Intr-o analiza a relatiilor bilaterale cu Rusia trebuie sa plecam de la conjunctura mondiala actuala. Daca exista o piata reala a petrolului, in privinta gazelor naturale nu exista posibilitatea de a organiza o astfel de piata, chit ca se incearca: foarte putine tari dispun de aceasta bogatie, iar tehnologia de transport si de stocare este destul de scumpa.

Cel mai mare producator este Rusia. Cei mai mari consumatori sunt Europa si Statele Unite. Bineinteles ca tot Rusia este cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa.

Presedintele Basescu are acces la fel de fel de rapoarte despre situatia energetica a Romaniei si reactioneaza dupa cum il stim. Zilele trecute a participat la reuniunea tarilor GUAM, reuniune la care s-a dorit gasirea unor strategii pentru ca o parte din tarile fostei URSS, si nu numai, sa nu mai depinda energetic de Rusia. La cateva zile, Traian Basescu a declarat la Summit-ul Energiei de la Zagreb:

"Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica". Tot el a afirmat, la aceeasi intalnire la care a participat si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ca este necesara infiintarea unei burse a energiei, daca se poate din motive strategice, la Bucuresti.

Articol integral in Saptamana Financiara