Comisarul european pentru probleme economice si monetare, Joaquin Almunia, doreste ca toate cele 27 statele membre ale Uniunii Europene sa sigure un salariu minim pe economie.

Intr-un interviu acordat publicatiei “Die Zeit”, Almunia precizeaza ca, desi ideea poate parea nerealista, autoritatile de la Bruxelles ar putea obliga state UE sa adopte o astfel de masura pe viitor, relateaza AFP.

“Ar trebui ca noi, la nivelul UE, sa obligam fiecare stat membru sa fixeze un salariu minim propriu", afirma Joaquin Almunia. “Fiecare tara europeana ar trebui sa aiba un salariu minim. Teoretic, aceast lucru ar fi posibil si corect”, a adaugat el.

In prezent, Germania nu are un salariu minim generalizat, chiar daca luna trecuta a incheiat un acord de compromis care extinde la mai multe sectoare economice aplicabilitatea remuneratiei minime.

Acest subiect divizeaza profund coalitia aflata la putere in Germania. Partidul cancelarului Angela Merkel se opune ferm, estimand ca ar costa locuri de munca, in timp ce social-democratii doresc introducerea salariului minim in aceasta tara.

Potrivit Reuters, in cadrul Uniunii Europene, 20 din cele 27 de state UE asigura un salariu minim legal: Belgia, Bulgaria, Spania, Estonia, Grecia, Franta, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Cehia si Marea Britanie.