Singurul index imobiliar de pe piata, creat de Ziarul Financiar, arata ca pretul mediu al unui apartament de trei camere a ajuns la 122.000 de euro. Analiza a fost realizata pe apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990.

Astfel, pretul unui apartament de trei camere la o distanta de jumatate de ora de centru a crescut de la 80.000-90.000 de euro la 110.000-120.000 de euro.

Cresterea s-a observat inca de la inceputul anului, ca urmare a modificarii Codului fiscal, astfel ca la sfarsitul lui ianuarie fata de sfarsitul lui decembrie pretul mediu pe metru patrat a luat un avans de circa 4%.

"Conform noului Cod fiscal, impozitul pe care il platea cumparatorul s-a mutat la proprietar", a spus Gabriel Dragomir, Senior Broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Group, care a avut afaceri de circa 120.000 de euro anul trecut.

Astfel, de la 1 ianuarie 2007 se percepe impozit la vanzarea unui apartament daca acesta a fost cumparat cu mai putin de trei ani inainte de vanzare.

Alte motive care au generat cresterea preturilor sunt integrarea in Uniunea Europeana, aprecierea leului in raport cu euro, precum si relaxarea politicilor de creditare.

Integral in Ziarul Financiar

de Roxana Grigorean