Rusia a amenintat miercuri Statele Unite cu "o riposta asimetrica si eficienta" in cazul respingerii de catre Washington a alternativei propuse de presedintele Vladimir Putin, referitoare la scutul american antiracheta din Europa.

Declaratiile au fost facute de vicepremierul rus, Serghei Ivanov, care a precizat ca Rusia va amplasa rachete in enclava rusa Kaliningrad, la granita cu Polonia, in cazul unui nou refuz, relateaza AFP.

"Daca propunerile noastre nu vor fi acceptate, vom lua masurile adecvate. Vom gasi o riposta asimetrica si eficienta", a declarat Ivanov, in timpul unei vizite in Uzbekistan.

Vladimir Putin a inaintat, luni, un nou set de propuneri menite sa reduca tensiunile dintre Moscova si Statele Unite, in ceea ce priveste amplasarea scutului american anti-racheta in Europa.

Putin a propus extinderea sistemului, astfel incat de acesta sa beneficieze si alte tari europene sau membre NATO. El a mai solicitat crearea unui centru de schimb de informatii la Moscova si unul la Bruxelles, unde isi are sediul Alianta, ceea ce ar reduce necesitatea crearii unor noi facilitati in Cehia si Polonia.

Liderul de la Kremlin s-a declarat dispus sa integreze in acest sistem statiile de alerta antiracheta din sudul Rusiei.