Uniunea Europeana vrea sa interzica paginile web unde sunt prezentate instructiuni de confectionare a bombelor sau care incita publicul la activitati teroriste si infractionale.

Site-urile de Internet urmeaza sa fie interzise din toamna prin noile reglementari antiteroriste ale Comisiei Europene, noteaza cotidianul The Daily Telegraph.

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca pe langa reglementarea mai stricta a spatiului virtual, Comisia intentioneaza sa intervina si in "aria extrem de sensibila" a educatiei religioase, pe fondul temerilor ca scolile religioase si moscheile devin generatoare ale radicalizarii.

"Nu ar trebui sa mai permitem unora sa-i invete pe altii cum sa faca o bomba, prin intermediul Internetului. Libertatea nu inseamna sa permitem raspandirea terorismului", a explicat Franco Frattini.

Furnizorii de Internet vor fi sanctionati in cazul in care nu vor bloca site-urile care prezinta instructiunile de construire a unui dispozitiv explozibil.

De asemenea, Frattini vrea ca statele membre UE sa faca schimb de informatii si sa desfasoare actiuni coordonate pentru "protejarea majoritatii musulmanilor" de influentele de viciere a acestei religii.

"Ideea in discutie este modul in care vom putea avea un Islam european", a declarat acesta.

Tot ca o masura de protectie impotriva terorismului, companiile aeriene care tranziteaza spatial aerian european vor fi obligate, pana in 2010, sa predea agentiilo nationale de securitate liste cu informatii individuale ale pasagerilor.

Informatiile, care include numele pasagerului, nationalitatea, numerele de telefon si adresa acestuia, dar si contul bancar si numarul cardului, vor fi apoi puse la dispozitia Uniunii.