CSA: Piata asigurarilor va atinge valoarea de opt miliarde lei in 2007

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 iulie 2007, 0:00


Documente:
Raport asupra pietei asigurarilor - 2006, CSA
(04.07.2007) DOC

Piata asigurarilor va creste in acest an pana la aproximativ opt miliarde de lei (peste 2,4 miliarde euro), fata de peste 5,72 miliarde lei anul trecut (circa 1,7 miliarde euro), contributia majora la formarea primelor subscrise urmand sa fie adusa in continuare de asigurarile generale.

Anul trecut, asigurarile de viata au generat prime subscrise in valoare de peste 1,13 miliarde lei (echivalentul a peste 336 milioane euro).

Anul trecut, piata asigurarilor a inregistrat o crestere de 23,68% comparativ cu rezultatele obtinute in 2005, volumul primelor brute subscrise depasind valoarea de 5,7 miliarde lei. Asigurarile generale au continuat sa detina ponderea majoritara in total prime brute subscrise, respectiv de 80,1%, nivel mai mare chiar decat cel inregistrat in anul anterior (de 76,5%).

Asigurarile generale au generat venituri de peste 4,5 miliarde lei (peste 1,35 miliarde euro), iar cele de viata au generat prime subscrise in valoare de peste 1,13 miliarde lei (peste 336 milioane euro).

Topul asiguratorilor: Allianz Tiriac isi mentine prima pozitie

In topul asiguratorilor (atat asigurari generale cat si de viata) conduce Alianz Tiriac, cu prime brute subscrise in valoare de peste 1,1 miliarde lei si o cota de piata de 19,5%. Pe locul secund se plaseaza Asirom cu prime brute subscrise de circa 600 de milioane lei si o cota de piata de 10,5%.

Urmeaza Omniasig cu prime brute subscrise in valoare de peste 536 milioane lei si cu o pondere in total piata de 9,4%, apoi Asiban, ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari.

Pe segmentul asigurarilor de viata pe primul loc se situeaza ING Asigurari de Viata cu prime brute subscrise in valoare de peste 435 milioane lei si o cota de piata pe acest sector de 38,3%.

Compania este urmata de AIG Life cu prime in valoare de 138,2 milioane lei si o cota de piata de 12,1% si de apoi de Asirom care a inregistrat prime brute subscrise din asigurari de viata de peste 88 milioane lei, detinand o cota de piata de 7,7%.

Pentru acest an, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor estimeaza ca piata asigurarilor va ajunge la opt miliarde lei, din care venituri de circa 6,7 miliarde lei (2 miliarde euro) urmeaza a fi generate din asigurari generale.

“Se prognozeaza ca o contributie semnificativa la aceasta valoare va fi adusa de asigurarile de credite, asigurarile de garantii, de asigurarile de daune la proprietati, precum si de asigurarile de mijloace de transport auto si cele de asistenta a persoanelor aflate in dificultate in cursul deplasarilor”, se arata in raportul CSA.

Sectorul asigurarilor de viata este estimat ca va atinge o valoare a primelor brute subscrise de peste 1,3 miliarde lei (400 milioane euro), in principal ca urmare a dezvoltarii asigurarilor de sanatate.

Asiguratorii au platit indemnizatii de peste 775 milioane euro

Conform raportului CSA, la sfarsitul anului trecut asiguratorii au platit indemnizatii brute in valoare totala de peste 2,62 miliarde lei (peste 775 milioane euro), in crestere cu 42,2 % fata de 2005.

Companiile care au incheiat asigurari generale au platit indemnizatii brute in valoare de peste 2,4 miliarde lei (mai mult de 733 de milioane euro), iar asiguratorii care au incheiat asigurari de viata au platit indemnizatii brute de peste 140 milioane lei (respectiv peste 41 milioane euro).

Ardaf - pe primul loc in topul companiilor cu pierderi

Raportul mai arata ca la sfarsitul anului trecut, profit au inregistrat numai 20 de societati de asigurare din cele 41 active pe piata din Romania. Valoarea cumulata a profitului raportat de aceste societati depaseste 175 milioane lei (peste 51 milioane euro). Restul de 21 de societati de asigurari au inregistrat pierderi de peste 243 milioane lei (mai mult de 72 milioane euro).

Fata de perioada similara a anului 2005, pierderile inregistrate de asiguratori au crescut cu 129,67%.

Peste 80% din volumul pierderilor este cumulat la nivelul a cinci societati de asigurare (Ardaf, Generali, Unita, Aviva si Interamerican), Ardaf detinand primul loc cu pierderi de peste 122 milioane lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


676 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by