Romania se afla pe locul sapte in Europa in topul tarilor atractive pentru investitorii straini, se arata intr-un studiu al Ernst & Young. Potrivit acestuia, in Romania s-au implementat anul trecut 140 de proiecte de investitii straine directe, cu 62,8% mai multe decat in 2005.

Pe primul loc in acest top se afla Marea Britanie, cu 686 de proiecte, urmata de Franta si Germania, cu 565, respectiv 286 de proiecte. Printre primele 15 tari atractive pentru investitori se mai gasesc Polonia (6), Cehia (9), Ungaria (11), Rusia (13).

Cea mai mare parte a proiectelor de investitii straine din Europa provin din Statele Unite ale Americii (990), Germania (449), Marea Britanie (239), Japonia (189), Franta (169).

Europa de Vest a fost cea mai atractiva zona pentru investitorii straini, aici fiind implementate 74% din totalul proiectelor, de aproape trei ori mai mult decat in Europa Centrala si de Est (26% din total). Potrivit Ernst & Young aceasta reflecta atractivitatea Europei de Vest pentru investitiile in sectorul serviciilor.

Majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est prezente in acest top au coborat in clasament fata de anul trecut, ceea ce reflecta scaderea investitiilor in productie. Companiile care cauta piete cu mana de lucru ieftina investesc mai degraba in China sau in alte tari din Asia decat in Europa Centrala si de Est.

  • Citeste studiul Ernst & Young