Focul de artificii de 4 iulie din New York, probabil cel mai grandios si cel mai asteptat eveniment organizat pentru a marca Ziua Nationala a SUA, a adus, anul acesta, o noutate in domeniul spectacolelor pirotehnice de acest gen: proiectile luminoase lansate nu spre cer, ci pe apa.

Asa-zisele proiectile nautice au explodat la suprafata East River, care strabate metropola americana, ramanand aprinse timp de cateva secunde, a explicat unul dintre organizatori.

Festivitatile de 4 iulie organizate anul acesta au cuprins intre altele, ca de obicei, depunerea juramantului de cetatean al SUA de catre cateva mii de imigranti, dar au presupus si foarte multa precautie, conform AP.

In capitala s-au luat masuri de securitate sporita pe artera centrala National Mall, ca urmare a recentelor tentative de atentat din Marea Britanie.

Seful politiei parcurilor din SUA, Dwight Pettiford, a precizat ca departamentul sau si alte 20 de agentii de securitate au invadat practic zona cu agenti si dispozitive de inalta securitate. Multimea a fost monitorizata din aer de un elicopter al politiei.

La fel ca la toate sarbatoririle Zilei Independentei de dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, de-a lungul arterei au fost instalate bariere, iar vizitatorii care au vrut sa se apropie de parada au fost controlati.

Pe langa preocuparile legate de un eventual atac, anul acesta, in mai multe regiuni din SUA a pus probleme si vremea extrem de secetoasa, care a determinat pe alocuri anularea focurilor de artificii si, unde a fost posibil, inlocuirea lor cu spectacole laser.

Integral in EvZ

de Andreea Ciuperca