Numarul strainilor care au vizitat in Romania in primele cinci luni a fost de 2,34 milioane de persoane, in crestere cu 17,1% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In ceea ce ii priveste pe romanii are au plecat in strainatate, numarul acestora a crescut cu 22,3% in aceeasi perioada, pana la 3,74 milioane de persoane.

Marea majoritate a turistilor straini care au vizitat Romania provin din tari europene (94,2%), 59,6% fiind din statele UE.

In ceea ce priveste plecarile turistilor romani in strainatate, transportul rutier a fost cele mai utilizat mijloc de transport, reprezentand 80,6% din numarul total de plecari.

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in perioada ianuarie mai au insumat 2,27 milioane, in crestere cu 12,9% fata de cele din perioada similara a anului trecut. Din total, aproximativ 77% au reprezentat cazari de turisti romani.

In aceeasi perioada, innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 5,77 milioane, in crestere cu 9,9% fata de cele din aceeasi perioada a anului 2006.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost in primele cinci luni de 28,8% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,5% fata de perioada ianuarie - mai 2006. Indici mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la spatii de cazare pe nave de croaziera (87,3%), hoteluri (34,8%), hoteluri pentru tineret (29,2%).