Sistemul energetic va functiona la parametrii normali in luna iulie, insa o scadere a debitului Dunarii dupa data de 15 august ar putea face ca centrala de la Cernavoda sa fie inchisa, deoarece nu va fi suficienta apa pentru racirea reactorului unu, a declarat marti Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului.

Ca masura de preventie ar putea fi infiintat, pana saptamana viitoare, un mecanism prin care o serie de producatori de energie vor primi finantari pentru a produce energie atunci cand pe piata apare un deficit.

"In septembrie, cand este programat sa intre in functiune reactorul doi, daca potentialul hidrologic al Dunarii nu este corespunzator, avem pregatita o capacitate suplimentara la Termoelectrica pentru a intra in functiune", a spus Vosganian.

Dupa intalnirea cu reprezentantii companii de distributie a electricitatii, ministrul Economiei si Comertului a informat ca celor opt societati vor investi in acest an aproximativ 660 de milioane de lei pentru mentenanta si 1,26 miliarde de lei pentru investitii. La data de 31 mai, aceste cheltuieli erau realizate in proportie de 35 -40%.

Vosganian a mai spus ca Romania va avea in scurt timp un program, pe cinci ani, de modernizare a retelelor de distributie electrica de minim 1,2 miliarde de euro, insa suma adecvata ar fi de 2 miliarde de euro.