Update: "Garda Nationala de Mediu dispune nelegitim, sanctiuni impotriva companiei Kronospan Sebes. Abaterile mentionate in comunicatul de presa al GNM, au fost remediate in urma cu 2 saptamani.", se arata intr-un comunicat al societatii, remis HotNews.ro.

"Compania Kronospan Sebes a trimis pe data de 27 iunie a.c. un raport (N.I. 1049/27.06.07) catre Garda Nationala de Mediu, in care se mentioneaza faptul ca toate abaterile constatate in urma controlului din perioada 29 mai - 1 iunie au fost remediate, chiar daca unele dintre ele aveau termen limita pana in luna august.", se mai arata in document.

In urma controlului care s-a incheriat in urma cu o luna, comisarii GNM au constatat ca societatea nu respecta in totalitate prevederile autorizatiei integrate de mediu si a autorizatiei de mediu.

„Astfel, nu a fost indeplinita obligatia de monitorizare si reducere a nivelului de miros pentru diminuarea disconfortului produs locuitorilor din zona, nu s-au efectuat determinari la indicatorul „pulberi”, la instalatia de exhaustare (hala rasini pulbere), nu a fost realizata tinerea evidentei gestiunii deseurilor pentru toate tipurile de deseuri generate,

nu a fost realizata gestionarea si depozitarea corespunzatoare a deseurilor generate pe amplasament si s-au inregistrat deficiente in modul de etichetare a substantelor chimice periculoase”, se arata intr-un comunicat transmis de GNM.

Din aceste motive, societatea a fost sanctionata cu amenda contraventionala de 200 000 lei, pentru nerespectarea obligatiilor stabilit de de Legea 265/2006, privind protectia mediului”, se mai arata in document

In urma cu doua zile, comisarul general al GNM, Octavian Popa, a transmis o adresa catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu si spre stiinta Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, referitoare la inceperea Procedurii de notificare pentru nerespectarea prevederilor actelor de reglementare detinute de Kronospan Sebes.

„Avand in vedere neconformitatile constatate fata de prevederile actelor de reglementare emise pentru societatea KRONOSPAN SEBES SA si in conformitate cu prevederile art.10 alin.A lit.”k”din HG 440/2005 pentru reorganizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu, coroborat cu prevederile art.17 alin.3 din OUG 195/2005 privind protectia mediului aprobata prin Legea 265/2006,

va rugam sa procedati de indata la emiterea notificarilor prealabile in vederea suspendarii autorizatiei integrate de mediu nr.SB 67/09.01.2007 pentru instalatia de producere a rasinilor ureoformaldehidice emisa de ARPM Sibiu si a autorizatiei de mediu nr.478/ 14.04.2003, revizuita la data de 28.02.2007, pentru fabricarea placilor din fibra de lemn tip MDF, emisa de APM Alba” , se arata in adresa Comisarului general al GNM, Octavian Popa.