Presedintele George W. Bush a hotarat sa il gratieze partial pe fostul sef de cabinet al vicepresedintelui Dick Cheney, Lewis Libby, dupa ce acesta fusese condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare intr-un caz legat de invadarea Irakului.

Bush a anuntat aceasta decizie dupa ce o Curte de Apel federala a refuzat sa suspende pedeapsa la care a fost condamnat Libby pentru ca a mintit in justitie, relateaza AFP.

"Respect verdictul juriului, dar cred ca pedeapsa cu inchisoarea in cazul lui Libby este excesiva", a declarat Bush intr-un comunicat. "In schimb, amenda de 250.000 de dolari si punerea lui sub control doi ani, la care a mai fost condamnat Libby, raman in vigoare", a adaugat presedintele american.

Aceasta decizie a starnit reactii politice virulente in randul oficialilor democrati din Congres.

"Decizia este scandaloasa si inacceptabil", a apreciat Harry Reid, liderul majoritatii din Senatul american, sustinut de presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, care a declarat ca "acest lucru nu serveste justitiei".

Lewis Libby, in varsta de 56 ani, este fostul sef de cabinet al vicepresedintelui Dick Cheney si fusese condamnat pentru obstructionare a justitiei, marturie falsa si sperjur. Verdictula a fost pronuntat in luna martie, iar sentinta in data de 5 iunie.

Scandalul a demarat in iulie 2003 cand presa a dezvaluit ca Valerie Plame, sotia diplomatului Joe Wilson care acuza administratia Bush ca a exagerat amenintarea irakiana pentru a-si motiva astfel declansarea razboiului, era agent CIA.

In urma acestei scurgeri de informatii, nimeni nu a fost urmarit penal, cu exceptia lui Libby care a fost retinut pentru ca a furnizat, in cadrul anchetei, o relatare inexacta a conversatiilor sale cu trei ziaristi.

Joe Wilson s-a declarat "indignat" de hotararea presedintelui Bush, precizand ca gestul sau reflecta "spiritul total corupt" al administratiei Bush.