Un dosar penal greu, deschis unei firme care a fost sponsorul campaniei electorale a PD-ului in 2004, a disparut in mod incredibil pe drumul dintre Parchetul General si DNA. Firma Contransimex SA a derulat, incepand cu 1992, mai multe afaceri, prin care a reusit sa dea statului roman o gaura la buget de 97 milioane de dolari.

Practic, initial, societatea a obtinut de la cateva banci credite pentru achizitionarea de camioane Mercedes si semiremorci Schimitz. Creditul extern a fost garantat de catre statul roman, iar Ministerul de Finante chiar a aprobat un studiu de fezabilitate in acest sens. Numai ca societatea a cumparat doar masini invechite, platind un pret aproape dublu!

Desi in contractul cu statul roman exista obligatia ca masinile sa fie ipotecate in cazul in care nu existau bani pentru achitarea creditului extern, Contransimex a reusit sa vanda - cu adaos comercial - o buna parte din lotul de camioane.

Romania a mai fost pacalita inca o data atunci cand Contransimex a vandut masinile prin facturi invoice - ca si cum le-ar fi exportat, pentru a fenta plata TVA-ului! In continuare, Contransimex mai face o inginerie financiara cu linii de imbuteliere. Pana la urma, desi firma trebuia sa intre in faliment, statul roman a ramas cu banii dati, iar Contransimex a continuat sa functioneze.

In 1999, in Consiliul de Administratie al firmei ajunge si celebrul Ovidiu Musetescu.

Dar, la inceputul anului 2004, Parchetul General, al carui sef era Ilie Botos, deschide dosar penal in legatura cu afacerile derulate de firma. Coincidenta, 2004 este si an electoral, iar Contransimex se grabeste sa sponsorizeze campania electorala a Partidului Democrat cu 4430 RON, bani albi care apar in scripte.

Tot coincidenta, procurorii Parchetului General inchid dosarul. Acesta a ajuns la procurorul Ghertea, care, la ora actuala, este cercetat de DNA, pentru abuz in serviciu in alt caz. Dupa aceea, in mod oficial, dosarul este redeschis si trimis la DNA. Dar la DNA nu ajunge nimic.

Astfel, potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, dosarul a existat la Sectia de Urmarire Penala, avand ca numar de inregistrare -187/P/2004. „Ulterior, dosarul a fost inchis, iar, un an mai tarziu, a fost redeschis.

de de Razvan Popa, Ramona Lica

integral in Gandul