Presedintele interimar al Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca doreste si va propune ca amenzile date televiziunilor sa fie majorate. Popescu pledeaza, de asemenea, pentru mentinerea posibilitatii retragerii licentei, dar doar pentru abateri grave, precum instigarea la ura de rasa.

Nemultumit de faptul ca televiziunea publica a devenit „un serviciu pe jumatate comercial“, Popescu spune ca CNA se va implica in modificarea Legii de functionare a SRR si SRTv atunci cand aceasta va fi discutata in Parlament.

Martea aceasta ati condus prima sedinta CNA in calitate de presedinte interimar al institutiei. Cum vedeti noua dumneavoastra calitate, presedinte interimar, nu presedinte plin in urma deciziei Parlamentului?

- Pe mine ma intereseaza in primul rand faptul ca am obtinut voturile colegilor. Am fost ales intai de colegii din CNA si dupa aceea Parlamentul a validat alegerea membrilor CNA. E adevarat ca a facut acest lucru in aceasta forma de interimat. Nu eu am solicitat aceasta calitate, este o hotarare a Parlamentului, nu imi ramane decat sa iau act de ea si sa o pun in aplicare. Ceea ce am si inceput.

Va ganditi sa modificati si organigrama CNA?

- Ma gandesc la modificarea organigramei in perspectiva. Ma gandesc ca un presedinte colegial, cum intentionez eu sa fiu, va avea nevoie la un moment dat de un secretar general si avem dreptul la un secretar general in institutie, care sa fie un fel de seful personalului.

La nivelul directiilor din CNA se vor produce modificari? Va ganditi sa infiintati vreo directie noua sau sa le restructurati pe cele existente?

- Poate sa apara o asemenea modificare, dar eventual numai pe exercitiul bugetar al anului care vine, la fel si problema secretarului general, ea trebuie aprobata intai de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, care trebuie sa ne aprobe postul.

Ati identificat o nevoie la nivel de directii?

- Ar fi nevoie in primul rand de intarirea Directiei de monitorizare si simtim nevoia intaririi Directiei juridice. Din ce in ce mai mult ne lovim de o serie de modificari de ordin legislativ. Noi aplicam Legea audiovizualului, dar in corelatie cu alte legi speciale din alte domenii de care ne lovim. Si vrem sa infiintam un Birou de relatii cu publicul, care ne va da o alta relatie cu cetatenii.

Nu o sa mai fim un ghiseu care primeste si inregistreaza niste plangeri, ci o sa fie chiar oameni cu care se va putea sta de vorba. Omenii vin catre Consiliu si chiar spun ce nu le place la televizor.

Ati ajuns la o intelegere cu vicepresedintele Attila Gasparik in privinta modului de a conduce institutia? Cine conduce sedintele si cine are drept de semnatura?

- O data ce s-a facut dispozitia de incadrare a mea pe functia de presedinte interimar, eu din aceasta postura i-am delegat lui Gasparik semnatura pe perioada verii, de altfel nici nu o sa fim foarte mult timp aici in acelasi timp, va trebui sa ne rotim intre noi, o sa inceapa perioada de concedii.

I-am delegat pana la 30 septembrie, dar in perioada in care nu este el, bineinteles ca o sa semnez eu. A fost o formula colegiala foarte buna pe care o aplicam, valorificam in felul acesta si experienta dansului care este in functia de vicepresedinte de niste ani si este mai obisnuit cu tot ce inseamna hartoage decat subsemnatul, care abia acum intra in jocul acesta.

O sa pastrati regula de sedinta publica, de doua ori pe saptamana, marti si joi?

- Da, deocamdata mergem pe acest sistem cu marti si joi. Sigur peste vara, cand incep concediile, programul va fi mai flexibil, pentru ca noi avem aceasta problema de realizare a cvorumului, trebuie sa fim minimum opt si in momentul de fata suntem in functie zece.

Peste vara va fi un program mai flexibil care ne va permite sa ne adunam la anumite intervale ca sa fim minimum opt si sa putem lua decizii. Altfel se va lucra, ne veti putea gasi aici oricand.

Ce modificari vedeti necesare in audiovizualul romanesc?

- In primul rand va fi modificarea Legii audiovizualului, care va aduce mai multi bani in televiziuni, asta inseamna programe mai bune, dar si lipsa de scuze pentru programele de tip pubela.

Acolo unde se va intampla ca legislatia audiovizuala sa fie grosolan incalcata, cum s-a intamplat de atatea ori, in materie de prezumtie de nevinovatie - am avut cazuri celebre, profesoara si bietul elev care s-a sinucis - sau cazuri de incalcare majora a protectiei minorului sau lucruri care tin de corecta informare, de incalcarea demnitatii persoanei, sa putem sa intervenim cu noile amenzi,

care prin lege vor putea sa mearga pana la dublul a ceea ce exista astazi. Ceea ce astazi este 500 de milioane pe stil vechi se va transforma in posibilitatea de a acorda o amenda de un miliard de lei vechi.

Veti sustine in continuare posibilitatea retragerii licentei?

- Eu cred ca noile instrumente care privesc majorarea amenzilor vor fi mai eficace si nu va fi cazul sa ne ducem dincolo de treaba asta.

Dar va exista si posibilitatea retragerii licentei?

- Exista si aceasta posibilitate, pentru anumite lucruri foarte grave, incitare la ura de rasa spre exemplu, si ea probabil ca va ramane in proiectul Legii audiovizualului atunci cand va trece prin Senat.

Integral in Gardianul