Nomenclatura RAAPPS. Fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, Bujor Sion, si familia liderului PD Silvian Ionescu platesc chirii modice pentru vilele inchiriate de la stat.

Chiriasii de lux ai statului refuza sa paraseasca vilele si apartamentele Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Multi dintre ei sunt fosti demnitari, altii, doar privilegiati ai guvernarilor.

Chiria spatiilor de protocol este ridicola comparativ cu pretul pietei. Un apartament de 150 de metri patrati in zona Primaverii se inchiriaza cu sume cuprinse intre 2.000 si 4.000 de euro pe luna, potrivit mai multor agentii imobiliare contactate de EVZ.

Unul dintre chiriasii de lux ai RAAPPS este Bujor Sion, fiul adoptiv al lui Ion Iliescu. Desi Sion nu este demnitar, el locuieste

intr-o casa impozanta din cartierul Primaverii. Casa este revendicata de familia Alimanestianu. Potrivit avocatului familiei Alimanestianu, Mihai Ferariu, fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, ar fi trebuit sa paraseasca imobilul acum cinci ani.

„Noi avem o hotarare definitiva prin care obligam RAAPPS-ul sa se pronunte fata de evacuare. Desi avem o hotarare definitiva, nu a luat nicio decizie in privinta imobilului”.

Avocatul familiei considera ca RAAPPS comite un abuz pentru ca mentine intr-o casa de protocol o persoana care nu are demnitate publica si ca cedeaza presiunilor acestuia. „Terenul din spatele casei a fost restituit familiei Alimanestianu, recunoscandu-i-se dreptul de proprietate, dar nu si imobilul”, ne-a declarat avocatul Ferariu. Sion Bujor nu a putut fi contactat.

Fostul premier Petre Roman locuieste din 1990 intr-un apartament de 180 de metri patrati tot in cartierul Primaverii. Contactat de EVZ, Roman recunoaste: „Da, locuiesc acolo din 1990, in baza Legii chiriasilor, pe care tot eu am dat-o. Eu am dat legea prin care patru milioane de oameni si-au cumparat casele la pret de televizor”.

Fostul premier tine sa faca diferenta dintre el si ceilalti demnitari: „Eu nu am cumparat casa ca altii, la preturi preferentiale. Am fost corect, nu am profitat de lege”. Petre Roman considera ca plateste chirie mare: 9 milioane de lei vechi.

Omul lui Basescu

Un alt personaj politic influent apare pe lista de case a RAAPPS: Silvian Ionescu. Sotia sa locuieste cu chirie la RAAPPS, desi nu are vreo calitate oficiala, iar Silvian Ionescu nu mai este ministru.

Directorul comercial al RAAPPS, Stefania Dumitru, ne-a declarat ca acest imobil are o situatie speciala: „Acest contract de inchiriere l-am preluat de la primarie. El nu a fost atribuit de noi. Contractul de inchiriere este valabil pana in anul 2009. Pana atunci, nu putem interveni”.

Liderul PD Silvian Ionescu sustine ca RAAPPS nu are nicio autoritate sa intervina in acest contract deoarece imobilul nu apartine regiei: „L-am inchiriat de la Primaria Sectorului 1 in 1990.

El face parte din acele case care au fost trecute la RAAPPS ca sa substituie furaciunile PSD. A fost bagata pe lista de Hrebenciuc in 1996 ca sa acopere ce a furat PSD. Nu este casa de protocol si nici nu a fost vreodata." Silvian Ionescu ne-a precizat ca in aceasta casa locuiesc doar sotia si fiica sa, el fiind divortat de patru ani.

de Liviana Rotaru, Marius Draghici

integral in EvZ