacate, eu si vreo 30-40 de oameni am ramas fara serviciu.

Astfel, am fost nevoit sa revin acasa, in Batania. Sunt aici de un an si inca nu am gasit nimic de lucru, pentru ca in zona asta nu exista nici un loc de munca. Viata este grea, iar tinerii de pe aici pleaca in orasele mai mari sa lucreze. Impreuna cu fratele meu am inceput sa cresem animale, avem vreo 25 de purcei, doua scroafe mari si patru porci de 180-200 de kilograme. Si mai avem cativa iepuri.

HotNews.ro:Unde vinzi carnea de porc?

Nadicsan Istvan : Articolul apare si in Ungaria?

HotNews.ro:Nu, numai in Romania.

Nadicsan Istvan : Atunci iti spun. O vand la vecini si pe la cunostinte. Ca oficial nu am voie sa o vand. Si daca ar fi sa o dau la vreun abator, ies in pierdere.

HotNews.ro:Chiar nici o imbunatatire nu exsita dupa intrarea Ungariei in UE?

Nadicsan Istvan : Aici la noi, in Batania, nu. Ba, poate, turismul rural. Se fac ceva investitii.

HotNews.ro:Anume.

Nadicsan Istvan : Avem aici un strand cu apa termala. Vin multi straini si mai ales romani. Unii dintre consatenii mei si-au deschis pensiuni. Dar asta merge numai in sezonul de vara.

HotNews.ro:Conducerea administrativa a localitatii, primarul, te ajuta cu ceva?

Nadicsan Istvan : Eu vad ca incearca sa faca ceva. Aici la noi au fost foarte multi fara serviciu. De cand cu noul primar, Karsai Joszef, somerii sunt chemati la diferite munci. Creste venitul.

HotNews.ro:Ce fel de munci?

Nadicsan Istvan : Este un loc unde se face combustibil bio. Solid. Apoi ii mai duce la spart de piatra, care apoi de pune pe drumuri. Si la curatat santuri, tund iarba. Oricum, primarul asta nou (alegerile locale in Ungaria au avut loc la sfarsitul anului 2006, n.red.) a incercat sa aduca investitori. Dar nu stiu de ce nu se concretizeaza nimic. Au venit, s-a discutat, s-a facut planuri si nimic. Nu stiu de ce.

HotNews.ro:Esti informat cu ceea ce se intampla in UE, cum poti aceesa fonduri europene sa-si deschizi o afacere?

Nadicsan Istvan : Nu prea. Putin pe la Primarie se mai stie ceva. In reste numai pe internet. Am fost la cei care se ocupa de somaj si mi-am gasit loc de munca prin Germania si Franta, chiar in Canada. Dar cum nu stiu limba este foarte greu. Noi, ungurii, nu prea stim limbi straine, germana, engleza, franceza, si ca sa invatam acum ne costa bani. Nimeni nu te angajeaza daca nu stii o limba straina.

HotNews.ro:Stii pe cineva din localitate care a demarat o afacere cu fonduri europene sau are intentia sa o faca?

Nadicsan Istvan : Nu. Nu stiu pe nimeni si nici nu am auzit ca la noi sa fie asa ceva.

HotNews.ro:Pentru tine, e mai bine sau mai rau de cand cu Uniunea Europeana?

Nadicsan Istvan : Mai rau. Cu mult mai rau. Dar nu numai pentru mine, mai ales pentru firme. Impozitele sunt mari. De exemplu, la restaurante sau baruri patronul lucreaza cu familia, ca nu-si pemite sa aiba angajati, ca taxele sunt mari.