Banii pentru marirea pensiilor vor veni din cresterea PIB, din cresterea numarului de salariati si din transferuri de la bugetul de stat catre CAS.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, declarat ca marirea pensiilor, care presupune pentru 2008 peste 2 miliarde de euro, nu va determina o crestere a inflatiei si nu va conduce la o supra-impozitare, cota unica de impozitare ramanand in picioare.

"Avem o crestere economica sanatoasa, care ne permite acest efort bugetar", a spus Vosganian intr-o conferinta de presa desfasurata luni seara.

De asemenea, veniturile rezultate din drepturile de autor si cele din dividende raman neimpozitate, a mai declarat Vosganian.

"Nu imi este inca foarte clar de unde vor veni acesti bani si cum se va realiza transferul de la bugetul de stat catre bugetul pensiilor", a declarat pentru HotNews.ro analistul economic Ionut Popescu.

Pensiile urmeaza sa fie majorate pana in 2008 cu circa 40%, ceea ce va duce punctul de pensie de la circa 31% in 2007 la circa 37,5% in 2008.

De unde spune Vosganian ca vor veni banii:

- cei mai multi bani vin din cresterea nominala a PIB -1,2 miliarde de euro in 2008

- cresterea numarului de salariati (apreciata la peste 2% in 2008) si a veniturilor salariale vor aduce 180-200 de milioane de euro

- dinamica salariala

- transferuri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale- 400-500 de milioane de euro

- imbunatatirea incasarilor-in acest an se va obtine 1% din PIB

- masurile legislative (neprecizate) vor aduce circa 300-400 de milioane de euro

Persoanele care au salarii de peste 75 de miloane de lei vechi vor fi obligati sa plateasca de acum contributii sociale si pentru veniturile obtinute peste aceasta suma. Pana cum contributiile sociale se plateau doar pana la limita celor 75 de milioane de lei.

"Este vorba de venituri care au castigat foarte mult din introducerea cotei unice. Noi consideram ca trebuie platiti bazandu-ne pe principiul solidaritatii sociale", a declarat Vosganian, care spune ca este vorba de un numar mic de persoane, probabil 20-25 de mii de persoane.

"Greutatea financiara a acestui proiect va cadea in sarcina celor care vor guverna in anul 2008, deci tot noi ne vom asuma si facerea bugetului", a raspuns Varujan Vosganian intrebarilor ziaristilor.