Comisia Europeana a amendat operatorul spaniol de telecomunicatii Telefonica cu 151,9 milioane de euro pentru practici anti-concurentiale pe piata internetului de mare viteza din Spania, anunta Reuters.

Comisia a declarat ca Telefonica a perceput tarife prea mari pentru a permite accesul altor furnizori de internet la reteaua proprie de linii ADSL, comparativ cu propriile tarife de retail practicate. Suma acopera perioada dintre 2001 si 2006 si este cea mai mare amenda aplicata vreodata de catre Uniunea Europeana unei firme de telecomunicatii.

“Reducerea marjei de profit impusa de Telefonica competitorilor nu numai ca a generat o crestere a costurilor acestora, ci a afectat si consumatorii. Cand consumatorii si companiile au de suferit pe o piata atat de importanta, intreaga economie sufera”, a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta.

Comisarul european a atentionat intr-o declaratie de presa ca pretul platit de consumatorii spanioli pentru accesul la internetul de mare viteza este cu 20% mai mare decat media din UE15 (cele 15 state membre vechi ale UE) in timp ce rata de penetrare broadband in Spania este cu 20% sub media inregistrata in statele UE15.

ADSL - furnizarea accesului de internet de mare viteza prin intermediul unei linii de telefonie fixa - este principala tehnologie folosita in Spania pe piata broadband, reprezentand 80% din conexiunile broadband realizate la sfarsitul anului trecut.

Cum in Spania, Telefonica este singura companie cu infrastructura de telefonie fixa ce acopera intregul spatiu national, aceasta reuseste astfel sa controleze intreaga piata de conexiuni ADSL.

In 2006, Telefonica a obtinut un profit net record de 6,23 milioane euro

Telefonica a declarat ca isi desfasura activitatea potrivit reglementarilor comisiei telecomunicatiilor (CMT) din Spania si ca UE trece peste autoritatea unei institutii nationale. Operatorul spaniol a anuntat ca va ataca decizia UE.

De cealalta parte, Comisia Europeana sustine ca preturile stabilite de CMT au fost decise pe baza estimarilor nerealiste facute de Telefonica si ca CMT a reglementat doar tarifele practicate la nivel regional de Telefonica, reprezentand 30% din preturile totale ale companiei.

CMT a redus preturile dupa ce Comisia Europeana a deschis o ancheta formala in cazul Telefonica, in luna februarie a anului trecut. Potrivit datelor CMT, Spania avea 5,76 de milioane de linii ADSL la finele lunii aprilie a acestui an, din care patru milioane apartineau Telefonica iar restul erau operate de catre rivali dar prin intermediul retelei Telefonica.

Conform datelor companiei spaniole, in primul trimestru din acest an, Telefonica a inregistrat o crestere de 7,7% a profitului net pana la peste 1,25 milioane euro, dupa ce in 2006 a opbtinut un profit net record de 6,23 milioane euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Conform Reuters, suma reprezinta cea mai mare amenda aplicata unei companii de telecomunicatii si a doua penalizare, ca valoare, aplicata de Comisia Europeana intr-un caz de abuz de pozitie dominanta, dupa amenda de aproape jumatate de milion de euro, pe care a trebuit sa o plateasca Microsoft in 2004.