Sunt foarte tineri, iesiti de curand de pe bancile facultatii, dar au deja o impresionanta activitate stiintifica. Andrei Miu, Sergiu Petrica Pasca si Alina Solomon sunt cei trei romani selectati din 20.000 de candidati sa participe la intalnirea cu laureatii premiului Nobel, eveniment care se desfasoara in micul oras Lindau, din sudul Germaniei.

Alaturi de ei, in acelasi orasel, o vrajitoare romanca isi face reclama in ziarul local, iar un taximetrist e multumit de Loganul sau.

Este cea mai mare concetrare de genii pe metru patrat din lume: 17 laureati Nobel si 653 de tineri cercetatori din 44 de tari isi petrec impreuna o saptamana intreaga (1-6 iulie). Printre ei, trei romani, selectati dupa criteri extrem de riguroase. „Participarea noastra la aceasta reuniune este un premiu, o recunoastere internationala. Nu e nimic extraordinar.

Este pur si simplu vorba ca tot ce am facut noi doi e comparabil cu ceea ce face un cercetator promitator dintr-un laborator de oriunde din lumea asta”, spune Andrei Miu.

  • CV-ul lui Andrei Miu


  • Mere marca ''Nobel''

    Colegul sau, Sergiu Petrica Pasca, pare de-a dreptul entuziast: „Cred ca e visul oricarui tanar cercetator sau aspirant de a intalni pe cei care au primit titlul Nobel pentru medicina, fiziologie sau mai stiu eu ce”.

    Cu un picior afara din Romania

    Sergiu Pasca (25 de ani) tocmai a terminat medicina la Cluj si se specializeaza in neurostiinte. Andrei Miu (27 de ani) este doctor in psihologie, preda la Universitatea Babes Bolyai din Cluj si se specializeaza tot in neurostiinte.

    Andrei spune ca se gandeste sa-si continue deocamdata cariera universitara la UBB: „Mai tot timpul alegi sa ramai in Romania anul asta, luna asta. Da, sigur, am avut oferte de a pleca in strainatate de mai multe ori. Pana acum am decis sa raman in Romania. Mai departe, in functie de prioritatile pe care le are cariera mea, voi vedea ce va fi”.

    Colegul sau, Sergiu Pasca, pare in schimb decis sa plece din tara, dar inca nu s-a hotarat unde. „Acum termin facultatea de medicina. Vreau sa raman in cercetare. Ca urmare, probabil ca cea mai inteleapta decizie pentru mine va fi sa plec din tara pentru o anumita perioada. Am primit mai multe oferte din Statele Unite si Europa. Urmeaza sa iau o decizie”, spune Sergiu.

    De altfel, tanarul absolvent de medicina a ajuns la Lindau recomandat de o universitate germana, care l-a si propus in urma unei prelegeri despre autism tinuta in urma cu un an la Universitatea Charite din Berlin.

    Sergiu si Andrei sunt nume care nu spun, poate, prea multe in Romania. Dar lucrarilor lor se bucura deja de zeci de referinte in reviste internationale de prestigiu iar acesta a fost unul dintre criteriile care i-a facut eligibili pentru cea de-a 57 - reunine a laureatilor premiului Nobel.

    Craig Mello, laureat Nobel / HotNews.ro

    La Lindau au avut deja ocazia sa intilneasca 17 laureati Nobel, printre care si Craig Mello, castigator in 2006 al premiului pentru medicina.

    Iar pentru Andrei Miu asta inseamna mai mult decit un premiu: „Citim despre laureatii Nobel, vizitam site-ul, la inceputul fiecarei luni din octombrie in fiecare an ne intrebam oare cine va lua premiul Nobel? Va fi cineva din neurostiinte laureat pentru fiziologie sau medicina? Si atunci iti contruiesti mituri. Aici ai sansa sa vezi oamenii.
    Vezi latura umana. Sigur, intilnirea cu multi dintre laureatii Nobel contribuie la mitul pe care ti-l construiesti despre ei. Pentru ca sunt oameni remarcabili. Eu cred ca asta poate sa-ti afecteze cariera, filozofia carierei pe termen lung.”

    Alina Solomon

    Al treilea roman selectat pentru intalnirea cu laureatii premiului Nobel este Alina Solomon, o absolventa a Universitatii de Medicina Carol Davila din Bucuresti. In prezent isi continua studiile doctorale la o universitate din Finlanda.

    Romania este una dintre putinele tari din Europa care nu au contacte cu fundatia care organizeaza intalnirea laureatilor premiului Nobel. Anul acesta, evenimentul a fost dedicat medicinei si fiziologiei.

    George Emil Palade, stabilit in Statele Unite, este singurul om destiinta de origine romana care a primit, acum 35 de ani, premiul Nobel pentru fioziologie si medicina.

    Logan, taxi nemtesc / HotNews.ro

    Un adevarat scandal legat de acordarea premiului Nobel pentru chimie a izbucnit in 2003 in Romania. Profesorul clujean Gheoghe Benga (de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj) sustine ca a aratat pentru prima oara existenta unor canale proteice de apa in corpul uman, insa premiul fusese acordat pentru aceeasi descoperire unui american.

    Vrajitoarea Frau Senty si taxi Logan

    Vrajitoarea din ziar

    Pe langa cei trei ambasadori academici la Lindau, in orasul Nobel au ajuns si cateva Dacii Logan. Nemtii le-au transformat rapid in taximetre si par destul de multumiti de ele. „Nu credeam ca o masina atat de ieftina se conduce atat de usor”, spune taximetristul care ne duce de la gara la hotel. Firma sa a cumparat deja cateva Dacii.

    Dar in superba asezare de pe malul lacului Constance s-a strecurat si Romania tenebroasa. Intr-o publicatie locala isi face reclama „cea mai vestia vrajitoare din Sud-Estul Europei”, specialista in magie alba si care rezolva, desigur, „orice problema”. Pentru nemti, vrajitoarea si-a adaptat pana si numele: isi zice „Frau Senty”.