Evadarea a doi detinuti din Penitenciarul Poarta Alba, descoperita ieri dimineata, scoate la iveala vicii majore legate de siguranta puscariilor romanesti. Celulele unui penitenciar de maxima siguranta, cum este cel de la Poarta Alba, sunt facute din chirpici, gata sa fie maturate chiar si de o ploaie mai puternica.

De asemenea, la o simpla pana de curent, detinutii se pot plimba in voie prin curtea puscariei, pot sapa la adapostul intunericului santuri pe sub gardurile de siguranta sau pot indeparta nestingheriti plasa care ar trebui sa-i tina departe de lumea libera.

Seful puscariei a recunoscut ca in noptile caniculare usile celulelor sunt lasate deschise pentru ca detinutii sa nu se sufoce de caldura.

Povestea evadarii din "Alcatrazul din chirpici" a devenit publica ieri, cand trupele speciale ale IPJ Constanta au intrat in alerta dupa ce la apelul de dimineata, de la ora 7.00, conducerea Penitenciarului de Porta Alba a descoperit ca are cu doi detinuti mai putin.

Reprezentantii inchisorii au mentionat ca este vorba despre Mihai Ion, in varsta de 21 de ani, din Seimeni, condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare pentru furt. Acesta a fost retinut la data de 20 martie a acestui an de Politia Cernavoda, iar la 6 aprilie a fost incarcerat in penitenciar.

Cel de-al doilea evadat este Marian Acatrinei, in varsta de 19 de ani, din Canlia. Acesta are o condamnare definitiva de un an de zile pentru furt si o sentinta din prima instanta de 12 ani de inchisoare pentru omor. Acatrinei a fost retinut la data de 29 aprilie 2006, iar pe 19 mai 2006 a fost depus la penitenciar.

La scurt timp de la declansarea alarmei, o arie de cativa kilometri a fost impanzita de politisti si a fost scotocita fiecare casa. Localnicilor le-au fost date fotografii cu cei doi, iar Politia Rutiera a organizat filtre in tot judetul. In jurul orei 13.00, cativa zeci de politisti au fost trimisi sa verifice via de la Tortomanu, dupa ce un localnic a declarat ca i-a vazut pe cei doi fugari.

Cautarile au fost insa in van. Cainele de urma i-a dus pe politisti pana la marginea Canalului Poarta Alba-Midia-Navodari, unde urma a disparut.

Integral in Romania Libera

de Florin Cical