Aceasta a fost declaratia Monicai Macovei luni, la Skopje, la preluarea functiei de consilier anticoruptie al premierului macedonean Nikola Gruevski.

In cadrul unei ceremonii de investire la care au participat mai multi membrii ai cabinetului, fostul ministru de justitie a spus ca spera intr-o buna colaborare cu autoritatile macedonene si, mai ales, cu cetatenii acestei tari.

Utila in negocierile cu UE

Pe de alta parte, autoritatile macedonene au intampinat-o pe Macovei cu mult entuziasm si cu multe asteptari. „Macedonia asteapta rezultate serioase de la Monica Macovei”, a spus ministrul de interne Gordana Jankulovska la ceremonia de preluare a functiei.

Alaturi de premierul Gruevski si de ministrul de interne, au mai participat vicepremierul pentru afaceri europene Gabriela Konevska-Trajkovska si ministrul justitiei, Mihajlo Manevski.

Fostul ministru al justitiei a fost numit pe 30 iunie consilier anticoruptie al premierului macedonean Nikola Gruevski. Prin cooptarea sa, guvernul spera ca Macedonia sa fie mai bine apreciata in negocierile cu UE.

Un angajator acuzat de nepotism

Aceasta idee a fost confirmata oficial de purtatorul de cuvant al guvernului de la Skopje, Ivica Bocevski, care a declarat pentru publicatia „Balkan Insight” ca modul in care Macovei a condus lupta anticoruptie din Romania si reformele aplicate in sistemul judiciar au ajutat la transformarea in bine a imaginii Romaniei.

„Speram ca va face acelasi lucru si in Macedonia”, a afirmat Ivica Bocevski.

Primul-ministru macedonean, care spera intr-o imbunatatire a imaginii tarii sale in privinta luptei anticoruptie, este insa o figura politica oarecum controversata, releva publicatia „Global Politician”. Desi ar fi refuzat sa ia mita in valoare de 3 milioane de euro, Nikola Gruevski a fost tinta criticilor dupa ce a numit in pozitii-cheie membri ai familiei sale.

Un articol de Andreea Romanovschi, Mihai Mincan

Integral in Evz