Turismul autohton a fost salvat anul trecut de cetatenii romani care au ales sa-si petreaca vacanta in tara. Strainii s-au speriat de gripa aviara, de tornade si de inundatii si, drept urmare, au evitat Romania.

In cifrele Bruxelles-ului, comunicate ieri de Eurostat, tara noastra a inregistrat anul trecut cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana a numarului noptilor petrecute de straini (nerezidenti) in hoteluri.

Astfel, in perioada analizata, iunie-septembrie 2006, numarul de nopti petrecute de nerezidenti a scazut cu 14,4%, in timp ce in UE s-a inregistrat o crestere medie de 4,7%. Mai exact, numarul noptilor petrecute de nerezidenti a scazut la 1,52 milioane, fata de 1,78 milioane de nopti in intervalul similar din 2005.

Scaderi ale innoptarilor nerezidentilor au fost inregistrate si in Cipru (9,5%), Ungaria (7,8%), Polonia (4,8%), Franta (4,8%), Malta (2,6%), Estonia (1%) si Luxemburg (0,5%).

In ciuda scaderii pe segmentul nerezidentilor, rezidentii au asigurat cresterea profitului hotelierilor din Romania. Astfel, numarul noptilor petrecute de rezidenti in hoteluri s-a majorat cu 4,9%, la 7,68 milioane. In ceea ce-i priveste pe bulgari, ei au consemnat o crestere de 1,9%, la 9,53 milioane, pe segmentul noptilor petrecute de nerezidenti.

In 2007, situatia turismului pare sa se schimbe radical. Potrivit directorului Biroului National de Turism al Romaniei la Viena, Simion Giurca, numarul austriecilor care au vizitat Romania in primele patru luni ale anului a crescut cu peste 27% fata de perioada similara din 2006.

Suma medie cheltuita de un vizitator austriac se ridica la 402 euro pe sejur, iar destinatiile lui favorite sunt Sibiul, Bucurestiul si Delta Dunarii.

Ministrul de resort, Ovidiu Silaghi, preconizeaza, la randul sau, ca litoralul romanesc va functiona mai bine in acest an datorita investitiilor facute si reorientarii turistilor catre sectorul romanesc al Marii Negre.

Acelasi optimism a fost afisat si de secretarul de stat Lucia Morariu, care a estimat ca numarul turistilor care vor veni pe litoral va creste cu 15% fata de 2006, dar si de alti responsabili din turism care au apreciat ca numarul de vizitatori germani va ajunge la 400.000 in 2007, iar cel al israelienilor se va tripla.

Exista si alte semnale ca turismul se va redresa. Potrivit unui studiu realizat de divizia de turism a American Automobile Association, cererea americanilor pentru vacante in Romania a consemnat un avans de pana la 700%. Comparativ, cererea pentru Croatia a crescut cu 69%, pentru Slovenia cu 100%, Polonia - cu 10%, iar pentru Ungaria cu 76%.

Aviara a gonit strainii

Patronatele din turism nu considera surprinzatoare datele Eurostat. "2006 a fost un an slab in turism, cel mai slab din ultimii 10-15 ani. Strainii n-au mai venit din cauza gripei aviare, dar si din cauza ploilor, a inundatiilor si a furtunilor.

Cred insa ca lucrurile se vor imbunatati, deoarece in ultima parte a lui 2006 a fost organizat Summit-ul Francofoniei si a crescut turismul de afaceri", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). El preconizeaza rezultate mult mai bune si in 2007, cand turismul de evenimente ar putea creste cu 30%.

"Aderarea la UE constituie principalul motiv al cresterii. Romania a devenit o destinatie europeana mai credibila", a explicat reprezentantul ANAT. Agentiile de turism estimeaza ca vor sosi in Romania in 2007 circa 2 milioane de turisti straini (cu 20-25% mai multi decat in 2006), care vor locui minimum o noapte la hotel, generand incasari de 1,2 miliarde de euro.

integral in Romania Libera