Piata de asigurari a iesit pe minus anul trecut: pierderile inregistrate au depasit profiturile scoase din desfasurarea acestei activitati. Valoarea cumulata a pierderilor a fost de 69,22 milioane de euro. Profiturile obtinute de asiguratori au fost de numai 49,77 milioane de euro.

Din cele 41 de societati de asigurari care activau pe piata autohtona in 2006, numai 20 au incheiat anul cu profit. Reprezentantii societatilor de asigurari au declarat, in mai multe randuri, ca asigurarile auto le genereaza pierderi.

Profitabilitatea scazuta pe segmentul auto a determinat conducerea Interamerican Romania sa anunte, in mai 2006, ca societatea ar putea renunta in cativa ani la vanzarea de polite RCA. „Vom renunta treptat la acest tip de polite, pentru ca au o profitabilitate redusa”, a spus, la acea vreme, fostul presedinte al companiei Timo Van Voorden, citat de Mediafax.

De-a lungul timpului, reprezentanti ai mai multor asiguratori au declarat ca tinta lor este obtinerea unei cote de piata cat mai mari. Aceasta in detrimentul profitabilitatii companiei.

Sef la pierderi: Ardaf

Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Ardaf, societate care „detine” aproape jumatate din pierderile consemnate la nivelul intregii piete de asigurari.

Ardaf a fost introdusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in administrare speciala anul trecut deoarece a considerat ca managementul societatii a pus in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari.

Unele societati justifica pierderea inregistrata prin efectuarea de investitii. Iteramerican, de exemplu, justifica pierderile consemnate prin investitiile realizate in Spitalul Euroclinic in 2005 si in reteaua de sanatate Medisystem.

Integral in EvZ