O scrisoare de dragoste semnata de Napoleon Bonaparte, adresata viitoarei sale sotii Josephine, a fost vanduta pentru suma de 400.000 de euro la o licitatie de scrisori redactate de personalitati istorice, organizata marti, la Londra, de casa Christie's, transmite AFP.

Scrisoarea, una din cele trei scrise de Napoleon Josephinei, vicontesa de Beauharnais, datand dinaintea casatoriei lor, a fost vanduta pentru 276.000 lire sterline (409.000 euro, 557.000 dolari).

"Iti trimit trei saruturi, unul pe inima, unul pe gura si unul pe ochi", a scris Napoleon in acest bilet.

Colectia de scrisori, aproximativ 300 de manuscrise originale scrise intre secolele 13 si 20, a fost adunata timp de 30 de ani, de catre Albin Schram, un profesor de drept decedat anul trecut in Elvetia.

In total, colectia a fost adjudecata pentru 3,8 milioane de lire sterline, un pret de doua ori mai mare decat cel estimat.

Colectia mai cuprinde un manuscris apartinand lui Sir Isaac Newton, in care acesta scrie despre teoria gravitatiei, care a fost adjudecat pentru 204.000 lire sterline, cat si o serie de scrisori semnate de personalitati precum: JRR Tolkien, Oliver Cromwell, Winston Churchill, Charlotte Bronte, Oscar Wilde, Charles Dickens si Claude Monet.

Potrivit AFP, Christie's a acceptat sa retraga de la vanzare o scrisoare redactata de Mahatma Gandhi cu 19 zile inainte de a fi ucis, de catre un fanatic hindus, pe 30 inanuarie 1948. Documentul a fost trimis guvernului indian. In aceasta scrisoare, Gandhi apara armonia religioasa in India devenita tara independenta.