Procurorii rusi l-au pus sub acuzare pe omul de afaceri Boris Berezovski, aflat in exil la Londra. Potrivit avocatului sau, Berezovski, un opozant al presedintelui Vladimir Putin, este acuzat de autoritatile ruse de conspiratie la organizarea unei lovituri de stat, transmite Reuters.

"A fost inculpat pentru conspiratie la organizarea unei lovituri de stat", a declarat Andrei Borovkov, avocatul lui Berezovski, fara a preciza data deschiderii procesului. ''Sunt enumerate institutii de presa carora Boris Berezovski le-a acordat interviuri - The Guardian, postul de radio Eho Moskvi si Agentia France-Presse'', a adaugat avocatul Borovkov.

Intr-un interviu acordat publicatiei britanic The Guardian, pe data de 12 aprilie, Boris Berezovski, declara ca ii pregateste o puternica lovitura presedintelui Vladimir Putin si ca a luat, deja, legatura cu lideri politici de la Moscova.

Critic al regimului lui Putin, Berezovski crede ca acesta poate fi inlaturat de la putere doar prin forta.

"Trebuie sa folosim forta pentru a rasturna acest regim (...) Nu putem face asta prin mijloace democratice", a declarat omul de afaceri rus exilat in Marea Britanie, unde a obtinut azil politic in anul 2003.

Berezovski este si in centrul unui scandal referitor la uciderea fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu, anul trecut.. El se afla in razboi deschis cu presedintele rus, Vladimir Putin, pe care il acuza ca ar fi comandat asasinarea lui Litvinenko.

Moscova a cerut in mai multe randuri Londrei sa-l extradeze pe controversatul om de afaceri rus, dar demersul Rusiei nu a primit pana in prezent raspuns pozitiv din partea Marii Britanii.

Daca va fi gasit vinovat, Berezovski risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 12 la 20 de ani.