Castelul Bran a fost scos la licitatie de catre proprietarul Dominic de Habsburg, a anuntat o companie americana de investitii, scrie The New York Times in editia electronica.

Nu a fost anuntat pretul cerut pentru castel, dar directorul executiv al companiei Baytree Capital, Michael Gardner, care reprezinta familia Habsburg, estimeaza ca Branul va fi vandut cu peste 135 milioane de dolari.

Familia regala spera sa gasesca un cumparator care sa respecte acesta proprietate si istoria ei.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, considera ca Branul va ramane in Romania si va putea fi vizitat in continuare, "nu-l ia nimeni cu elicopterul sa-l duca in Bulgaria, in Ungaria sau in America". "Nu e problema mea daca se scoate sau nu Castelul Bran la licitatie", a declarat , marti, ministrul Culturii, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu ma intereseaza cu ce firma imobiliara lucreaza Dominic de Habsburg si familia sa." Potrivit lui Iorgulescu, obligatia lui Dominic de Habsburg este ca atunci cand ajunge la intelegere cu un cumparator sa informeze Ministerul Culturii si sa faca o solicitare de exercitare a dreptului de preemptiune statului roman.

Branul a fost construit in secolul al XIV-lea ca o fortareata in fata invaziei otomane. Familia regala s-a mutat in castel in 1920 si a trait acolo pana in 1948 cand acesta a fost confiscat de regimul comunist.

Dupa ce a fost restaurat, in 1980, a devenit atractie turistica, cunoscut drept Castelul lui Dracula.

Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai, anul trecut, proprietarului de drept, care s-a angajat sa-i pastreze destinatia de muzeu, timp de trei ani.

450 000 de turisti viziteaza anual castelul Bran.