Audierea lui Tariceanu a fost stabilita pentru 10 iulie.

Tariceanu a afirmat sambata, la Brasov, ca "romii comit toate infractiunile posibile, de la talharie si prostitutie pana la jafuri organizate si trafic de droguri".

Asociatia Romani Criss este cea care a depus sesizarea si in cazul in care a fost cercetat presedintele Traian Basescu, dupa ce acesta folosise expresia "tigaca asta imputita". CNCD a decis atunci sa-i dea un avertisment public lui Basescu, care a declarat ca va ataca decizia in instanta.

Raspunsul Guvernului

Intr-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului se arata ca "interpretarea data unei relatari de presa (...) a declaratiilor pe care primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu le-a facut (...) despre aspecte ale situatiei unor cetateni romani aflati in Italia, este eronata si exagerata."

Mai mult, "compararea cu textul declaratiilor facute cu acea ocazie indica scoaterea informatiilor din context sau atribuirea unor presupuse afirmatii, cu un alt sens decat cele prezentate in realitate."

Comunicatul nu mentioneaza care ar fi contextul declaratiilor sau care sunt presupusele afirmatii atribuite, dar mentioneaza ca "primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu a avut intentia sa aduca, prin declaratiile pe care le-a facut, vreun prejudiciu de imagine cetatenilor apartinand minoritatii romilor din Romania.

De altfel, prin initiativele si actiunile din ultimii ani, Primul Ministru si Guvernul Romaniei au probat atentia acordata minoritatilor nationale in general, preocuparile pentru imbunatatirea situatiei minoritatii romilor, in special."