Monica Macovei a devenit consilierul pe probleme de combatere a coruptei a primului ministru mecedonean. Motivul acestei numiri este legat de aprecierea internationala de care s-a bucurat activitatea fostului ministru, considera Cotidianul.

Potrivit comunicatului oficial al guvernului macedonean actiunile Monicai Macovei au decis intarea romaniei in UE scrie, Adevarul.

Monica Macovei a fost indepartata din guvernul Romaniei in aprilie, avand dosare deschise impotriva unui ministru, a doi secretari de stat si sapte membri ai Parlamentului, scrie Romania Libera.

Consilier la Skopje

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a fost numit consilier pe probleme de combatere a coruptiei al premierului macedonean Nikola Gruevski. Potrivit unui comunicat al guvernului de la Skopje, Macovei si-a preluat oficial, luni, noua functie.

Monica Macovei a fost ministru al Justitiei intre 2004 si 2007, activitatile sale legate de lupta anticoruptie si reformele judiciare fiind considerate esentiale in aderarea Romaniei la UE pe 1 ianuarie 2007, precizeaza comunicatul. Inainte de a deveni ministru, Monica Macovei a fost presedinte al APADOR-CH (Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki)

Cotidianul

Apreciere internationala

Macovei si-a inceput inca de ieri activitatea in acest post. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul guvernului macedonean, activitatile si masurile in lupta impotriva coruptiei si reformele judiciare desfasurate de Monica Macovei in perioada cand a detinut portofoliul justitiei (2004-2007) au fost considerate cruciale pentru decizia Uniunii Europene privitoare la integrarea Romaniei.

Adevarul

Inainte investirii sale ca ministru al Justitiei, in perioada 2004-2007, Macovei a desfasurat o intensa activitate in societatea civila, indeosebi in drepturile omului, democratizare si reforme politice. De asemenea, Monica Macovei a fost presedinte al Comitetului roman Helsinki.

Site-ul oficial al UE, EUObserver, atragea atentia, cu doua zile inaintea Referendumului din 19 mai, ca Romania a votat pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, iar urmatorul pas a fost indepartarea din guvern a ministrului Monica Macovei, apreciata la Bruxelles pentru eficienta masurilor sale anticoruptie.

Presedintele Basescu si "formidabilul ministru al Justitiei", dupa cum o caracteriza jurnalistul Roger Boyes, in publicatia britanica The Times, pe Monica Macovei, transformasera serviciul procuraturii de stat intr-o energica forta anticoruptie, pentru a raspunde criticilor UE potrivit carora Romania este vulnerabila la coruptie.

Macovei, care a fost indepartata in aprilie 2007 din functia de ministru al Justitiei, a initiat 127 de cazuri anticoruptie in 2006, cu dosare deschise impotriva unui ministru, a doi secretari de stat si sapte membri ai Parlamentului, preciza The Times.

Romania Libera